Za hodinu zarobí Ronaldo viac ako väčšina Slovákov za mesiac. Prečo?

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|15. nov 2016 o 18:23

Za jednu hodinu v Reale Madrid zarobí viac ako dvetisíc eur. A to nie je ani tretina z ročného príjmu Cristiana Ronalda.

Koľko zarábal Ronaldo ako dvanásťročný? Ako sa vyvíjal jeho plat? Koľko zarábali prví profesionálni futbalisti? Prečo dnešní futbalisti zarábajú oveľa viac ako tí v minulom storočí? Prečo Pelé oveľa viac zbohatol až po skončení kariéry? Kto zarába najviac zo Slovákov? Koľko zarábajú najviac naši ligisti? Aj to sa dozviete v tomto texte.

BRATISLAVA. Keď pršalo, do ich starého domčeka zatekalo. Jeho matka Dolores vláčila domov z mesta tehly a maltu, aby to dala ako-tak dokopy.

Živila sa ako kuchárka, ale tiež upratovala domy boháčom. Otec bol záhradníkom. Cristiano Ronaldo s úškrnom spomína na príhodu, keď mu učiteľka v základnej škole vravela, že futbal ho neuživí a nebude mať čo jesť. Keď sa o pätnásť rokov neskôr vrátil na ostrov Madeira, kde sa narodil, z učiteľky sa medzitým stala riaditeľka.

„Daroval som jej tridsaťtisíc eur na opravu strechy školy. Rozplakala sa,“ uviedol Ronaldo vo svojej autobiografii.

Môže si to dovoliť. Dnes je najlepšie zarábajúcim futbalistom sveta. V zmluve ma klauzulu, že kým bude hrávať za Real Madrid, nikto zo spoluhráčov nesmie mať vyšší plat ako on.

Dvetisíc eur zarobí zhruba za hodinu. Real pred pár dňami oficiálne potvrdil, že Portugalčan predĺžil zmluvu až do roku 2021, keď bude mať 36.

V Reale predtým pritom platilo pravidlo, že s hráčom, ktorý má nad tridsať, klub predĺži zmluvu iba o rok.

„Nikdy sa neunavíš vyhrávaním, a to je dôvod, prečo Real Madrid chce, aby si tu pokračoval navždy,“ vyhlásil na margo Portugalčana prezident Realu Florentino Perez.

Najdôležitejší rok

V najslávnejšom a najúspešnejšom klube sveta nikto nedal viac gólov ako Ronaldo. Celkovo ich v 360 zápasoch nastrieľal 371. Všetky legendy prekonal a už je iba otázkou, o koľko rekord ešte vylepší.

Po podpise zmluvy vyhlásil, že nejde o jeho posledný kontrakt a rád by v Reale odohral ešte desať rokov, čo znamená až za hranicu štyridsiatky. Real konkrétnu sumu nezverejnil, ale Ronaldo isto s platom dolu nepôjde.

Jeho doterajšia mzda bola okolo dvadsať miliónov eur ročne, čo je okolo 384-tisíc eur týždenne - a takmer 2300 eur za hodinu. Priemerný plat v španielskej lige je pritom na úrovni 23-tisíc eur týždenne.

„Tento rok je najdôležitejší a najlepší v mojej kariére. Vyhrali sme Ligu majstrov a EURO, vydaril sa mi aj z individuálneho hľadiska. Navyše som predĺžil zmluvu s Realom, nemôžem byť šťastnejší,“ priznal Ronaldo.

V dvanástich zarábal päťdesiat eur mesačne. Privyrábal si aj ako podávač lôpt, keď za každý zápas dostal päť eur.

Keď v šestnástich podpísal prvú profesionálnu zmluvu, jeho plat bol už okolo dvetisíc eur mesačne.

V osemnástich prestúpil do Manchester United a jeho začiatočná mzda sa pohybovala na úrovni 35-tisíc eur týždenne.

Po predĺžení zmluvy v roku 2008 zarábal v Manchestri zhruba 122-tisíc eur týždenne (6,3 milióna ročne). Keď prestúpil v roku 2009 do Realu, mal plat 11 miliónov eur ročne (211-tisíc týždenne). Pred sezónou 2013/14 predĺžil zmluvu a opäť sa mu mzda navýšila na spomínaných dvadsať miliónov eur ročne.

Predá najviac dresov

Fanúšikovia sa čudujú, ako je možné, že mu klub vypláca toľko peňazí. Prečo?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Za hodinu zarobí Ronaldo viac ako väčšina Slovákov za mesiac. Prečo?