Prestaňme si klamať, Vémola sa do UFC nevráti (komentár)

Vladimír Bilohuščin|29. dec 2018 o 01:00

Miesto ´Terminátora´ je na domácej scéne, kde by jeho cesta mala aj skončiť.

Padla klec. Dnes totiž XFN oficiálne potvrdilo, že Vémolu uvidíme v súboji so Šolcom na brnianskom podujatí v marci budúceho roka. Reči o tom, ako ide ´Terminátor´ do UFC tak razom vyfučali do stratena, čo potvrdilo v komentároch aj XFN, ktoré argumentovalo neangažovanie Vémolu vypredaním arény za 48 hodín a predajom PPV do sveta, čo je ale hlúposť, lebo turnaje charakteru Fight Night žiadne pay-per-view nemajú. Konečne sa ale potvrdilo, že všetky tie reči boli iba planý poplach.

XFN má jasnú taktiku, presvedčiť verejnosť, že práve z tejto ligy sa odchádza do UFC. A to sa im aj sčasti darí práve prostredníctvom Karlosa Vémolu, ktorý obdarúva verejnosť správami o jeho návrate do UFC. Najprv to malo iba šedé kontúry, ktoré hovorili, že sa tam niekedy vráti, potom prišla správa, že sa Karlos chce dostať na kartu v Londýne, až dopadla bomba a UFC prichádza do Prahy.

Paráda, veď po všetkých tých masážach tam Karlos predsa musí byť, povieme si. Skutočnosť je ale vzdialená. Pravdou totiž je, že existuje milión dôvodov prečo nechce UFC Karlosa a prečo XFN a vlastne aj Karlos sám v skutočnosti do UFC ani ísť nechcú a všetko je to vlastne taká hra na divákov.

Začnime pohľadom UFC. Karlos tu v minulosti vstúpil na vrchole svojej kariéry, keď mal za sebou šnúru výhier v anglických organizáciách. V najväčšej lige sveta si síce neviedol najhoršie, prehry ho ale poslali mimo elitu. Tu treba podotknúť, že Vémola pôsobil poväčšine na under card a vo svete ho poznal iba málokto. Ak si teda myslíme, že Karlosa predsa musia vziať späť, lebo je hviezda, tak musíme povedať, že za hranicami domácej scény ho už pozná málokto, tobôž už nie v USA, hlavnom trhu MMA. Pre UFC je tak iba ďalším obyčajným bojovníkom v zástupe, ktorý ak by sa náhodou objavil na karte dajme tomu v Brazílii, asi by veľa rozruchu nenarobil.

Ďalší faktor je vek a štýl boja. Vémola má už statočne po tridsiatke a pre UFC, ktoré si chce budovať mladé hviezdy, je sotva použiteľný. Prečo by ste siahli po staršom bojovníkovi, ktorý sa v UFC nepresadil v jeho najlepších rokoch? Štýl boja sa pritom taktiež zmenil, nevidíme žiadne ´vypínačky´, ktoré by divákov privádzali do šialenstva, ale dokola rovnakú taktiku - útok, takedown a uváľanie súpera, čo je pri všetkej úcte na svetové MMA málo. Pre UFC tak Vémola nepredstavuje ani v tomto smere žiadnu pridanú hodnotu.

A čo XFN? Tak práve pre XFN by malo byť udržanie Vémolu v organizácii priorita číslo jedna. Karlos je totiž ten, kto im predáva vstupenky, kto je dôležitý pre prosperitu a rozvoj organizácie, kto je jazýčkom na váhach v boji s Oktagonom. Ak by náhodou Karlos odišiel, razom sa bude hovoriť o Oktagone ako o jednotke na domácom trhu, pretože druhá superstár Attila Végh bude zrazu rozdielovým elementom. XFN to robí dobre, stále hovorí, že od nich budú chodiť bojovníci do UFC a tým získava cveng špičkovej organizácie. Potom ale podpíše Buchingera na 10 zápasov a človeku zapne, že tu niečo nesedí, aj keď je v zmluve údajná klauzula o UFC.

Ale hra je to výborná, pretože Karlos podľa môjho názoru vonku ísť ani nechce. V XFN je za boha, ľudia ho zdravia na ulici, sponzori sa idú pretrhnúť a miesto v hlavných zápasoch a opasok na pleci tiež nie je na zahodenie. A čo je hlavné, Karlos tu má veľmi dobrú vyjednávaciu pozíciu, veď kto si vie vybaviť 4 zápasy za pol roka za nekresťanskú výplatu. V UFC iba sedíte na zadku, čakáte pol roka na telefonát, dajú vám v Austrálii zabijaka, ktorý vás vypne, dostanete iba základnú výplatu bez bonusu, z ktorej odvediete daň a máte na konte takmer nulu. V XFN máte parádne peniaze, súper je tak akurát, aby vás nedal do laty a o týždeň ste zasa v hre.

A netestuje sa tu! Aj keď XFN oznámilo, že začínajú s programom testovania na dopingové látky, zatiaľ to ostalo iba v rovine oznamu a reálny program nejako nevidieť. Doma sa tak naplno môžete posilniť podpornými látkami. POZOR! Teraz nejde v žiadnom prípade o obvinenie Karlosa, to nie! Ale ak ste v UFC automaticky prechádzate pod USADA, antidopingovú organizáciu, ktorá vypátra pikogram zakázanej látky, čo je prosím pekne milióntina mikrogramu, čo je milióntina gramu. Asi tak je to drsné. Ak ste teda náhodou užili, hoci pred rokom, kontaminovanú látku ako napr. kreatín, ktorý v Číne veselo režú steroidmi, máte razom stopku na dva roky, prípadne sa môžete chodiť súdiť do USA. Až do konca trestu pritom nemôžete bojovať v inej organizácii a ste tak bez príjmu. No kto by už toto chcel...

Aj napriek týmto skutočnostiam sa tu ale dokola omieľa, že Karlos stále rokuje s UFC, no obávam sa, že nerokuje.  Dvořák, Kincl, Buchinger, Procházka rad radom potvrdili, že dostali ponuku a hotovo. Ako sa rokuje? Že akože im hodím kameň do okna a presviedčam, nech mi dajú ponuku? Alebo London Shootfighters žhaví telefóny? Nie, UFC nerokuje, UFC dáva ponuky. A keď už sa tak rokuje, tak prečo Karlos hneď vyzýva (totálne mimo galaxiu) na súboj Marpa a ohlásená je aj odveta s Kinclom. UFC nedáva jeden zápas ale 5, čo zaberie aj dva roky, opýtajte sa Peštu. Karlos rokuje a pritom má plány na tri domáce fighty s českými zápasníkmi, čo je samo o sebe paródia, keďže XFN sa pred časom dušovalo, že Karlos už nikdy nedostane domáceho súpera.

Karlos Vémola je neskutočný bojovník, žijúca legenda a má obrovskú zásluhu na vybudovaní domáceho MMA. Dosiahol v kariére veľké veci, ale jeho miesto je momentálne v XFN a nikde inde. Tu by mal odovzdávať svoje skúsenosti, umenie a charizmu, ktorou oplýva iba on a ľudia ho za to budú milovať. Zavádzanie o UFC je pod jeho úroveň a mal by si to uvedomiť a hrať čestnú hru. Iba tak môže ísť príkladom všetkým začínajúcim bojovníkom a fanúšikom, pre ktorých je idolom.

 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Prestaňme si klamať, Vémola sa do UFC nevráti (komentár)