Procházková bodovala už v úvodnom šprinte sezóny, vypadla ale vo štvrťfinále

Alena Procházková - ilustračná fotografia.
Alena Procházková - ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
SITA|26. nov 2016 o 12:49

Naopak, v kvalifikácii sa nedarilo slovenským mužom.

RUKA. Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková si hneď v úvode sezóny pripísala prvé body do hodnotenia Svetového pohára.

Skúsená trojnásobná olympionička vo fínskom stredisku Ruka sa v šprinte klasickou technikou prebojovala z kvalifikácie medzi tridsiatku najlepších a vo svojej štvrťfinálovej jazde obsadila štvrtú priečku, čo jej stačilo na celkové 19. miesto.

Zverenka trénera Jána Valušku si pripísala prvých dvanásť bodov do hodnotenia Svetového pohára.

Návrat Björgenovej

Víťazkou ženského šprintu sa stala Švédka Stina Nilssonová, ktorá oslávila štvrtý triumf v pretekoch tohto druhu a celkovo pätnáste pódium v rámci Svetového pohára.

Šprint žien na 1.4 km klasickou technikou:

1. Stina Nilssonová (Švéd.) 3:21,61 min, 2. Maiken Caspersen Fallová +0,17, 3. Heidi Wengová (obe Nór.) +0.69, 4. Natalia Matvejevová (Rus.) +3,18, 5. Krista Pärmäkoskiová (Fín.) +5,12, 6. Julia Belorukovová (Rus.) +8,94,...19. Alena Procházková (SR) - štvrtá vo štvrtfinále

"Cítila som sa veľmi dobre počas celých pretekov. Vážim si toto víťazstvo o to viac, že je moje prvé v klasickom šprinte," uviedla 23-ročná usmievavá Švédka v prvej reakcii pre Eurosport.

Vo finále zdolala favorizované nórske duo Maiken Caspersen Fallová, Heidi Wengová, ktoré obsadili ďalšie dve priečky na stupňoch pre víťazky.

Už takmer legenda svetového bežeckého lyžovania Marit Björgenová sa po ročnej pauze vyplnenej materskou dovolenkou vrátila na desiatom mieste.

Slováci nepostúpili z kvalifikácie

V mužskom šprinte sa zrodil nórsky triumf. Paal Golberg zdolal vo finále Švéda Calleho Halfvarssona a krajana Johannesa Höfslota Klaeba.

Šprint mužov na 1,4 km klasickou technikou:

1. Paal Golberg (Nór.) 2:54,12, 2. Calle Halfvarsson (Švéd.), 3. Johannes Höfslot Klaebo (Nór.), 4. Teodor Peterson (Švéd.), 5. Alexander Panžinskij (Rus.), 6. Finn Haagen Krogh (Nór.),...68. Peter Mlynár, 81. Miroslav Šulek (obaja SR) - obaja v kvalifikácii

Dvadsaťšesťročný Golberg zaznamenal štvrté víťazstvo v pretekoch Svetového pohára v kariére, z toho tretie šprintérske.

"Výborne nám vyšiel servis lyží. Dnes to bolo celkom dobré na to, že som vlastne iba nahradil chorého Northuga. Zostalo mi dostatok síl na finále tak, že som zvládol záverečné stúpanie a mohol zvíťaziť," uviedol Paal Golberg po víťaznom finále pre Eurosport.

Z dvojice Slovákov v kvalifikácii podľa predpokladov ani jeden nepostúpil medzi 30 najlepších. Skúsenejší Peter Mlynár obsadil v 94-člennej kvalifikácii 68. priečku, Miroslava Šuleka klasifikovali na 81. mieste.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková bodovala už v úvodnom šprinte sezóny, vypadla ale vo štvrťfinále