Tatran vyzval zahraničných súperov. Príprava smeruje k pohárovému šlágru s Považanmi

Momentka z prípravného zápasu Tatran Prešov - HCB Karviná.
Momentka z prípravného zápasu Tatran Prešov - HCB Karviná. (Autor: Handball Team Tatran Prešov/Viktor Zamborský)
Ján Leško|22. jan 2024 o 20:50

Prešovčania odohrali štyri zápasy proti zahraničným súperom, čaká ich ešte jeden.

PREŠOV. Príprava hádzanárov Tatrana Prešov na druhú časť sezóny 2023/2024 finišuje.

Sedemnásťnásobný majster republiky a sedemnásťnásobný držiteľ pohárovej trofeje v novodobej samostatnej ére Slovenska má za sebou kvarteto prípravných stretnutí.

Hrali len so zahraničnými súpermi

Prešovčania všetky doterajšie zápasy odohrali proti dvom zahraničným súperom. Nad maďarským Eger-Esterházy SzSE vyhrali doma 30:25 (15:13), v odvete na súperovej pôde prehrali tesne 33:34 (12:15).

Na dva ďalšie duely proti českému majstrovi HCB Karviná nastúpil Tatran Prešov v domovskej Tatran handball arene.

V prvom stretnutí vyhrali najtesnejším rozdielom karvinskí hádzanári tesne 29:28 (13:17 ), v druhom domáci oplatili hosťom prehru rovnako o jediný gól 25:24 (9:15).

Posledný prípravný zápas odohrá prešovský tím v stredu 24. januára v maďarskom Gyongyosi.

Hádzanári Tatrana Prešov.
Hádzanári Tatrana Prešov. (Autor: Handball Team Tatran Prešov/Viktor Zamborský)

Generálku absolvujú v Maďarsku

Posledný prípravný zápas Tatrana v Maďarsku bude v podstate generálkou na semifinálový súboj o postup do finále Slovenského pohára 2023/2024 proti MŠK Považská Bystrica.

Hrá sa na jeden zápas a na základe žrebu sa uskutoční v stredu 31. januára v prešovskej Tatran handball arene. V minulom ročníku Slovenského pohára hrali títo tradiční hádzanárski rivali finále v Trebišove.

Prešovčania vtedy vyhrali nad Považanmi presvedčivo 32:24 (15:11). Tohtoročné vyvrcholenie Slovenského pohára mužov a žien sa udeje v sobotu 23. marca v Mestskej športovej hale v Trnave.

V optimálnom zložení nehrali ani raz

Ani raz v prípravnom období nehral Tatran v optimálnom zložení. Raz počas asociačného termínu chýbali reprezentanti, inokedy nemohli niektorí hráči nastúpiť pre zdravotné problémy.

A veru nebolo ich málo. Nevyhli sa im pivot Viačeslav Kasatkin či spojky Adama Sako, Lukáš Urban, Daniel Polanský i Danylo Khaian.

Marko Davidovič reprezentoval Bosnu a Hercegovinu na ME v Nemecku, Josef Hozman absolvoval prípravu s českým národným mužstvom a napokon ostal v v pozícii prvého náhradníka.

Slovenský hádzanársky šampión má však široký hráčsky káder a tak aj v prípravných stretnutiach mali herný priestor aj viacerí mladí hráči.

Na strane druhej donedávna slovenskí reprezentanti Tomáš Rečičár a Tomáš Fech sa i v ostatných zápasov proti Karvinej ocitli v THA, avšak v rozdielnych polohách.

Fech sa už chystá na návrat

Kým hráč spojkového radu a kapitán Tatrana Rečičár po operácii kolena ešte netrénuje, no podujal sa na prácu neoficiálneho asistenta trénera. A tak počas zápasov sedel na lavičke tímu a „pracoval“ i v jeho kabíne.

Aj ľavoruké pravé krídlo Tatranu Tomáš Fech má za sebou operáciu pravého kolena. No zatiaľ na lavičku ani do zápasového diania zasiahnuť nemôže.

„Operovaný som bol v polovici júna minulého roku a momentálne síce už trénujem, ale zároveň ešte aj rehabilitujem. Pred vyše mesiacom som bol na kontrole u svojho lekára operátora, ktorý konštatoval, že koleno je v poriadku.

Na základe toho som sa začiatkom januára zaradil do zimnej prípravy s mužstvom. S chlapcami behám, pracujem i s loptou a pomaly sa dostávam do zaužívaného režimu,“ konštatoval Fech počas ostatného prípravného stretnutia Tatrana proti Karvinej.

Nemá zmysel niečo uponáhľať

Na ostré zápasové súboje si ale jeden z veľkých slovenských hádzanárskych talentov, v roku 2018 vyhláseným Slovenským zväzom hádzanej za najlepšieho hráča do 20 rokov, nateraz netrúfa.

Fech, narodený 8. októbra 2001, v marci 2020 debutoval aj v seniorskej slovenskej reprezentácii. Momentálne však na návrat na ihrisko trpezlivo čaká.

Tomáš Fech v drese Tatrana Prešov.
Tomáš Fech v drese Tatrana Prešov. (Autor: Handball Team Tatran Prešov/Viktor Zamborský)

„Nemá zmysel niečo uponáhľať. V prvom rade sa snažím, aby som bol vyliečený na sto percent. Nechcem riskovať to, aby som šiel priskoro do ostrých zápasových súbojov.

Mohlo by trebárs dôjsť k nejakému nečakanému podvrtnutiu či tvrdému kontaktu s protihráčom a koleno by to nemuselo zvládnuť.

A to by som veru nerád. Radšej vyčkám a keď koleno naozaj bude znášať záťaž ako má, tak s ohromnou radosťou do toho pôjdem. Hádam o taký mesiac neskôr. Pravda, ak ma k tomu tréner pustí.“

Tomáša Fecha sme sa na záver debaty pýtali, či aj on po vzore spoluhráča Rečičára o nejakej podobnej role v tíme azda uvažuje.

„Reči je výnimočný, špecifický zjav v tíme. Emotívny, burcujúci, nápomocný, férový spoluhráč. Nie náhodou bol na začiatku sezóny zvolený za kapitána mužstva.

Ja sa tiež snažím byť v tíme komunikatívny, súdržný, ale Reči je Reči. Na toho v tomto smere nemá asi nik,“ s úsmevom charakterizoval spoluhráča na návrat čakajúci krídelník, ktorý v prípade potreby dokázal v minulosti alternovať aj na poste pravej spojky.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Tatran vyzval zahraničných súperov. Príprava smeruje k pohárovému šlágru s Považanmi