Ronda Rousey skutočne navždy zmenila význam frázy "biješ sa ako dievča" (komentár)

Adrián Mečiar|6. júl 2018 o 02:00

Pred pár hodinami bola bývalá šampiónka ako prvá žena v dejinách za svoje zásluhy uvedená do Siene slávy UFC.

To, že ženy nesmeli súťažiť na antických olympijských hrách, vzhľadom na vtedajšie dobové pomery azda nikoho neprekvapí. Nie každý už ale vie, že vydaté ženy sa nemohli hier zúčastniť ani ako diváčky.

Ženám nebolo umožnené aktívne sa zapojiť ani do prvých moderných hier, ktoré sa konali v Paríži v roku 1896.

Odvtedy sa situácia značne zmenila, no v športe sa stále rozhodne nedá hovoriť o úplnej rovnosti pohlaví. V niektorých disciplínach ešte aj dnes nájdeme rozdiely v pravidlách. V tenise ženy hrajú na menej setov, plavkyne zas doteraz nemohli na olympiáde súťažiť na 1500 m dlhej trati, ale len na 800 m.

Ani v MMA pôvodne ženy nemali dovolené zápasiť pod rovnakými pravidlami ako ich mužskí kolegovia. Napríklad v Japonsku na začiatku storočia mohli ženy na zemi bojovať iba 20 sekúnd a súboj bol hneď vrátený do postoja.

V organizácii EliteXC ženy zápasili v 3-minútových kolách, v Strikeforce zas bojovníčky pôvodne zápasili v 2-minútových kolách, no Scott Coker sa ako prvý rozhodol dovoliť ženám zápasiť v rovnako dlhých kolách ako muži.

Organizácia Strikeforce sa do histórie zapísala aj tým, že ako prvá do hlavného zápasu večera obsadila ženský súboj, a to stret Cris Cyborg a Giny Carano.

Postoj svetového MMA lídra sa ale napriek rastúcej popularite ženského MMA nemenil. Dana White to v roku 2011 povedal jasne, ženy sa v oktagone UFC nikdy neobjavia.

To ale ešte prezident UFC nevedel o tom, že onedlho naživo uvidí zápas, ktorý zmení jeho názor. Reč je o súboji medzi vtedajšiou šampiónkou Strikeforce Mieshou Tate a vyzývateľkou Rondou Rousey.

Rousey po úspešnej olympijskej kariére v klietke ničila súperku za súperkou a na svoju stranu priťahovala stále väčšie publikum. Obrovský potenciál v nej uvidel aj White, ktorý na tlačovej konferencii na konci roka 2012 oznámil, že Rousey je od toho momentu novou šampiónkou novovytvorenej ženskej bantamovej divízie v UFC.

Bronzová džudistka z Pekingu bola hneď pri debute v UFC obsadená do hlavného zápasu večera. Legendy Lyoto Machida a Dan Henderson zápasili pred ňou, len v pozícii co-main eventu. Mnohí najprv spochybňovali toto rozhodnutie.

Ženská bojovníčka vraj nedokáže k televíznym obrazovkám pritiahnuť toľko divákov, čo muži. Avšak ako sa rýchlo ukázalo, opak bol pravdou.

Rousey sa zaradila medzi absolútne najväčšie hviezdy UFC. Jej podujatia k obrazovkám, alebo priamo do arén, priťahovali masy ľudí.

Rousey sa stala globálnou ikonou. Na istý čas bola dokonca absolútne najväčšou hviezdou UFC. Tieto úspechy jej dali možnosť preniknúť medzi smotánku aj mimo športu. V roku 2015 sa Ronda objavila v hviezdne obsadenom akčnom filme Expendables 2, a to ani zďaleka nebola jej posledná návšteva Hollywoodu.

V tom istom roku, v ktorom debutovala na filmovom plátne, Ronda zožala ďalší veľký úspech, keď vyhrala prestížne ocenenie ESPY pre najlepšieho bojovníka planéty. V tejto kategórii dovtedy dominovali len boxeri.

Ronda ale zo svojich úspechov neťažila sama. To ona predsa otvorila dvere do UFC aj ďalším ženám, ktorým pomohla etablovať sa na vrchole najprestížnejšej MMA organizácie sveta.

Pred pár hodinami bola bývalá šampiónka ako prvá žena v dejinách za svoje zásluhy uvedená do Siene slávy UFC. Ronda sa po prebratí pamätnej ceny prihovorila fanúšikom a počas prejavu vyslovila vetu, ktorá skvele vystihuje jej prínos bojovým umeniam. „Zmenili sme význam frázy ´biješ sa ako dievča´.“

Zatiaľ čo pred 7 rokmi Dana White odmietal možnosť žien v UFC, dnes, aj po odchode Rousey z UFC, vôbec nie je raritou, ak je ženský zápas obsadený do hlavného zápasu galavečera, ktorý sa vysiela na veľkom Foxe či na PPV.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Ronda Rousey skutočne navždy zmenila význam frázy "biješ sa ako dievča" (komentár)