Prekoná niečo Sagana na Okolo Slovenska? Len ak príde znova a v dúhovom drese

TASR
TASR (Autor: Na Slovensku rozdal Peter Sagan stovky podpisov.)
Miloslav Šebela|20. sep 2021 o 06:30

Za deväť rokov je z Okolo Slovenska silná značka, ktorú poznajú aj veľké tímy.

BRATISLAVA. Pred deviatimi rokmi to nevyzeralo na veľký športový sviatok. Na štarte chýbali silné mená, rozpočet podujatia bol nízky, o prenosoch v televízii sa ani neuvažovalo.

Organizátori boli radi, že sa vôbec Okolo Slovenska uskutočnilo. Pretekom hrozil krach. Prechádzali existenčnou krízou. 

Aby preteky prežili náročné obdobie prevzal ich organizáciu Slovenský zväz cyklistiky.

Valach: Je to na dobrej ceste

Za deväť rokov spravil z pretekov úspešnú značku, ktorá je aj pre veľké zahraničné tímy zárukou kvalitného zázemia aj silnej konkurencie.

„Preteky sa posunuli do vyššej kategórie. Organizátori to robia dobre a sú na dobrej ceste. Bolo to vidno aj na tom, že pri ceste je veľa fanúšikov. Taktiež je možné sledovať preteky už aj v televízii. Je to super,“ chválil organizátorov športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Ján Valach.

Sám vyhral Okolo Slovenska ako jazdec v roku 1996. Aj vtedy podľa neho boli preteky kvalitné. 

Tento rok však prvýkrát stál na štarte aj víťaz Tour de France Chris Froome či najúspešnejší slovenský cyklista – Peter Sagan.

Obaja boli navyše prístupní a fanúšikom rozdávali aj autogramy. Slovenský majster ich dal za päť dní stovky. Pri vyhlasovaní pravidelne hodil medzi fanúšikov aj cyklistickú fľašu ako suvenír.

„Keď sme prevzali organizovanie pretekov, stanovili sme si ciele. Prvoradá je pre nás bezpečnosť a kvalitné služby. Postupne sa zlepšili aj cesty. Kto absolvoval etapy, ten vie, že tam neboli nejaké veľké problémy,“ hovoril prezident pretekov a zároveň šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Sagan vyslal najlepší signál

Za deväť rokov sa rozpočet pretekov zvýšil približne štvornásobne. V tomto roku bol 700-tisíc eur. Vláda potom navyše uvoľnila 350-tisíc eur na výrobu televízneho signálu pre Eurosport a RTVS.

Veľkým snom a cieľom bolo pritiahnuť na štart Petra Sagana. Podarilo sa to po niekoľkých rokoch. Sagan mal na Okolo Slovenska štartovať už pred dvomi rokmi. Vtedy mu tím zmenil súťažný program.

Potom to bolo dohodnuté na rok 2020. Prišla však pandémia covidu a Tour sa z júla presunula na september. Práve na termín, kedy sa konalo Okolo Slovenska. Sagan opäť musel dať prednosť prestížnejším pretekom.

Prišiel až tento rok. V dvanástej profesionálnej sezóne a zvíťazil.

„Čo viac si môžeme priať. Peter prišiel a vyhral. Do sveta vyslal ten najlepší signál. Bola tu špičková konkurencia. Sme spokojní,“ doplnil športový riaditeľ Ľudovít Lučanič.

Mohlo by v budúcich rokoch niečo prekonať štart Petra Sagana?

„Jedine, ak by prišiel opäť. Ak by sa Petrovi podarilo teraz získať štvrtý titul majstra sveta, chceli by sme, aby prišiel aj o rok,“ naznačuje Lučanič. Lenže nebude to také prosté.

„Prestupuje do nového tímu. Ten má iné ambície, zameriava sa na iné podujatia. V Bore sme už vedeli, s kým máme rokovať,“ doplnil.

Tento rok posunuli organizátori latku vysoko. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prekoná niečo Sagana na Okolo Slovenska? Len ak príde znova a v dúhovom drese