Bude pre Federera Wimbedon veľký pád? Má znepokojivú reč tela, vraví expert

Švajčiarsky tenista Roger Federer počas Wimbledonu v roku 2019.
Švajčiarsky tenista Roger Federer počas Wimbledonu v roku 2019. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|26. jún 2021 o 16:26

Po dvoch rokoch sa začína Wimbledon.

BRATISLAVA. Bol to jeden z najzaujímavejších víkendov, akí si tenisoví fanúšikovia za posledné roky pamätajú.

Začalo sa to finálovou sobotou. Že sa Serena Williamsová zdrží na kurte iba 56 minút? A ešte k tomu vo finále? To sa zdalo málo pravdepodobné, aj keby vyhrala. Víťazka siedmich wimbledonských titulov však za menej ako hodinu prehrala.

Jej súperka predviedla doslova bezchybný výkon. Za celý zápas spravila iba tri nevynútené chyby. To je najmenej v histórii grandslamových finále. Rumunka Simona Halepová získala svoj druhý grandslamový titul po možno najlepšom zápase v kariére.

Bola to taká veľká sláva, že Rumunsko viac ako rok pred olympiádou ako jedna z prvých krajín na svete ohlásila, kto ponesie na slávnostnom otváracom ceremoniáli národnú vlajku. Za vlajkonosičku si vybrali práve Halepovú. 

Zatiaľ čo ženské finále patrilo k najkratším, nedeľňajšie mužské sa stalo vôbec najdlhším v histórii Wimbledonu. A to aj napriek tomu, že šlo o prvý ročník, na ktorom využili novinku, ktorá má pomôcť skracovať zápasy. 

V rozhodujúcom sete sa vo Wimbledone nikdy nehral tajbrejk. Zápasy sa tak niekedy neúmerne predlžovali. Klasický tajbrejk za stavu 6:6 však je príliš vzdialený od tradícií. V roku 2019 prišli organizátori s kompromisnou novinkou a zaviedli skrátenú hru za stavu 12:12. 

Vo finále plnom takmer neuveriteľných zvratov ju otestovali Novak Djokovič a Roger Federer. Nakoniec z toho bola jedna z najtrpkejších prehier Federera a najťažšie víťazstvo Djokoviča. Šampión musel dokonca odvracať mečbaly.

Vtedy ešte nikto netušil, že ani Djokovič ani Halepová o rok svoje tituly neprídu obhajovať. Dokonca Halepová o rok ani neponesie rumunskú vlajku na otváracom ceremoniáli olympijských hier.

Všetko to zapríčinila pandémia koronavírusu. Udalosti preložili na rok 2021. Olympijské hry aj Wimbledon.

V pondelok sa po dvoch rokoch začína tretí grandslamový turnaj roka.

Otázna forma Federera

Účasť v mužskej časti odriekol Rafael Nadal.

"Nie je to ľahké, ale musím počúvať svoje telo a po rozhovore s mojím tímom nebudem hrať vo Wimbledone. Mojím cieľom je čo najdlhšie držať svoju hru na vysokej úrovni a predĺžiť si kariéru, preto to považujem za dobré rozhodnutie," napísal na twitter 35-ročný Rafael Nadal.

Wimbledon sa začína menej ako mesiac po Nadalovom obľúbenom antukovom Roland Garros. Aj jeho veľký rival Roger Federer okolo 35-ky začal chodiť iba na jeden z týchto grandslamov. Uňho dostával prednosť Wimbledon.

Tento rok prišiel Federer aj na Roland Garros. Jeho forma je však otázna. Je síce svetovou osmičkou, no za posledné obdobie príliš nehral. V roku 2020 sa po pandémii koronavírusu na kurty nevrátil. 

Hráčom počas tohto obdobia neubúdali žiadne body dlho ani po reštarte sezóny. Aj preto sa Federer stále drží v prvej desiatke.

V tejto sezóne odohral štyri turnaje. V Dauhá a Ženeve z troch zápasov vyhral dokopy jeden. Na Roland Garros sa odhlásil pred osemfinále. Na obľúbenom trávnatom turnaji v Halle, kde získal desať titulov, nestačil v druhom kole na dvadsaťročného Félixa Augera-Aliassimeho. 

Po prehre v Halle vyzeral podľa expertov televíznej stanice Eurosport a bývalých tenistov Alexa Corretju a Matsa Wilandera utrápene. 

"Jeho reč tela ma znepokojuje," hovoril Corretja. "Niekedy je to taký pocit vo vnútri, keď si hovoríte, že takto sa cítiť nechcete. Tak je na tom podľa mňa Roger aktuálne," dodal.

"V šatni to môže zapnúť pomyselné zelené svetlo, keď si hráči povedia: Pozrite sa, toto je Roger Federer, ten sa teraz necíti na to, aby bojoval do samého konca," pridal sa Mats Wilander.

Federer po prehre s Augerom-Aliassimem prišiel na tlačovú konferenciu o dve a pol hodiny neskôr. "Bol by som rád, keby to dnes bola krátka tlačovka. Ale potreboval som si vziať čas, kým sem prídem, aby som nepovedal niečo zlé," priznal po zápase Federer.

"Myslím, že keď sa dostane do rytmu, môže byť skutočne nebezpečný. Ale stále je tu veľa hráčov, ktorí ho môžu potrápiť. Podľa mňa ich je viac ako pred dvoma či troma rokmi," povedal Corrteja.

Pre Federera tak bude Wimbledon veľkou skúškou. V prípade, že by prehral v prvom týždni, ako obhajca finálovej účasti by prišiel o veľké množstvo bodov.

Djokovič opäť favorit

V úplne inej pozícii ide na turnaj obhajca titulu Novak Djokovič. V januári ovládol Australian Open, na Roland Garros vyhral po druhý raz v kariére a vo Wimbledone sa mu tradične darí.

Môže získať už dvadsiaty grandslamový titul. V historických tabuľkách by sa tak vyrovnal rekordérom Rogerovi Federerovi a Rafaelovi Nadalovi.

Mladíci, ktorí sú v prvej desiatke - Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev a Andrej Rubľov - síce už všetci s výnimkou Rubľova boli aj v grandslamovom finále, no vo Wimbledone ani jeden z nich nikdy neprešiel štvrtým kolom.

Od posledného Wimbledonu však spravili veľký progres. Ich doterajšie výsledky tak nemusia nič naznačovať.

Z turnaja sa musel odhlásiť jediný člen mladej generácie, ktorý už grandslam vyhral - Dominic Thiem. Po tom, čo vyhral US Open mal problém nájsť novú motiváciu. K tomu sa pridali zranenia, a tak odriekol svoju účasť.

Zaujímavý návrat čaká dvojnásobného víťaza a bývalú svetovú jednotku Andyho Murrayho. Pre zranenia je v rebríčku na 119. mieste. Organizátori mu však udelili voľnú kartu. 

"Nie je to o tom, že sa bojím, či tu hrám naposledy, aj keď na to myslím. Mal som veľa zranení, neviem, čo ma čaká. Ale chcem hrať každý zápas, akoby som tu bol naposledy," hovoril Murray pre Sky Sports.

Odhlásenia Halepovej a Osakovej

Obhajkyňa ženského titulu Simona Halepová sa musela odhlásiť. Trápia ju zdravotné problémy, pre ktoré neprišla ani na Roland Garros.

Po Wimbledone tak príde o veľkú časť bodov. Všetko bude záležať aj od výkonov jej súperiek, no po viac ako siedmich rokoch jej hrozí vypadnutie z top 10.

Z Wimbledonu sa odhlásila aj Naomi Osaková. Tá počas Roland Garros odmietla chodiť na tlačové konferencie, za čo jej hrozili vylúčením z turnaja. Odhlásila sa. Teraz nepríde ani na Wimbledon. 

Chce sa pripraviť na olympiádu v Tokiu, teda v jej rodnej krajine. "Olympiáda sa hrá na jej najobľúbenejšom povrchu (tvrdom, pozn. red.) Môže inšpirovať celé generácie. Úplne rozumiem, prečo nejde na Wimbledon. Ten môže hrať ďalších desať rokov," hovoril pre Eurosport Mats Wilander.

Serenina posledná šanca

Finalistka spred dvoch rokov Serena Williamsová sa opäť bude pokúšať o svoj 24. grandslamový titul. Ním by vyrovnala historický rekord Austrálčanky Margaret Courtovej. Tá dosiahla tento počet titulov ešte na rozmedzí éry profesionálneho a amatérskeho tenisu. Williamsovej zápis by mal teda výrazne väčšiu hodnotu.

Posledný grandslamový titul vyhrala na Australian Open 2017, potom odišla na materskú dovolenku. Čoskoro 40-ročnú Williamsovú zrejme pri hre stále drží myšlienka na rekordný titul. 

"Na tráve by si mohla počínať dobre. Je skúsená a flexibilná," hovorila pre televíznu stanicu Eurosport bývalá svetová jednotka Chris Evertová.

"Tento rok má výhodu ako asi nikdy, pretože odohrala veľa zápasov na tráve v celej svojej kariére," hovorila zas pre stanicu ESPN bývalá tenistka Pam Shriverová. 

Narážala na to, že vlani pre pandémiu koronavírusu žiadna trávnatá sezóna nebola. V tohtoročnom kalendári sú len tri týždne trávnatých turnajov. Prvý začínal v druhý týždeň Roland Garros, druhý sa začal hneď po skončení Roland Garros zostal iba týždeň pred štartom Wimbledonu.

Mladé hráčky tak prakticky dva roky nemali skoro žiadnu šancu hrať na tráve. "Mladým tenistkám tu budú chýbať skúsenosti," pokračovala Shriverová.

"Asi sa tak na to nepozerá, ale podľa mňa toto je jej posledná šanca vyhrať. Na tvrdom povrchu má veľa výborných súperiek, ktoré ju môžu poraziť. Ale na tráve hrá všetko v jej prospech," dodala.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Bude pre Federera Wimbedon veľký pád? Má znepokojivú reč tela, vraví expert