Róbert Delič: Mám tie najvyššie ambície (rozhovor)

Oliver Gajdoš|8. dec 2016 o 01:00

Vyspovedali sme slovenského zápasníka bantamovej váhy, ktorý trénoval s menami ako Conor McGregor alebo Paddy Holohan.

Róbert ´Bony´ Delič je 27-ročný rodák z Banskej Bystrice, ktorý žije už 8 rokov v Detve. MMA sa začal venovať ako 22-ročný. Väčšinu svojho času trávi trénovaním. Vo svojom voľnom čase sa venuje  výchove  svojich dvoch psíkov a priateľke, ktorá je tiež zápasníčka.

Ahoj Robo, ako sa máš a čo je nové v tvojej zápasníckej kariére?

Ahoj, mám sa super. Stále trénujem, obchádzajú má zranenia, čo je pre mňa veľmi dôležité a snažím sa zlepšovať po každej stránke. Momentálne sa viac venujem zápasom v brazílskom jiu jitsu a grapplingu, ale čoskoro sa chystám opäť do MMA zápasu. 

Na sherdogu máš oficiálny rekord 2 – 4 a posledný zápas 9. mája 2015 z Poľska. Aký je tvoj skutočný rekord a kedy ťa uvidíme opäť v klietke?

Dokopy aj s amatérskymi zápasmi to mam 6-7-2. Bohužiaľ tento rok mi to veľmi nevychádzalo so zápasmi v MMA, prvý zápas som mal mať v januári na Ukrajine, kde som mal zápasiť na hlavnej karte proti šampiónovi tejto organizácie, v príprave som absolvoval aj camp v SBG Dublin. Bohužiaľ asi dva týždne pred zápasom som sa dozvedel, že aj keby sa mi podarí zvíťaziť, nezískam jeho titul, nemám rád takéto veľké zmeny a pri pomyslení cestovania tak ďaleko na Ukrajinu som úplne stratil motiváciu zápasiť tam. Ďalší zápas som mal mať v apríli na gala FOG v Nitre, pred týmto zápasom som si strihol zápas v K1, kde som sa bohužiaľ zranil, čo mi neumožnilo nastúpiť. Od tej doby som ale začal aktívne zápasiť na turnajoch v BJJ a grapplingu, čo ma neskutočne baví a napĺňa. Keďže je mojim snom zápasiť na veľkých akciách v dobrých organizáciách, začal som zbierať rôzne kontakty, aby mi to otvorilo dvere do sveta, už mám zopár zaujímavých ponúk na budúci rok, o ktorých sa všetci čoskoro dozviete.

Ako si na tom so zraneniami?

Teraz mám dobré obdobie a zranenia sa mi vyhýbajú. Začal som sa venovať prevencii zranení formou cvičenia, čo mi veľmi pomohlo, tak isto som zmenil štruktúru tréningu, aby som trénoval efektívne a zamedzil tým aj zraneniam.

Ako pokračuješ s BJJ?

BJJ je moja srdcovka, vždy som obdivoval Gracieovcov keď zápasili v MMA. Momentálne mám v BJJ dvojstrajpový blue belt a verím, že to dotiahnem až po black belt. Veľmi rád ale zápasím NO GI v kategórii expert, veľakrát sú tam skúsenejší zápasníci, no aj medzi nimi som sa nestratil. Podarilo sa mi vybojovať bronz na ME v grapplingu, ktoré organizovala ISFA tento rok, podaril sa mi aj zisk titulu majstra Slovenska v grapplingu pre tento rok. Fungujem vo veľmi kvalitnom klube Clube De Jiu Jitsu Pit Bull Slovakia, kde je hlavným trénerom pre Slovensko black belt Michal Sobolič. 

Porozprávaj nám, aké bolo trénovať  v SBG s Conorom McGregorom, popíš nám aké sú v tomto klube podmienky na trénovanie a aký bol sparring s Conorom?

V SBG Dublin som už absolvoval štyri campy, minulý rok tri a tento rok jeden, chystám sa tam opäť niekedy v januári. Veľmi mi to otvorilo oči v oblasti, ako pristupovať k tréningu a celkovej kariére zápasníka. Trénuje sa tam veľmi technicky, veľmi veľa sa tam kladie dôraz na pohybové drily. Stretol som sa tam na pár tréningoch aj s Conorom, je to super charizmatický a pokorný človek, nemal problém s nami pokecať ako kamarát a poradiť čo to o technike. V SBG sa to delí podľa váhoviek na nízke, stredné a ťažké váhy. Conor trénoval v stredných váhach a ja v nízkych, takže som sa do sparingu s ním veľmi nedostával, zato som mal ale v skupine Paddyho Holohana, ktorý pôsobil do nedávna v UFC, Ryana Halla ktorý vyhral TUF 22 a je zápasníkom UFC, Artema Lobova  z UFC, Makvana Amirkhamiho z UFC a ďalších borcov či už z Bellatoru alebo Cage Warriors. SBG mi ukázalo, že človek nemusí byť nejaké zviera, ktoré nad všetkými dominuje na tréningu a všetkých ´vypína´, dôležité je získavať kontakty a ísť tým správnym smerom, keď sa jedná o ponuky na zápasy.

Na Facebooku si zdieľal rozhovor s Robom Pukačom, kde si nesúhlasil s jeho kritikou na slovenskú MMA scénu.

Súhlasím s tým, že na Slovensku je slabá úroveň eventov, ale myslím si, že kritizovať kluby, že sa v nich netrénuje správne nie je dobré. Namiesto toho, aby sme sa na Slovensku kritizovali a hádali, by sme mali viac spolupracovať a navzájom sa posúvať. Je tu kopec klubov, kde nosia či už tréneri alebo zápasníci skúsenosti zo zahraničných a kvalitných campov a vychovávajú zápasníkov od základu. Problém vidím skôr v promovaní a manažovaní zápasníkov.

Aké máš ambície a kam sa chceš vo svojej kariére posunúť?

Ja mám tie najvyššie ambície, zápasiť s najlepšími a na najvyššej úrovni. Myslím si, že keď je človek vytrvalý, trénuje poctivo a troška rozmýšľa nad tým akým smerom sa má uberať jeho kariéra, dokáže dosahovať najvyššie méty.

Spomínal si, že cez víkend ideš do Pekingu.

Áno v sobotu by sme mali letieť do Pekingu kde má zápasiť naša zápasníčka Alena Gondášová na akcii Kunlun MMA, aj toto je veľký krok, ktorý nám otvorí dvere do sveta. Takisto teraz riešim aj ja nejaké zaujímavé ponuky zo zahraničia, zostáva mi len porozmýšľať, vybrať sa správnym smerom a poctivo sa pripravovať. V príprave sme u nás v gyme po celý rok. Pred zápasom už len ladíme taktiku na daného súpera.

Celá redakcia svetmma.sk ti drží palce a praje veľa výhier a čo najmenej zranení. Ďakujem za Tvoj čas a prajem ti všetko dobré!

Veľmi Vám ďakujem, že ste ma oslovili a dali mi priestor vyjadriť sa k téme MMA na Slovensku. Verím že sa nám podarí zvyšovať úroveň zápasníkov, ja preto určite urobím maximum. Chcel by som sa ešte poďakovať mojim sponzorom, ktorý mi veľmi pomáhajú, AONE Nutrition za kvalitné doplnky do prípravy, prebojovnikov.sk a agresor.sk za kvalitné vybavenie do tréningov, DTECHBAU za finančnú podporu a Abracadabra za reklamu. Na záver by som ešte chcel všetkým odkázať aby boli vytrvalí a verili svojim schopnostiam a mali len tie najvyššie ambície. 

 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Róbert Delič: Mám tie najvyššie ambície (rozhovor)