Na narodeniny dostal pero, aby teraz podpísal najlukratívnejší kontrakt

Hráč Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo.
Hráč Milwaukee Bucks Giannis Antetokounmpo. (Autor: twiiter/Giannis Antetokounmpo)
TASR|16. dec 2020 o 10:00

Giannis Antetokounmpo bude naďalej pôsobiť v Milwaukee Bucks.

MILWAUKEE. Grécky basketbalista Giannis Antetokounmpo bude obliekať dres Milwaukee Bucks v zámorskej NBA aj v nasledujúcich piatich sezónach.

V utorok to uviedol na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

"Moja rodina, moja mesto. Som požehnaný tým, že dalších päť rokov strávim v basketbalovej komunite Milwaukee Bucks. Šou pokračuje, tak poďme na to," napísal dvojnásobný najlepší hráč sezóny v NBA.

Dvadsaťšesťročný basketbalista mal do pondelka termín na podpísanie novej zmluvy, podľa denníka The Athletic súhlasil s päťročným kontraktom v hodnote 228,2 miliónov amerických dolárov.

Bucks výšku kontraktu nezverejnili, hodnotu s priemerným ročným zárobkom na úrovni 45,6 miliónov dolárov však prevzali viaceré zámorské zdroje.

Podpísal tak najlukratívnejší kontrakt v histórii zámorskej basketbalovej súťaže.

Doteraz tento rekord držal James Harden, ktorý sa v roku 2017 upísal na päť sezón tímu Houston Rockets v hodnote 228 miliónov dolárov.

Iba jeden z celej generácie

Naužitočnejší hráč NBA z rokov 2019 a 2020 je podľa majiteľov Milwaukee Bucks hráč, ktorý sa svojou kvalitou narodí iba jeden z celej generácie.

"Sme nesmierne radi, že napokon zostal v našom tíme a že práve u nás bude naďalej zveľaďovať svoje majstrovstvo," napísali vo vyhlásení Marc Lasry, Wes Edens a Jamie Dinan.

"Pred siedmimi rokmi mi práve oni dali šancu a teraz som dal svoj podpis pod ďalší kontrakt. Zdá sa to neuveriteľné, ale je to tak. Veľký moment pre mňa, moju rodinu a všetkých, ktorí mi pomáhajú," zdôraznil 26-ročný Antetokounmpo.

Zaujal individuálnymi štatistikami

Antetokounmpo meria 211 cm, ale pri tejto výške je úžasne dynamický a rýchly. Jeho výnimočnosť spočíva v univerzálnosti zahrať dobre prakticky na každom poste.

V uplynulej koronavírusom poznačenej sezóne NBA 2019/2020 Bucks síce vypadli z boja o titul už vo štvrťfinále, ale ich grécky líder mal priemery 29,5 bodu, 13,6 doskoku a 5,6 asistencie na zápas. Je to absolútne najvyšší priemer, ktorý sa týka troch najdôležitejších štatistík v histórii NBA.

Wilt Chamberlain a Elgin Baylor v dávnejšej minulosti síce dosiahli v sezóne viac bodov aj doskokov, ale nie asistencií. Okrem ocenenia MVP sa stal Antetokounmpo aj najlepším defenzívnym hráčom sezóny.

Vysoká cena za drahý kontrakt

Bucks zaplatili pomerne vysokú cenu, aby si udržali Antetokounmpa a získali rozohrávača Jrueho Holidaya.

Zbavili sa Erica Bledsoea a Georgeea Hilla ako aj výberu v prvom kole draftu R. J. Hamptona plus dvoch ďalších výberov v prvom kole.

Na druhej strane vylepšili lavičku príchodmi Bobbyho Portisa, D.J. Augustina, Torreyho Craiga a Bryna Forbesa.

"Už dva roky po sebe sme boli v základnej časti vôbec najlepší zo všetkých a to ukazuje, že sa stále zlepšujeme. To platí aj pre mňa individuálne či v tímovej podobe," podotkol Antetokounmpo.

Špeciálny narodeninový dar

Výnimočného Gréka majú v tíme Bucks zrejme radi, lebo keď 6. decembra oslávil 26. narodeniny, dostal od spoluhráčov nezvyčajné darčeky.

Každý z nich mu daroval pero v nádeji, že aspoň jedno z nich použije na podpis pod nový kontrakt.

Keď sa to napokon stalo a Antetokounmpo sa rozhodol zotrvať v najväčšom meste amerického štátu Wisconsin, ďalší člen All Star výberu sezóny Khris Middleton na twitteri napísal spoluhráčovi Patovi Connaughtonovi:

"Verím, že použil niektoré z tých pier, čo sme mu darovali."

Túžba byť najlepším

Napriek triumfu v základnej časti uplynulého ročníka NBA, Milwaukee Bucks neprešili cez 2. kolo play off. V piatich zápasoch podľahli neskoršiemu finalistovi Miami Heat.

Grécky líder tímu však chýbal v zápase číslo 5 a vo väčšine štvrtého duelu pre podvrtnutý členok.

Rok predtým boli Bucks vo finále Východnej konferencie, ale v ňom nestačili na neskoršieho šampióna Toronto Raptors 2:4 na zápasy.

Muž s prezývkou "Greak Freak", čiže "Grécke čudo" má kariérne priemery 20,1 bodu, 8,9 doskoku a 4,3 asistencie na zápas.

Vlastnú individualitu však Grék, ktorý sa v Aténach narodil nigérijským rodičom, nikdy nepovyšuje nad tímový úspech.

"Jeho pracovná morálka a túžba byť najlepším stelesňujú to, čo si ceníme aj v našom klube. Veríme, že práve tieto hodnoty sú budúcnosťou pre Bucks.

Ďakujeme Giannisovi za dlhodobý záväzok voči Milwaukee a tešíme sa zo spoločných úspešných rokov, ktoré tu už boli a aj tých, čo ešte len prídu," napísali vo vyhlásení spolumajitelia Milwaukee Bucks.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Na narodeniny dostal pero, aby teraz podpísal najlukratívnejší kontrakt