Hovorila o sile tela a ducha. Prezidentka vyprevadila olympionikov do Tokia

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentantka v atletike Emma Zapletalová počas slávnostného sľubu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentantka v atletike Emma Zapletalová počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
TASR|14. júl 2021 o 11:55

Sľub zložilo 48 členov výpravy na OH 2020.

BRATISLAVA. Na výnimočnú olympiádu posiela Slovensko výnimočnú výpravu - najmenšiu v ére samostatnosti. Športová gymnastika Barbora Mokošová a parastrelec Radoslav Malenovský v stredu na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave zložili v mene celej olympijskej a paralympijskej výpravy slávnostný sľub do rúk prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

V poradí XXXII. olympiáda sa uskutoční od 23. júla do 8. augusta v Tokiu a predstaví sa na nej dovedna 41 slovenských športovcov, XVI. paralympiáda je na programe 24. augusta až 5. septembra.

Mokošová s Malenovským predniesli prítomným slávnostný sľub.

V mene celých výprav sa zaviazali rešpektovať a dodržiavať Olympijskú chartu, etické pravidlá a princípy, ktorými sa hry riadia, súťažiť podľa pravidiel a bez dopingu a v ozajstnom športovom duchu.

Zároveň sľúbili vzornú reprezentáciu Slovenskej republiky.

Čaputová zaželala všetkým olympionikom i paralympionikom veľa úspechov a šťastia v Tokiu.

"Už samotný fakt, že ste sa na Hry kvalifikovali, je dôkazom, že ste v sebe vypestovali mimoriadnu silu tela aj ducha. Želám vám na Hrách veľa úspechov a prajem vám, aby ste sa z nich vrátili s pocitom, že ste pre svoj úspech a dobrú reprezentáciu Slovenska urobili všetko, čo bolo vo vašich silách. Ak sa tak stane, v našich očiach budete všetci víťazi," povedala prezidentka.

Členovia výpravy dostali od prezidenta Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Antona Siekela účastnícke odznaky a menovacie dekréty.

Na sľub prišlo dokopy 48 členov výpravy na olympijské hry vrátane trénerov a členov realizačných tímov a 42 z výpravy na paralympiádu.

Pozrite si fotogalériu slávnostného sľubu olympionikov:

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred), generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba (vpravo) a plavec Tomáš Klobučník (vľavo).
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred), generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Jozef Liba (vpravo) a plavec Tomáš Klobučník (vľavo). (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred), reprezentantka v gymnastike Barbora Mokošová (vľavo) a paralympionik v streľbe Radoslav Malenovský (vpravo).
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred), reprezentantka v gymnastike Barbora Mokošová (vľavo) a paralympionik v streľbe Radoslav Malenovský (vpravo). (Autor: TASR - Martin Baumann)
Prezidentka Zuzana Čaputová.
Prezidentka Zuzana Čaputová. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo), reprezentantka v gymnastike Barbora Mokošová (druhá sprava) a paralympionik v streľbe Radoslav Malenovský (vpravo) počas slávnostného sľubu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo), reprezentantka v gymnastike Barbora Mokošová (druhá sprava) a paralympionik v streľbe Radoslav Malenovský (vpravo) počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentant v atletike Ján Volko (vpravo)  počas slávnostného sľubu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentant v atletike Ján Volko (vpravo) počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentantka v atletike Emma Zapletalová počas slávnostného sľubu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentantka v atletike Emma Zapletalová počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentant v golfe Rory Sabbatini počas slávnostného sľubu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentant v golfe Rory Sabbatini počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a paralympionička v streľbe Veronika Vadovičová počas slávnostného sľubu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a paralympionička v streľbe Veronika Vadovičová počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
 Na snímke reprezentantka v gymnastike Barbora Mokošová (vľavo) a paralympionik v streľbe Radoslav Malenovský počas slávnostného sľubu.
Na snímke reprezentantka v gymnastike Barbora Mokošová (vľavo) a paralympionik v streľbe Radoslav Malenovský počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke lekár Branislav Delej.
Na snímke lekár Branislav Delej. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke lekár olympíjskej výpravy Roman Fano.
Na snímke lekár olympíjskej výpravy Roman Fano. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a  reprezentant v stolnom tenise Jang Wang počas slávnostného sľubu.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a reprezentant v stolnom tenise Jang Wang počas slávnostného sľubu. (Autor: TASR - Martin Baumann)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Hovorila o sile tela a ducha. Prezidentka vyprevadila olympionikov do Tokia