U nás nie je miesto pre diskrimináciu. Klub z Viedne má iné hodnoty

Fotografia zo zápasu First Vienna FC 1894 a 1. FC Union Berlín.
Fotografia zo zápasu First Vienna FC 1894 a 1. FC Union Berlín. (Autor: Juraj Červenka)
Juraj Červenka|22. júl 2019 o 10:30

Medzi futbalovými ultras, ktorí šíria pohodu.

VIEDEŇ. Najstarší rakúsky futbalový klub First Vienna FC 1894 oslavuje 125 rokov existencie. Na narodeninový zápas si pozval čerstvého nemeckého bundesligistu 1. FC Union Berlín.

Stretnutie bolo oslavou klubovej vernosti a dôkazom, že futbaloví fanúšikovia vedia mať veľké srdcia.

Hoci väčšina priaznivcov športu si pod pojmom viedenský futbal predstaví Rapid či Austriu, v rakúskej metropole majú svoje domovské stánky aj iné kluby s viac než storočie dlhou históriou.

Skutočným fenoménom je štvrtoligová Vienna a jej tisíce verných fanúšikov.

Miluj futbal, nenáviď rasizmus

Na konečnej zastávke linky metra, v stanici Heiligenstadt na severe rakúskeho hlavného mesta, sú priaznivci First Vienna doma.

Cestou na štadión Hohe Warte sú takmer na všetkých stĺpoch pouličného osvetlenia nálepky tohto klubu. Ich motívy prezrádzajú, aké idey ultras v žlto-modrých šáloch vyznávajú.

„Tradícia sa nedá kúpiť, Miluj futbal – nenáviď rasizmus, Rovnosť príležitostí pre každého,“ píše sa na samolepkách.

Vienna, vôbec najstarší futbalový klub v krajine, vznikla v roku 1894 a jej hráči okrem iného vybojovali tri víťazstvá v rakúskom pohári a šesť rakúskych titulov, ten posledný v roku 1955.

Za nacistickej éry, teda po tzv. anšluse Rakúska, Vienna vyhrala v roku 1943 aj nemecký pohár. V súčasnosti hrá štvrtú ligu.

Ako na hudobnom festivale

Pred zápasom na trávniku spoločne posedávajú fanúšikovia oboch klubov, žlto-modré farby sa miešajú s červeno-bielymi. Mnohí majú vskutku alternatívny výzor, okolie domovského štadióna Vienny pripomína skôr hudobný festival.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»U nás nie je miesto pre diskrimináciu. Klub z Viedne má iné hodnoty