Repka: Ak sa nezmení predsedníctvo SLA, zrejme sa nepohneme dopredu

My nemáme záujem živiť spory a žabomyšie vojny a vymieňať si odkazy cez médiá, hovorí František Repka.
My nemáme záujem živiť spory a žabomyšie vojny a vymieňať si odkazy cez médiá, hovorí František Repka. (Autor: TASR)
SITA|23. mar 2017 o 17:27

V lyžiarskom hnutí sa veci riešia konfliktným spôsobom, vyhrocujú sa emócie, na základe toho potom vznikajú spory, myslí si Repka.

POPRAD. Pondelkové predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie bolo povestným posledným klincom, ktoré prinútilo Františka Repku abdikovať na pozíciu prezidenta.

Bývalý reprezentant v severskej kombinácii a dnes aj úspešný podnikateľ si vzal tri dni akoby na rozmyslenie a vo štvrtok sa definitívne rozhodol, že skončí vo funkcii, v ktorej pôsobil od septembra 2014.

Repka: Veci sa riešia konfliktným spôsobom

"Na zasadnutí predsedníctva sa vykryštalizovali dlhodobé názorové rozdiely medzi mnou a ostatnými členmi, najmä viceprezidentmi. Ide o to, že oni majú záujem na úplne inom modeli podpory športovcov, najmä tých najlepších, ako ja som presadzoval. A keďže ja osobne ako prezident nemám vplyv na to, aby som niečo zmenil, kvôli čomu som do funkcie nastupoval, preto končím," vysvetlil František Repka v rozhovore pre Rádio Slovensko.

Za svoje skvelé výsledky si naše lyžiarky aj lyžiari zaslúžia iný prístup z vedenia asociácie než momentálne dostávajú.


František Repka, bývalý šéf SLA

Repka podľa vlastných slov navrhoval v rámci rozpočtu SLA vyčleniť samostatnú finančnú kapitolu na podporu top športovcov zo zdrojov SLA a viceprezidenti presadzovali, aby sa to rovnomerne rozdelilo na jednotlivé úseky a bolo to tak ako doposiaľ.

"Mal som pocit, že väčšina členov predsedníctva bola dopredu dohodnutá, že podporia len návrh viceprezidentov. V lyžiarskom hnutí sa veci riešia konfliktným spôsobom, vyhrocujú sa emócie, na základe toho potom vznikajú spory," myslí si Repka.

Dlhodobá kauza

Na otázku, či tou konfliktnou osobou mieni najmä viceprezidenta SLA Marina Mersicha, dal súhlasnú odpoveď. "Pán Mersich je kontroverzná osoba, ktorá vnáša do lyžovania skôr deštrukciu než konštruktívny dialóg."

Repka odstúpil aj preto, že v médiách bol najmä v dlhodobej kauzou Úsek alpských disciplín verzus SLA často spájaný s názormi, s ktorými sa nestotožňoval.

"Ja som nemal problém s členmi ÚAD SLA, my sme držali dialóg. Ak sa však nezmení predsedníctvo SLA, zrejme sa nepohneme dopredu. Chcelo by to výraznejšiu zmenu; ľudí, ktorí sú vychovávaní ku kvalite a nie smerom k priemernosti," zhodnotil Repka.

Pri zmienke o tom, že jeho abdikácia prichádza značne paradoxne len niekoľko dní po skončení najúspešnejšej sezóny slovenského zjazdového lyžovania v histórii so striebornou medailou na majstrovstvách sveta a dvomi slalomárkami, ktoré potvrdili príslušnosť k absolútnej elite Svetového pohára, Repka len trpko poznamenal: "Za svoje skvelé výsledky si naše lyžiarky aj lyžiari zaslúžia iný prístup z vedenia asociácie než momentálne dostávajú."

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Repka: Ak sa nezmení predsedníctvo SLA, zrejme sa nepohneme dopredu