Andreas Žampa: Shiffrinová zrušila všetky médiá, rozhovor poskytla iba mne

Ansdreas Žampa v Špindlerovom Mlyne.

Andreas Žampa: Shiffrinová zrušila všetky médiá, rozhovor poskytla iba mne

Ansdreas Žampa v Špindlerovom Mlyne. (Autor: JOJ Šport. )
Ansdreas Žampa v Špindlerovom Mlyne.
Ansdreas Žampa v Špindlerovom Mlyne. (Autor: JOJ Šport. )
Nikola Baďová|5. feb 2023 o 11:30

Vo Francúzsku chcel súťažiť, teraz bude pred kamerami.

Slovenský reprezentant ANDREAS ŽAMPA prijal novú výzvu a pridal sa do tímu JOJ Šport ako spolukomentátor majstrovstiev sveta v lyžovaní vo Francúzsku. 

Dvadsaťdeväťročný lyžiar divákom ponúkne odborné pohľady a názory počas dvanástich súťažných dní na šampionáte v strediskách Courchevel a Méribel. 

V rozhovore sa dozviete:

-      Aké bolo postaviť sa na druhú stranu kamery?
-      Čo všetko sa musel naučiť?
-      Ako prebehol rozhovor s Mikaelou Shiffrinovou?
-      Aké mal odozvy na vystúpenie?
-      Čo čaká divákov na JOJ Šport počas šampionátu?

Po predčasnom ukončení sezóny ste boli na pretekoch v Špindlerovom Mlyne v pozícii lyžiarskeho experta JOJ Šport. Ako sa vám to páčilo? 

Všetko sa deje pre niečo. Samozrejme, nie som nadšený, že som sa zranil, ale aj tieto veci mi priniesli nové možnosti. Jednou z nich bola súčasť skvelého tímu JOJ Šport v Špindlerovom Mlyne. Veľmi sa mi to páčilo a užil som si to. 

Som rád, že sa nám podarili nejaké veci a dúfam, že diváci mali z toho prínos. Snažil som sa vyzdvihnúť lyžovanie na Slovensku.  

Je dobré, že som bol na ženskom lyžovaní, pretože na mužských pretekoch ma to ťahá späť na svah. 

Andreas Žampa pri rozhovore s Mikaelou Shiffrinovou.
Andreas Žampa pri rozhovore s Mikaelou Shiffrinovou. (Autor: JOJ Šport.)

Aká bola atmosféra na pretekoch? 

Veľmi sa mi páčila. Svetový pohár zorganizovali na veľmi vysokej úrovni. Divácka kulisa bola fantastická. Prevažná väčšina fanúšikov bola zo Slovenska. 

Bola to vaša prvá skúsenosť so spolukomentovaním?  

Minulú sezónu som komentoval v štúdiu finále Svetového pohára v Courcheveli. 

Viete porovnať komentovanie v štúdiu a priamo na pretekoch? 

Je to iné. V teréne som mal aj spojenie s réžiou a musel som vnímať nielen to, čo vidí divák na obrazovke, ale aj pokyny zo štúdia. Musel som správne reagovať na kolegov priamo v dejisku aj v Bratislave. 

Bolo tam aj dosť hlučno a niekedy som nepočul ani otázku, ale musel som vedieť reagovať. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť. 

Zvládli ste to? Nebolo pre vás náročné vnímať toľko vplyvov z okolia? 

Vychutnával som si to. Bolo vidieť, že som zrelaxovaný. Hodnotenie by som však nechal na kolegov (pousmial sa). 

Aj od oboch bratov som mal pozitívne reakcie. Viacero ľudí mi posielali kladné ohlasy. 

Potrebovali ste nejakú špeciálnu prípravu? 

Nie, myslím si, že keď je človek prirodzený, tak je to najlepšie. Aj divák to vie oceniť, že pretekár rozpráva zo skúseností. Nepripravoval som si žiadne špeciálne vyjadrovania ako používam v bežnom živote. 

Musel som si dať pozor na jedno jediné slovíčko ‘pretek‘. Nie je to ‘pretek‘, ale preteky. Predtým ma niekoľkokrát upozorňovali, aby som si ho zvykol správne používať. V bežnej komunikácii je to iné ako na obrazovke. 

Do akej miery sledujete ženské lyžovanie?  

Celkovo som fanúšik zjazdového lyžovania. Vždy si rád pozriem výsledky a zostrihy. Som presne ten typ, čo si otvorí na stránkach Medzinárodnej lyžiarskej federácie každé preteky na celom svete. Vždy sa pozriem, ako sa darí slovenským lyžiarom. Mám prehľad. 

Čaká vás komentovanie majstrovstiev sveta v lyžovaní. Čo všetko divákom JOJ Šport ponúknete? 

Diváci sa môžu tešiť na exkluzívny prenos. Pripravené sú štúdia a do Francúzska cestuje aj televízny tím. Moja účasť priamo v dejisku je v procese riešenia. 

Dúfam, že moja účasť bude prínos ako v Špindlerovom Mlyne, kde som viedol osobné rozhovory s MIkaelou Shiffrinovou a Zrinkou Ljutičovou. Takisto máme pripravené zaujímavé postrehy a témy, o ktorých priaznivci možno ani nevedia. 

Je komentovanie šampionátu pre vás výzva? 

Beriem to normálne, akoby som sledoval preteky a rozprával sa s bratmi alebo otcom. Takisto to vnímam aj v práci pre televíziu JOJ Šport. Snažím sa podať najúprimnejší a najprirodzenejší názor, aby mal z toho divák benefit. 

Budú v štúdiu spolu s vami aj iní experti? 

Áno, určite budem spolu s Karolom Králom. Je to príjemná kombinácia. Karol má bohaté skúsenosti z trénerskej kariéry. 

Aké sú vaše prognózy na šampionát? 

Dúfam, že každý zo slovenských reprezentantov podá osobné maximum a z majstrovstiev sveta odíde s tým, že dali do toho všetko. 

Dúfam, že Petre Vlhovej sa podarí vybojovať medailu v každej disciplíne, kde sa predstaví. Držím jej palce. Viem, že na to má. 

Premiéru si odkrúti najmladší brat Teo Žampa. Aká to bude pre neho skúsenosť? 

Výhoda pre najmladších pretekárov je, že pôjdu aj kvalifikačné preteky. Prvých päťdesiat lyžiarov je kvalifikovaných priamo do hlavných pretekov. Ďalších dvadsaťpäť sa doplní z kvalifikácie. 

Mladí lyžiari často ešte nemajú na to, aby spravili veľký výsledok. Môžu sa však posunúť v rebríčku a nadobudnúť cennú skúsenosť. Na majstrovstvách sveta sú aj televízie, kamery. Je to úplne iné ako obyčajné FIS-ové preteky alebo preteky Európskeho pohára, ktoré sú tiež na vysokej úrovni. 

Program MS v zjazdovom lyžovaní 2023

Dátum

Deň

Čas

Disciplína

6. feb 2023

Pondelok

11:00

Alpská kombinácia (ž)

7. feb 2023

Utorok

11:00

Alpská kombinácia (m)

8. feb 2023

Streda

11:30

Super-G (ž)

9. feb 2023

Štvrtok

11:30

Super-G (m)

11. feb 2023

Sobota

11:00

Zjazd (ž)

12. feb 2023

Nedeľa

11:00

Zjazd (m)

14. feb 2023

Utorok

12:15

Tímová súťaž 

15. feb 2023

Streda

12:00

Paralelný obr. slalom (m a ž)

16. feb 2023

Štvrtok

09:45

Obrovský slalom (ž)

17. feb 2023

Piatok

10:00

Obrovský slalom (m)

18. feb 2023

Sobota

10:00

Slalom (ž)

19. feb 2023

Nedeľa

10:00

Slalom (m)

Aj z vlastnej skúsenosti viem, že aj mne to veľmi pomohlo. Naučil som sa fungovať v pozadí najlepších lyžiarov. Keď už som bol výkonnostne pripravený, vedel som, čo ma čaká a nebol som prekvapený. 

V Rakúsku nejde štrnásty svetový lyžiar na majstrovstvá sveta, lebo nespĺňa národnú kvótu. Slováci musia kvóty maximálne využívať. 

V Špindlerovom Mlyne ste pripravovali rôzne reportáže so Zrinkou Ljutičovou alebo Mikaelou Shiffrinovou. Aké to bolo, keď športovec spovedá športovca? 

Zrinku poznám veľmi dobre a Mikaelu trošku menej. S Chorvátkou som chcel spraviť rozhovor, lebo som vedel, že sa čoskoro dostane na pódium a Mikaela dosiahla fenomenálnu métu. Chcel som aj rozhovor s Lenou Dürrovou. Nemali sme však už priestor. 

Myslím si, že som si vybral všetky tri dobré mená. Každá jedna sa dokázala presadiť v pretekoch. Zrinka mala prvé pódium a Lena prvé víťazstvo v slalome. 

Je to iné, keď robí rozhovor pretekár s pretekárom. Aj Mikaela to sama povedala. Vedel som, na čo sa môžem spýtať a kde sa môžem pýtať viac. Bolo krásne vidieť, že jeden s druhým sme si rozumeli. 

Shiffrinová prednedávnom prekonala rekord Lindsey Vonnovej. Mali ste pre ňou rešpekt? 

Vôbec. Povedali sme si, že musíme byť maximálne profesionálni. Celý tím sme boli výborne pripravení. Dohodli sme sa, že sa stretneme o druhej a pätnásť minút predtým sme prišli a čakali. Tešilo ma to. 

Veľmi som si to pochvaľoval, pretože sa na to pozerám aj zo strany športovca, ktorý nechce strácať čas čakaním. Bolo podstatné, že sme čas Mikaele nekrátili, pretože ho potrebuje aj na regeneráciu. 

Bavil som sa s ňou rovnako ako mimo kamier s ostatnými pretekármi. Skoro so všetkými lyžiarmi mám blízky vzťah. Bol to pre mňa aj prínos. 

Andreas Žampa v rozhovore so Zrinkou Ljutičovou.
Andreas Žampa v rozhovore so Zrinkou Ljutičovou. (Autor: Osobný archív Andreas Žampa.)

V čom? 

Mikaela je veľmi úspešná športovkyňa. Je to podobné, akoby sme sa v tenise bavili s Novakom Djokovičom. Staval som otázky tak, aby Mikaela svojimi odpoveďami inšpirovala mladých lyžiarov na Slovensku a zároveň aj širokú verejnosť. 

Bolo jednoduché sa k nej dostať? 

Mikaela zrušila všetky média v Špindlerovom Mlyne a jediný, komu poskytla rozhovor som bol ja. Mám dobrý vzťah aj s jej PR manažérkou. Napísal som jej a sama sa takto rozhodla. Som rád, že to vyšlo. 

Viete si predstaviť, že by ste túto prácu robili po ukončení kariéry? 

Viem si to predstaviť, pretože v JOJ Šport je skvelý tím. Mám však v kariére aj iné ciele. Táto skúsenosť mi dáva iný pohľad na vec, ktorý viem využiť, aby som sa vrátil na zjazdovky silnejší. 

Prednedávnom ste sa zranili. Ako je na tom vaša noha? Limitovala vás pri komentovaní? 

Chodím stále s barlami. V Špindlerovom Mlyne ma tým pádom všetci poznali a nemusel som ani ukazovať akreditáciu. Noha je na tom lepšie. Teší ma, že som vonku z nemocnice. Absolvoval som aj kontroly. Všetko je na dobrej ceste a začínam s rehabilitáciami. 

Rozhovor vznikol v rámci spolupráce medzi portálom Sportnet.sk a televíziou Joj Šport

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Andreas Žampa: Shiffrinová zrušila všetky médiá, rozhovor poskytla iba mne