Olympiáda v Tokiu? Ak sa náramok sfarbí do červena, máte smolu

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|2. nov 2020 o 22:00

V olympijskej dedine bude aj klinika.

Rozhovor pre SME

Mnohí športovci sa pripravujú na letnú olympiádu, hoci stále nevedia, či sa na prelome júla a augusta vôbec uskutoční. Pred organizačným výborom tokijskej olympiády stojí obrovská výzva – usporiadať hry v období pandémie koronavírusu. Je to vôbec možné? A aké opatrenia sa chystajú?

„Je možné, že čas športovcov strávený na olympiáde bude limitovaný a na druhý deň po súťaži odletia domov,“ hovorí vedúci slovenskej výpravy na olympiáde v Tokiu ROMAN BUČEK.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach či japonský premiér Jošihide Suga tvrdia, že olympiáda v Tokiu sa bude konať. Môžu to ľudia brať ako istotu?

V súčasnosti nie je nič isté. Situácia sa mení zo dňa na deň. V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa pripravujú rôzne scenáre, aby sa olympiáda konala. Organizačný výbor sa nespolieha len na to, že bude vakcína proti Covidu-19. Rátajú aj s možnosťami, že sa situácia v Japonsku zhorší, prípadne by na celom svete bola situácia veľmi vážna.

Čo by sa muselo stať, aby sa olympiáda neuskutočnila?

Táto téma zatiaľ nie je na stole. Nechcem špekulovať, ale treba si dať do súvisu nálady, ktoré sú v Japonsku. Podľa nedávnych prieskumov verejnej mienky nie všetci Japonci chcú, aby sa olympiáda konala. Ťažkosti môžu byť so zazmluvnením sponzorov. Obavy má aj 25-tisíc dobrovoľníkov, ktorí nemajú istotu, že hry budú bezpečné. Momentálne je Japonsko uzavreté a bežný turista sa tam nedostane. Situácia je nevyspytateľná.

Je kľúčové, aby do začiatku olympiády bola vakcína proti koronavírusu?

Názory sú rôzne. Šéf koordinačnej komisie MOV John Coates sa vyslovil, že olympiáda sa uskutoční bez ohľadu na to, či vakcína bude. Treba s ním súhlasiť, lebo termín úspešného zavŕšenia vývoja vakcíny je neistý. Keby aj bola hotová niekedy na jar či na začiatku leta, je málo pravdepodobné, že bude v takých počtoch, aby sa dostala ku každému športovcovi alebo osobe, ktorá sa zúčastní na olympiáde.

Ak nebude do začiatku hier vakcína, ako ochránite športovcov?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Olympiáda v Tokiu? Ak sa náramok sfarbí do červena, máte smolu