Pikantná bitka o Žitný ostrov bude ozdobou Niké ligy. Prekvapí Radványi doma?

Futbalisti Komárna majú za sebou historický postup do najvyššej súťaže.
Futbalisti Komárna majú za sebou historický postup do najvyššej súťaže. (Autor: Karol Scholtz)
Marián Dragúň|3. júl 2024 o 09:00

Komárno chce hrať v pokojnom strede tabuľky.

KOMÁRNO, DUNAJSKÁ STREDA. Predlhá púť druhého najstaršieho klubu na Slovensku KFC Komárno až do našej najvyššej súťaže začala v roku 1900. Komárňania sa dočkali po dlhých 124 rokoch ako 31. prvoligové mužstvo v poradí.

Fialovo-bieli skončili vlani v druhej lige tretí za Košicami a Prešovom, v tejto sezóne doviedol Mikuláš Radványi futbalistov od sútoku Váhu a Dunaja až k druholigovému titulu, o ktorom bolo rozhodnuté už dve kolá pred koncom Monacobet ligy po triumfe 3:1 v Trebišove a góloch Bayemiho, Tamása Németha a zimnej posily Jakuba Sylvestra.

Komárňania nechali za sebou iné dva kluby s predlhou históriou – Petržalku a Tatran Prešov, pre výstavbu nového štadióna pritom odohrali všetky domáce stretnutia v Šali.

Keďže práce na päť a poltisícovom futbalovom stánku stále ešte pokračujú, väčšinu jesenných domácich zápasov Niké ligy odohrá nováčik v Zlatých Moravciach.

Na Požitaví tak KFC zažije aj krst ohňom a už v sobotu 27. júla vyzve majstrovský Slovan Bratislava.

„V klube som trinásty rok a hoci sme nepracovali vždy v úplne ideálnych podmienkach, s trénerom Radványim sa nám podarilo dosiahnuť historický úspech,“ povie pre Sportnet prezident KFC Komárno Juraj Baráth.

„V role trénerov u nás pôsobili za ostatných desať rokov napríklad aj mená ako Miroslav Karhan, Peter Zelenský či náš rodák Szilárd Németh. Všetko sú to bývalí reprezentanti, výborní ľudia a odborníci, ale zakaždým našu spoluprácu čosi pretrhlo.

Tréner Radványi je síce v niektorým momentoch tvrdohlavý, no svojím spôsobom je to správne a na prospech napĺňania spoločných cieľov.

S mužstvom dokázal pracovať za každých okolností a v rozhodujúcich fázach z neho vytiahol doslova všetko. Veríme mu stále a ja osobne dúfam, že sa v Niké lige udržíme.

Podstatné je, že záujem o futbal v našom meste ešte stále narastá, niektorí ľudia napríklad už zháňajú pernamentky, ktoré zatiaľ ani nemôžeme predávať a pribudli nám aj sponzori,“ povedal spokojne skúsený šéf klubu, ktorý má prísľub zhora, že zápas 13. kola Komárno – Dunajská Streda sa bude hrať 2. novembra s posvätením ÚLK už na novom štadióne, hoci oficiálne otvorenie bude až v marci budúceho roka.

V článku sa dočítate aj toto:

  • Ktorí traja tréneri KFC hrávali za DAC?
  • Akú aféru zažil Radványi v Dunajskej Strede?
  • Čo môže byť dvojsečnou zbraňou pred derby?
  • Ako skončil prípravný zápas s FC Újpest?
  • Ktorí prvoligisti už posilnili Komárno?
  • Proti komu odohrá nováčik generálku?

Lahôdkou derby DAC - Komárno

Nováčik začína prvú ligu tradične proti majstrovi.

„Pre väčšinu mojich hráčov to bude veľká premiéra v najvyššej súťaži, navyše, proti majstrovi. Všetci sa na to už teraz tešíme a náš zápas so Slovanom Bratislava bude reklamou pre celý klub a zároveň sviatkom futbalu,“ vyjadril sa hlavný tréner KFC Komárno Mikuláš Radványi počas tvrdej letnej prípravy.

Len týždeň po ostrej prvoligovej premiére príde ďalšia lahôdka a ešte lákavejší zápas Dunajská Streda – Komárno, ktorý sa hrá v prvú augustovú nedeľu, no ktorý rozochveje srdce futbalového fajnšmekra už dnes.

V MOL Aréne to bude historicky prvá bitka v najvyššej domácej súťaži o úrodný Žitný ostrov, na ktorom sú doma obe okresné mestá. Exkluzivitu pridá prvoligovému derby aj futbalová história, veď 120-ročný klub privíta 124-ročného blízkeho suseda.

Priaznivci Komárna to budú mať dokonca bližšie, ako na „domáce“ zápasy do Zlatých Moraviec, preto sa dá v Dunajskej Strede čakať plný dom.

„Svojim hráčom poviem, aby si toto prvoligové derby išli užiť a práve v týchto týždňoch sa s maximálnym nasadením pripravujeme, aby sme tam niečo aj ukázali, domácemu mužstvu boli dôstojným súperom a pokiaľ možno, čosi aj uhrali.“

Na DAC sa chodí aj z Komárna

Hoci je Komárno počtom obyvateľov väčšie, nech už dopadne premiérové derby o Dunaj na pôde favorita akokoľvek, „lilák“ potrebujú v MOL Aréne hlavne nasať nefalšovaný entuziazmus, ktorý je v žlto-modrom klube zakorenený ešte z čias štedrej podpory roľníckych družstiev z celého okolia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Pikantná bitka o Žitný ostrov bude ozdobou Niké ligy. Prekvapí Radványi doma?