Ročný rozpočet sa u Kužmovej môže hýbať aj cez hranicu stotisíc eur

Viktória Kužmová.
Viktória Kužmová. (Autor: www.starsforstars.eu)
Sportnet|28. jún 2019 o 00:00

Pohľad do života košickej tenistky v rozhovore so šéfom manažérskej agentúry, ktorá ju zastupuje.

Tenistka Viktória Kužmová: fotogaléria

27.6.2019

KOŠICE. Najlepšou slovenskou tenistkou v tejto sezóne je 21-ročná Košičanka Viktória Kužmová.

Fedcupová reprezentantka sa momentálne nachádza na 46. mieste rebríčka WTA Tour a patrí medzi najtalentovanejšie hráčky súčasnosti.

Jej najobľúbenejšou hračkou bola už od útleho detstva tenisová raketa.

Viki mala len necelé tri roky, keď spolu so svojím otcom a trénerom Radovanom hrala na dvorci výmeny cez sieť.

Iný ako len vyslovene športový pohľad do jej tenisového života prinášame v rozhovore s Miroslavom Masarčinom, šéfom Kužmovej manažérskej agentúry, Nadácie STARS for STARS.

Vaša nadácia podporuje Viktóriu Kužmovú od roku 2013. Ako došlo k tomuto spojeniu a prečo ste si vybrali túto košickú tenistku?

„Viktória Kužmová bola po hokejovej akadémii Zdena Cígera v poradí našou druhou voľbou, s ktorou sme sa dohodli na zmluvnej spolupráci. Dôvody, prečo sme ju oslovili boli veľmi jasné – už v mládežníckom veku patrila k najlepším a najtalentovanejším tenistkám na svete a po každej stránke spĺňala všetky atribúty, ktoré majú charakterizovať športovca, ktorého podporujeme. Povedali sme si, že sa jej budeme snažiť pomôcť prepracovať sa čo najvyššie. Navyše, môj predchodca a bývalý šéf nadácie Marek Kubíček bol kedysi tenisovým spoluhráčom a rovesníkom Radovana Kužmu, Vikinho otca, takže za tým bola aj osobná stopa. Zmluvu sme podpísali od 1. januára 2013, no a vlani sme ju predĺžili o desať rokov až do roku 2028. V zmluve sme sa zaviazali okrem finančnej podpory taktiež k podpore marketingovej a manažérskej.“

Aký je ročný rozpočet hráčky Kužmovej formátu na všetko, čo súvisí s tenisom, teda cestovaním, realizačným tímom, trénigovým plánom, materiálnym vybavením či regeneráciou?

„Ročný rozpočet sa u každého hráča hýbe inač, závisí to od toho, na akých turnajoch sa zúčastňuje. Pri Viki sa táto suma môže hýbať aj cez hranicu 100-tisíc eur. Zarátal som tam náklady za účasť na približne 20 turnajoch a realizačný tím. Finančné prostriedky na sezónu sú vyskladané z rôznych zdrojov – okrem vlastných prostriedkov je to príspevok z Národného tenisového centra, podpora našej nadácie a príspevky partnerov."

Čím sa vám pred šiestimi rokmi podarilo presvedčiť rodinu Kužmovcov, aby išli do tejto spolupráce?

„Nebolo potrebné nijaké prehováranie a lámanie. Hneď na začiatku sme im predstavili náš plán, jeho základné piliere, zadefinovali sme si základné body spolupráce, naladili sme sa na rovnakú vlnovú dĺžku ako Viktória a jej otec, ktorý mal zásadný vplyv na jej kariéru. Od začiatku našej kooperácie všetko funguje perfektne a vždy platí to, čo si povieme a na čom sa dohodneme.“

O čom všetkom teda je vaša práca?

„Ide o pestrú zmes úloh. Prioritou je manažérska činnosť, aby Viki mohla venovať svoju energiu tenisu bez rušivých vplyvov. Riešime všetky jej zmluvy, vybavujeme a komunikujeme s reklamnými partnermi či potenciálnymi partnermi, ktorí nás oslovia. Vybavujeme čo najlepšie podmienky sponzorských zmlúv a zmlúv o podpore. Pracujeme s profilmi Viktórie na sociálnych sieťach, zabezpečujeme komunikáciu s médiami, keďže Viki je v tomto smere trochu introvertka, ale aj to sa postupne zlepšuje, mení a vyvíja. Viki je jedna z mála svetových tenistiek, ktorá študuje na vysokej škole. Vybrala si v Bratislave odbor medzinárodné vzťahy a diplomacia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha, o.p.s. Podieľame sa na komunikácii ohľadne jej štúdia, príprav študijného plánu, aby mala k dispozícii všetky podklady na skúšky či vopred naplánované ich termíny, keďže my vieme vo veľkom predstihu, v akom čase sa bude zdržiavať na Slovensku. Môžem prezradiť, že Viki zatiaľ všetky skúšky zvládla na prvýkrát, všetko mala jednotky a jednu dvojku."

Ako prebieha komunikácia vašej manažérskej agentúry so samotnou hráčkou?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wimbledon»Ročný rozpočet sa u Kužmovej môže hýbať aj cez hranicu stotisíc eur