Chová dobytok, študuje a súťaží. Na Slovensku nemá konkurenciu

Ján Koristek je v súčasnosti najlepším slovenským bežcom na lyžiach.
Ján Koristek je v súčasnosti najlepším slovenským bežcom na lyžiach. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|25. mar 2020 o 23:50

Pomáha mu aj švajčiarsky sponzor.

BRATISLAVA. Keď sa zobudí, najskôr pomáha okolo hospodárstva. Nachová dobytok, poníky, ošípané, králiky či hydinu.

Potom si sadne na bicykel a presunie sa na tréning. Poobede sa už venuje školským povinnostiam. Dokončuje si inžinierske štúdium na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Ak mu zvýši čas, opäť pomáha rodičom s veľkým statkom. Aj takýto je momentálne život najlepšieho slovenského bežca na lyžiach.

Žije na lazoch v okolí Detvianskej Huty, v časti Čechánky, ktorá patrí pod obec Látky. „Práve píšem diplomovú prácu,“ priznal Ján Koristek.

Odmala mal blízko k zvieratám, aj preto si v škole vybral program živočíšna produkcia a odbor špeciálne chovateľské odvetvia.

„Niečo som sa snažil uplatniť aj doma, ale máme len maličké hospodárstvo a v škole riešime skôr veľkovýrobné podmienky,“ naznačil 23-ročný rodák z Látok.

Lyžiari boli králi, chodili v papučkách

V šiestich rokoch si prvýkrát nasadil na nohy bežky. V detstve mal na výber medzi nimi a futbalovou loptou. Zvíťazila biela stopa.

„Lyžiari, to boli vtedy králi. Vždy sme sa nich pozerali s úctou. Bývali priamo v škole. V papučkách zišli na vyučovanie a po ňom išli na tréning,“ tvrdí Koristek.

Na strednej škole študoval v Detve. Stíhal však prísť až na druhú hodinu, keďže autobus mu z Čechánok chodieval len dva razy za deň.

„Teraz to už mám jednoduchšie. V domácnosti máme tri autá, ktoré si striedame. Hoci mám aj ďalších piatich súrodencov, vždy sa dohodneme,“ dodal.

V mládežníckej kategórii ho formoval tréner František Novodomec. Už v premiérovej sezóne medzi mladšími žiakmi nenašiel premožiteľa.

Iní odpadávali, on stihol vyzdravieť

Postupne sa vypracoval na najlepšieho juniora a v súčasnosti je už jediným slovenským bežcom na lyžiach, ktorý súperí s najlepšími na svete.

Dokázal to pritom v skromných podmienkach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Chová dobytok, študuje a súťaží. Na Slovensku nemá konkurenciu