Lukaku vyzýva na ostrejší boj proti rasizmu, sám sa stal jeho terčom

Romelu Lukaku.
Romelu Lukaku. (Autor: Luca Bruno SITA/AP)
SITA|3. sep 2019 o 12:08

Incident sa odohral v zápase proti Cagliari.

MILÁNO. Belgický reprezentant v službách talianskeho Interu Miláno, útočník Romelu Lukaku, vyzval futbalových funkcionárov v Taliansku aj po celom svete na tvrdší boj proti rasizmu na tribúnach.

Práve tento 26-ročný futbalista tmavej pleti sa stal terčom rasistických pokrikov priaznivcov Cagliari v nedeľňajšom súboji Serie A, v ktorom Lukaku premenenou penaltou rozhodol o troch bodoch pre Inter.

Zapájať by sa mali aj sociálne médiá

V Cagliari pritom nešlo o ojedinelý prípad rasizmu. V nedávnej minulosti mu čelili aj Moise Kean, Sulley Muntari či Blaise Matuidi.

"Mnoho hráčov si poslednom období vypočulo rasistické pokriky. Ja v nedeľu večer," napísal Belgičan na instagrame a doplnil:

"Futbal je hra, ktorú by si mali všetci aktéri užívať. Nemožno pri ňom akceptovať akúkoľvek formu intolerancie, ktorá dostáva túto hru do tieňa hanby. Verím, že futbalové federácie po celom svete ostro zareagujú voči všetkým prípadom diskriminácie!"

Podľa útočníka milánskeho Interu by sa do boja proti rasizmu mali viac zapájať aj sociálne médiá.

"Tieto platformy musia lepšie spolupracovať s klubmi, pretože denne je možné vidieť mnoho rasistických komentárov pod príspevkami týkajúcimi sa osôb inej farby pleti. Upozorňujeme na to už niekoľko rokov a nič sa nedeje.

Dámy a páni, je rok 2019 a namiesto toho, aby sme kráčali vpred, ideme presne opačným smerom. Myslím si, že aj hráči sa musia spojiť, aby naša hra bola čistá a každý si ju mohol užiť," poznamenal Romelu Lukaku, ktorý do Interu Miláno prišiel pred aktuálnou sezónou z Manchestru United.

Klub odmieta zovšeobecňovanie

Vedenie klubu zo Sardínie na jednej strane deklaruje vôľu urobiť všetko pre vyriešenie problému, na druhej strane však stojí pevne za svojimi fanúšikmi.

"Nechcem podceňovať to, čo sa stalo v nedeľu večer. Odmietame však zovšeobecňovanie hlúpych stereotypov, že všetci priaznivci Cagliari či všetci obyvatelia Sardínie sú takí.

Niečo také je neakceptovateľné. Klub denne pracuje na tom, aby vinníkov neospravedlniteľných skutkov identifikoval, izoloval a patrične potrestal," uvádza sa v stanovisku klubu Cagliari Calcio.

O nedeľňajšom incidente v Cagliari sa vyjadril aj slovenský reprezentačný stopér v službách milánskeho klubu Milan Škriniar: "Takéto veci vo futbale nemajú miesto, ale, bohužiaľ, stále sú jeho súčasťou."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Lukaku vyzýva na ostrejší boj proti rasizmu, sám sa stal jeho terčom