Česko má opäť finalistku Roland Garros, môže napodobniť legendu

Česká tenistka Barbora Krejčíková.
Česká tenistka Barbora Krejčíková. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. jún 2021 o 17:07 (aktualizované 10. jún 2021 o 21:25)

Krejčíková môže pomýšľať na tenisový unikát.

Roland Garros 2021

Ženy - dvojhra - semifinále:

Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-31) - Tamara Zidanšeková (Slovin.) 7:5, 6:3

Barbora Krejčíková (ČR) - Maria Sakkariová (Gr.-17) 7:5, 4:6, 9:7

PARÍŽ. Česká tenistka Barbora Krejčíková bude súperkou Rusky Anastasie Pavľučenkovovej vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom Roland Garros.

V druhom semifinále vyradila sedemnástu nasadenú Mariu Sakkariovú z Grécka po vyše trojhodinovej trojsetovej bitke 7:5, 4:6, 9:7. Pavľučenkovová zase v úvodnom semifinále zdolala Slovinku Tamaru Zidanšekovú 7:5, 6:3.

Krejčíková nadviazala na svoje krajanky Lucie Šafářovú (2015) a Markétu Vondroušovú (2019), ktoré sa takisto prebojovali do finále antukového grandslamu. Obe však v súboji o prestížnu trofej prehrali. 

Stále je v hre aj vo štvorhre 

V súboji so Sakkariovovou však nebola Češka ďaleko od prehry. V úvode tretieho setu sa grécka tenistka najskôr ujala vedenia 3:1 a následne za stavu 5:3 mala pri podaní rodáčky z Brna k dispozícii mečbal. 

Ten však Krejčíková dokázala odvrátiť a napokon zvíťazila v rozhodujúcom sete 9:7.  V ženskej štvorhre má na svojom konte dva grandslamové tituly a v mixe tri, keď na Australian Open zaznamenala v rokoch 2019-2021 hetrik.

Spolu s krajankou Kateřinou Siniakovou je aj v semifinále štvorhry. Doposiaľ sa ako poslednej podarilo vyhrať dvojhru aj štvorhru v jednom roku na Roland Garros legendárnej Francúzke Mary Pierceovej v roku 2000. 

"O tomto som vždy snívala už ako juniorka, že raz postúpim v singli do grandslamového finále a bude to po veľmi dramatickom zápase. Aj v prípade dnešnej prehry by som bola na seba hrdá, lebo som dala do toho všetko.

Za stavu 3:5 v treťom sete som čelila mečbalu, no dokázala som si zachovať chladnú hlavu. Bol to boj do poslednej loptičky so šťastným koncom pre mňa," povedala Krejčíková v rozhovore s bývalou tenistkou Marion Bartoliovou.

Nadviaže na triumf nad Cibulkovou? 

Pavľučenkovová mala proti Zidanšekovej rovnako ako vo štvrťfinále s Kazaškou Jelenou Rybakinovou vysokú percentuálnu úspešnosť prvého podania. Lepšie returnovala a v dôležitých momentoch zúročila väčšie skúsenosti.

Dvadsaťdeväťročná rodáčka zo Samary má na konte 12 singlových trofejí z turnajov WTA. Doposiaľ poslednú na antuke získala v máji 2018 v Štrasburgu po finálovom triumfe nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou.

Pre Zidanšekovú je postup do semifinále Roland Garros životný úspech. Stala sa prvou Slovinkou medzi elitným singlovým kvartetom na podujatí veľkej štvorky.

Dôležitá bola koncovka prvého setu 

Zidanšeková začala sebavedomo, hneď v úvodnom geme zobrala Pavľučenkovovej podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Ruska sa však rýchlo zmobilizovala a otočila skóre.

Za stavu 5:3 síce nedokázala ukončiť prvý set pri vlastnom podaní, ale koncovka napriek tomu patrila jej. Situáciu jej však uľahčila slovinská súperka, ktorá pri setbale Pavľučenkovovej zahrala dvojchybu. 

Na začiatku druhého setu Ruska rýchlo odskočila na 4:1 a šancu postúpiť do prvého grandslamového finále v kariére už z rúk nepustila. Za stavu 5:3 premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

"Som šťastná, ale unavená. Je to pre mňa veľmi emotívny moment. Ešte si naplno neuvedomujem, čo som dosiahla. Asi to príde až neskôr. Dnes sa potvrdilo, že tenis je o hlave. Bol to boj, Tamara mi nedala nič zadarmo. Jej forhend je veľmi nebezpečný. Veľmi ma teší, že som ju zdolala v dvoch setoch.

Chcela by som sa poďakovať mojim rodičom, bratovi a špeciálne jednému fanúšikovi, ktorý prišiel až z Dubaja, aby videl na vlastné oči tento zápas. Aj vo finále sa budem snažiť zostať v mojej komfortnej zóne a koncentrovaná.

Splnil sa mi sen, ale ešte je predo mnou jeden zápas," uviedla Pavľučenkovová v plynulej francúzštine v pozápasovom rozhovore so Cedricom Piolinom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Česko má opäť finalistku Roland Garros, môže napodobniť legendu