Rok 2017 patrí Američanom. Ovládli všetky svetové šampionáty elitnej kategórie

Mladí Američania sa radujú z titulu majstrov sveta.
Mladí Američania sa radujú z titulu majstrov sveta. (Autor: TASR)
SITA|24. apr 2017 o 13:49

Hokejisti USA si vo finále MS hráčov do 18 rokov poradili s Fínmi.

POPRAD. Ak sa zvykne hokejistom Kanady vravieť suveréni juniorskej kategórie do 20 rokov, tak Američania sú zasa kráľmi svetových šampionátov do 18 rokov. Spojené štáty americké ovládli turnaj v Poprade a Spišskej Novej Vsi.

V siedmich zápasoch sedemkrát zvíťazili s celkovým skóre 34:14. Jediný väčší problém im spôsobili Švédi, ktorí v semifinále v 46. minúte viedli 3:2, ale Američania napokon otočili v predĺžení na 4:3.

Finále s obhajcami titulu Fínmi bolo predčasne rozhodnuté po dvoch tretinách. Za stavu 4:1 zámorskí hokejisti už zvoľnili tempo pozornou obranou si ustrážili zisk zlatých medailí.

Mladí Američania vo finále zdolali Fínov: fotogaléria

24.4.2017

Kapitánom bol syn legendy

"Som veľmi hrdý a spokojný s tým, ako hráči pristúpili k svojim povinnostiam. Reprezentovali nielen seba, ale aj svoje rodiny a krajinu, na ľade to bolo cítiť. To všetko sú črty americkej hokejovej povahy a títo mladí hráči ich ukázali v plnej miere," uviedol tréner John Wroblewski pre usahockey.com.

K výkonu svojich zverencov vo finále americký kouč poznamenal: "Boli sme lepší vo všetkých aspektoch hry, v rovnovážnom stave piatich proti piatim sme nedovolili Fínom rozvinúť ich kombinačnú hru a vyvíjali tlak na nich už v ich obrannej tretine."

Kapitán Američanov Braeden Tkachuk, ktorý je synom legendy St. Louis Keitha Tkachuka a bratom útočnika Calgary Matthewa Tkachuka, na margo finále na webe MS 2017 poznamenal:

"Nedokážem opísať svoje pocity. Mali sme potrebné sebavedomie aj kvalitu a najmä hrali sme ako tím. Tiež sme bol výborne vedení zo striedačky a výborne plnili pokyny trénera."

Poslali to najlepšie

Američania počas celého šampionátu veľmi ľahko strieľali góly. V útočnej fáze pôsobili jednoducho, ale pritom účinne. Najproduktívnejší hráč a zároveň MVP turnaja, 13-bodový fínsky útočník Kristian Vesalainen, to potvrdil.

Američania boli dlhší čas spolu a na rozdiel od Kanaďanov poslali na majstrovstvá sveta to najlepšie, čo v tejto vekovej kategórii majú k dispozícii.


Ján Pardavý

"Veľmi dobre im vyšla prvá tretina. V nej si utvorili šance a aj skórovali, na rozdiel od nás. Nám presilovky nefungovali ako zvyčajne. Teraz sme sklamaní z finálového neúspechu, až neskôr doceníme, čo sme dosiahli."

Osemnásťroční Američania na štrnástom šampionáte za sebou nezostali bez cenného kovu, zlato získali siedmykrát za ostatných deväť rokov a po tretí raz za štyri roky. So súčtom 10 zlatých - 3 strieborné - 2 bronzové medaily sú najúspešnejším tímom histórie šampionátov do 18 rokov.

Druhí Rusi (3-4-3) a tretí Fíni (3-3-4) výraznejšie zaostávajú. "Američania boli dlhší čas spolu a na rozdiel od Kanaďanov poslali na majstrovstvá sveta to najlepšie, čo v tejto vekovej kategórii majú k dispozícii," vravel v štúdiu RTVS hokejový expert a bývalý úspešný hráč Ján Pardavý.

Američania vyhrali doteraz všetky šampionáty

Americký hokej v roku 2017 prežíva nevídanú sezónu. Všetky štyri šampionáty elitnej kategórie, ktoré sa doteraz skončili, ovládli práve Američania, resp. Američanky.

V kanadskom Montreale sa začiatkom roka na šampionáte 20-ročných tešili z finálového triumfu nad Kanaďanmi 5:4 po samostatných nájazdoch.

O niečo neskôr v januári zvíťazili Američanky nad Kanaďankami 3:1 vo finále MS mladých hokejistiek do 18 rokov v českom Zlíne.

Začiatkom apríla na domácom ľade v Plymouthe americké ženy vo finále MS zdolali súperky z Kanady 3:2 po predĺžení a napokon aktuálne v Poprade na MS mladíkov do 18 rokov sa súboj o titul USA - Fínsko skončil 4:2.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Rok 2017 patrí Američanom. Ovládli všetky svetové šampionáty elitnej kategórie