Rimanom vyšla proti Interu pohárová odveta za ligu

SITA|25. máj 2008 o 18:01

RÍM 25. mája (SITA) - Víťazom Talianskeho pohára vo futbale sa v sezóne 2007/2008 po deviaty raz v histórii stal AS Rím, ktorý zdolal vo finále Inter Miláno najtesnejším rozdielom 2:1. Zopakoval sa tak ...

RÍM 25. mája (SITA) - Víťazom Talianskeho pohára vo futbale sa v sezóne 2007/2008 po deviaty raz v histórii stal AS Rím, ktorý zdolal vo finále Inter Miláno najtesnejším rozdielom 2:1. Zopakoval sa tak výsledok z predchádzajúceho ročníka, keď sa vtedy ešte vo dvojstretnutí rovnakých finalistov tiež tešili futbalisti z "večného mesta". Vo finiši najvyššej talianskej futbalovej súťaže - Serie A sa pritom na poslednú chvíľu z primátu tešil Inter práve na úkor AS. Zaujímavosťou je tiež, že predchádzajúce tri finálové zápolenia Talianskeho pohára (hrané na dva zápasy) mali takisto obsadenie Inter - AS, v rokoch 2005 a 2006 sa zhodne na smolu "rímskych vlkov" tešili v záverečnom zápase najvyššej vyraďovacej súťaže hráči z mesta módy.

O sobotňajšom víťazstve "domácich" na Olympijskom štadióne v Ríme rozhodli gólmi Mexés a Perrotta, za "nerazzurri" už len znižoval Vitor Hugo Gomes Passos, ktorý na drese nosí prezývku Pelé. Jeho zásah síce priebeh zápasu zdramatizoval, keďže sa však k nemu v riadnom hracom čase ani šiestich nadstavených minútach nikto nepridal, pohár nad hlavu zdvihol kapitán AS Francesco Totti, ktorý vo finálovom zápase pre zranenie nehral. Spoluhráči mu však česť dotknúť sa trofeje dopriali ako prvému. "Robili sme, čo sme mohli, no dnes hral náš súper veľkolepo. My sme triumfovali v Serii A pred nimi, oni dominovali v pohári, takže sme si trofeje rozdelili. Nabudúci rok náš súboj pokračuje," uviedol stredopoliar Interu Javier Zanetti.

"Moji zverenci bojovali až do poslednej minúty, pretože až do záverečnej chvíle nebolo o výsledku rozhodnuté. Povedal som chlapcom pred finále, že sme beztak mali výbornú sezónu a teraz môžeme zakončiť ročník osobitne krásnym spôsobom," kontroval tréner víťazného kolektívu Luciano Spaletti.

Hráči z hlavného mesta si dopriali aspoň čistočnú satisfakciu za posledné ligové kolo, v ktorom sa radovali "modročierni". Gólový účet súboja otvoril netradičný strelec vo farbách žlto-červených obranca Phillippe Mexés, pre ktorého to bol len druhý úspešný zápis v sezóne, pričom ten ďalší zaznamenal v lige. Francúzsky bek profitoval z centrovanej lopty Davida Pizarra k bližšej žrdi a loptu poslal nekompromisne pod brvno. Po obrátke zvýšil na 2:0 záložník Simone Perrotta, ktorý zužitkoval prihrávku Čiernohorca Mirka Vučiniča. Striedajúci Portugalčan Pelé prišiel na ihrisko hneď po prestávke a v 60. min prekvapil Alexandra Doniho v bránke Rimanov tvrdou strelou spoza šestnástky z 30 metrov do horného rohu bránky, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Pelého oveľa slávnejší brazílsky menovec. Pre Inter je sobotňajšia výhra deviatym víťazstvom v Talianskom pohári, čím sa vyrovnal Juventusu Turín na pozícii najúspešnejšieho mužstva v histórii "Coppa d´Italia". Naposledy sa finále hralo na jeden zápas pred 28 rokmi, vtedy v roku 1980 tiež na Stadio Olimpico "vlčica" zdolala AC Turín až na pokutové kopy.


AS Rím - Inter Miláno 2:1 (1:0) - hralo sa na jeden zápas

Góly: 36. Mexés, 54. Perrotta - 60. Pelé, 45 000 divákov


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Coppa Italia»Rimanom vyšla proti Interu pohárová odveta za ligu