Prezident SFZ: Ak by bol Stoch v nominácii, nepodpísal by som ju

Miroslav Stoch oslavuje jeden zo svojich gólov v drese slovenskej reprezentácie. Podľa toho, čo vyhlásil tréner Ján Kozák, si hráč minimálne pod jeho vedením už v národnom tíme nezahrá.
Miroslav Stoch oslavuje jeden zo svojich gólov v drese slovenskej reprezentácie. Podľa toho, čo vyhlásil tréner Ján Kozák, si hráč minimálne pod jeho vedením už v národnom tíme nezahrá. (Autor: SITA)
Igor Dopirák|7. sep 2016 o 13:00

Kováčik tiež uviedol, že reakcia trénera Kozáka na otázku redaktora Hlavenu mohla byť iná.

BRATISLAVA. Ak by bol stredopoliar Miroslav Stoch v nominácii reprezentačného trénera Jána Kozáka pre zápas proti Anglicku (0:1), prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik by ju nepodpísal.

Kováčik to uviedol v rozhovore pre Hospodárske noviny. Prezident SFZ zároveň uviedol, že pozápasová reakcia trénera Kozáka na otázku Ľuboša Hlavenu mohla byť iná, ale takisto aj otázka redaktora.

Kováčik: Stoch do reprezentácie nepatrí

„Uznávam ho ako hráča. Po majstrovstvách Európy však nastala situácia, že si s ním neviem predstaviť ďalšiu spoluprácu,“ uviedol po zverejnení svojej nominácie pred duelom s Anglickom tréner Kozák na adresu Miroslava Stocha.

Futbalista Fenerbahce Istanbul údajne už počas kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy odmietol nastúpiť na posledné minúty v zápase proti Luxembursku. Problémy podobného charakteru vraj mal aj počas ME.

Pri návrate z Francúzska vraj v lietadle došlo medzi Kozákom a Stochom ku konfliktu, ktorý narušil dovtedy prezentovanú harmóniu v mužstve.

„Ja to nemám z druhej ruky, ja som v tom lietadle bol. Viem presne, čo sa stalo, a rozhodnutie trénera Kozáka plne rešpektujem. Ak by aj bol Stocha na zápas proti Anglicku nominoval, tak ja tú nomináciu nepodpíšem,“ uviedol Kováčik pre Hospodárske noviny.

„Po tom všetkom, čo si pán Stoch dovolil, tak jednoducho do reprezentácie nepatrí,“ pokračoval.

Niekto by reagoval aj horšie

Kováčik sa tiež vyjadril k reakcii trénera Kozáka na otázku redaktora Hlavenu po zápase s Anglickom. Redaktor RTVS ho nahneval otázkou, či sa hnevá na rozhodcu.

„Načo provokujete,“ vybehol Kozák na Hlavenu. „No povedzte – načo. Vy povedzte svoj názor. Toto mi robíte? Prosím vás pekne, toto je od vás nekorektné. Čo sú toto za spôsoby?“

Podľa prezidenta SFZ nemala byť iná iba reakcia Kozáka, ale aj otázka redaktora Hlavenu.

„Táto otázka nemusela prísť v tom čase. Mohla prísť na záver toho vstupu, prípadne na druhý deň. Je množstvo vecí, na ktoré sa redaktor môže pýtať po takomto stretnutí a nemusel to by práve rozhodca,“ vravel Kováčik.

„Samozrejme, že reakcia mohla byť iná. Ale aj otázka nemusela byť položená takýmto spôsobom. Skúste sa vžiť do jeho pozície. Prežijete takýto zápas, aké tam museli byť emócie, keď sme boli tak blízko k zisku bodu. Aký heroický výkon podali hráči po vylúčení Martina Škrtela. A keď sa to všetko vo vás nakumuluje a príde takáto otázka – ktokoľvek iný by reagoval podobne a možno ešte horšie,“ pokračoval Kováčik.

Sankcie neexistujú

Podľa Kováčika neexistuje nariadenie UEFA ani finančná sankcia za to, že sa hráči a tréneri po zápase vyjadria k výkonu rozhodcu. „Je to taký úzus, je to istým režimom zadefinované, že na tlačových konferenciách a rozhovoroch po zápase by sa rozhodnutia arbitrov nemali komentovať.“

Kováčik spomenul aj barážový zápas slovenskej reprezentácie do 21 rokov v Taliansku. Hlavný arbiter vtedy výrazným spôsobom pomohol domácemu mužstvu k postupu na majstrovstvá Európy 2015 v Česku.

V zápase vylúčil Dudu a Zreľáka, napokon vykázal z lavičky aj vtedajšieho trénera Galáda a technického vedúceho Vailinga.

„Ja sa k rozhodcom zásadne nevyjadrujem. Keď sme mali v minulosti problém s arbitrom, ako napríklad po súboji reprezentácie do 21 rokov v Taliansku, tak sme napísali oficiálnu sťažnosť na Európsku futbalovú úniu,“ dodal Kováčik.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Prezident SFZ: Ak by bol Stoch v nominácii, nepodpísal by som ju