Pronger sa môže stať 19. členom Triple Gold Clubu

SITA|6. jún 2007 o 14:48

ANAHEIM 6. júna (SITA) - Obranca hokejového Anaheimu Chris Pronger sa môže stať v poradí 19. členom prestížneho Triple Gold Clubu, v ktorom sú združení hráči s prvenstvami v Stanleyho pohári, z majstrovstiev ...

ANAHEIM 6. júna (SITA) - Obranca hokejového Anaheimu Chris Pronger sa môže stať v poradí 19. členom prestížneho Triple Gold Clubu, v ktorom sú združení hráči s prvenstvami v Stanleyho pohári, z majstrovstiev sveta a zo zimných olympijských hier. Ak sa Anaheimu podarí vyhrať aspoň jeden z troch zápasov s Ottawou, Pronger napodobní svojho spoluhráča z obrany Ducks Scotta Niedermayera, ktorý sa členom elitného klubu stal už v roku 2004 po zisku titulu majstra sveta v Prahe. Pronger získal zlato v kanadskom drese na MS 1997 vo Fínsku a bol členom víťazného tímu na ZOH 2002 v Salt Lake City. Ďalší hráči z táborov oboch finalistov Stanleyho pohára zatiaľ na členstvo v Triple Gold Clube nedosiahnu. V budúcnosti má šancu v prípade triumfu Anaheimu Samuel Pahlsson. Švéd vyhral pred rokom ZOH v Turíne, z MS však má zatiaľ iba striebro z roku 2004. Olympijský triumf by zasa v prípade tohtoročného prvenstva chýbal do cennej zbierky Robovi Niedermayerovi. Z tábora Ottawy má na svojom konte olympijské zlato Švéd Daniel Alfredsson, chýba mu okrem Stanleyho pohára aj titul majstra sveta. Ten síce vlastnia z kádra Senators Dany Heatley, Mike Comrie a Wade Redden, ale zasa si ešte nevychutnali pocit olympijského víťaza.

Zatiaľ poslednými členmi Triple Gold Clubu sa stali vlani po triumfe na ZOH Švédi Nicklas Lidström a Fredrik Modin. V menoslove hráčov so zlatou trojkorunou aktuálne figuruje šesť Rusov, rovnaký počet Švédov, štyria Kanaďania a dvaja Česi. Ako prví sa do histórie zapísali v roku 1994 Švédi Thomas Jönsson, Hakan Loob a Mats Näslund, o dva roky neskôr sa k nim pridal ďalší hráč Tre kronor Peter Forsberg a aj Rusi Valerij Kamenskij a Alexej Gusarov. V roku 1997 si zbierku troch najcennejších triumfov skompletizovali Viačeslav Fetisov a Igor Larionov, v roku 2000 sa pridala ďalšia ruská dvojica Alexander Mogiľnyj a Vladimir Malachov. Víťazstvom na ZOH 2002 sa do elitného klubu dostali Kanaďania Brendan Shanahan, Joe Sakic a Rob Blake, ktorých v Prahe 2004 doplnil po zisku titulu svetového šampióna ich krajan Scott Niedermayer. O rok neskôr vo Viedni pribudli aj Česi Jaromír Jágr a Jiří Šlégr, po ZOH 2006 sa pridala aj spomenutá dvojica Švédov Nicklas Lidström a Fredrik Modin.


Prehľad hokejistov so zlatou trojkorunou (triumf na OH, MS a zisk Stanleyho pohára):

Jaromír Jágr (ČR), Jiří Šlégr (ČR), Scott Niedermayer (Kan.), Brendan Shanahan (Kan.), Joe Sakic (Kan.), Rob Blake (Kan.), Thomas Jönsson (Švéd.), Hakan Loob (Švéd.), Mats Näslund (Švéd.), Peter Forsberg (Švéd.), Nicklas Lidström (Švéd.), Fredrik Modin (Švéd.), Valerij Kamenskij (Rus.), Alexej Gusarov (Rus.), Viačeslav Fetisov (Rus.), Igor Larionov (Rus.), Alexander Mogiľnyj (Rus.), Vladimir Malachov (Rus.)

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pronger sa môže stať 19. členom Triple Gold Clubu