10. deň na EURO: Maďar pripomenul kolaps Eriksena. Kapitán Szoboszlai zostal v slzách

Barnabása Vargu odvážali na nosidlách.
Barnabása Vargu odvážali na nosidlách. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|24. jún 2024 o 07:55

Prevezený bol do nemocnice, kde sa podrobí vyšetreniam.

BRATISLAVA. Bez cudzieho zavinenia padol k zemi. Skolaboval.

Otvárací zápas EURO 2020 medzi Dánskom a Fínskom priniesol jednu z najväčších drám v histórii. Nie futbalovú, ale boj o holý život.

Dán Christian Eriksen nereagoval ani po príchode zdravotnej služby. Spoluhráči ho obklopili, aby kamery nezachytili veľmi citlivé zábery.

Jeho príbeh mal nakoniec šťastný koniec a Eriksen sa vrátil na zelené trávniky i do profesionálneho futbalu.

Podobné zábery priniesol zápas Maďarsko - Škótsko na ME vo futbale 2024.

Hráči naháňali personál

Maďari zahrávali štandardnú situáciu, po ktorej brankár Škótska Angus Gunn trafil lakťom do hlavy maďarského útočníka Barnabása Vargu.

Ten zostal bezvládne ležať na zemi, podobne ako vtedy Eriksen. Rovnako aj teraz, hráči zraneného futbalistu obklopili, aby ho nikto nevidel.

V slzách zostal maďarský kapitán Dominik Szoboszlai, ktorý okamžite urgoval zdravotníkov, aby zasiahli.

„Rozhodca prerušil hru, hráči Maďarska nahnali na ihrisko zdravotnícky personál. Po tom, čo ho spoluhráči dali do stabilizovanej polohy, okolo Vargu postavili clonu. Varga bol zjavne v núdzi. Incident zanechal maďarský tím v pochopiteľnom rozrušení,“ informuje britský Mirror.

„Na stretnutí tuhla krv v žilách. Po prihrávke Szoboszlaia skočil škótsky brankár do Vargu, ktorý zostal s veľkými bolesťami takmer nehybne ležať na zemi. Po desivom momente ho takmer desať minút ošetrovali,“ píše maďarský M4Sport.hu.

Kamery zachytili vystrašené tváre viacerých fanúšikov. Keď Varga odchádzal na nosidlách, dav v Stuttgart Arene mohutne tlieskal.

Situáciou sa zaoberal aj systém VAR, ktorý kontroloval potencionálny faul. Ten sa však nepískal.

Brankár Škótov bol zo zranenia súpera otrasený. Podľa futbalových expertov však išiel do bežného súboja a zasiahol aj loptu. Preto mu nemožno nič vyčítať.

„Už sme videli, keď brankár vyjde z brány a nezasiahne loptu, ale hráča. Vtedy je to faul. Tento raz však Angus Gunn zasiahol aj loptu,“ pre BBC povedal bývalý škótsky reprezentant Pat Nevin.

Je v stabilizovanom stave

Maďarská televízia M4 Sport hneď po zákroku informovala, že Varga komunikoval so zdravotníkmi už na ihrisku. Podľa nej bol celý čas pri vedomí.

Maďarská futbalová federácia neskôr potvrdila, že útočníka previezli do nemocnice, kde zostal v stabilizovanom stave a podrobí sa ďalším vyšetreniam.

Hlavný rozhodca nadstavil pred dlhé ošetrovanie až desať minút. V poslednej minúte cez čas rozhodol o výhre Maďarska Kevin Csoboth, čím udržal maďarské nádeje na postup.

„Kevin Csoboth priniesol veľké maďarské futbalové Vianoce,“ napísal maďarský denník Nemzeti Sport, ktorý velebil trénera Marca Rossiho. Ten v 87. minúte poslal na trávnik žolíka Csobotha.

„Pokračujte majstre!“ hlása v titulku Magyar Nemzet a pripomína vzostup, ktorý pod vedením talianskeho trénera dosiahla maďarská reprezentácia. Rossi má zmluvu do konca kvalifikácie MS 2026.

VIDEO: Hororové zranenie Barnabása Vargu

Ukázali dres s číslom 19

V tabuľke tretích miest sú Maďari aktuálne na treťom mieste. Druhé je Slovensko a prvé Rakúsko, všetci majú po tri body.

Bolo to neuveriteľné. Skórovať tak neskoro, v 100. minúte je fantastický pocit nielen pre mňa, ale pre celý tím.

Sme veľmi radi, že sa to takto vyvinulo a dúfame, že výsledky ostatných zápasov budú pre nás priaznivé,“ uviedol po zápase Kevin Csoboth, ktorý rozhodujúci gól venoval zranenému spoluhráčovi Vargovi.

Po góle fanúšikom ukázal dres s číslom 19, ktorý nosí Varga. Rovnaký dres si obliekol aj kapitán tímu Dominik Szoboszlai.

Bol to vyrovnaný zápas, v ktorom sme mali viac šancí. Oni viac držali loptu, ale celkovo je naša výhra zaslúžená, vravel maďarský tréner Marco Rossi.

Škóti na šampionáte veľa neukázali. Proti Maďarom ani nevystrelili na bránu, takže ako prví cestujú z EURO domov.

V šatni je extrémne ticho. Som zničený. Je to jeden z najhorších momentov, ak nie vôbec najhorší, aký som vo futbale zažil. Je to extrémne ťažké, vravel obranca Škótska Jack Hendry.

Rekord legendárneho Nemca

V druhom súbežne hranom zápase sa trochu zasekla nemecká mašina a trápili ju výborne nastavené švajčiarske hodinky.

Švajčiarov poslal do vedenia v 28. minúte Dan Ndoye.

Švajčiarsky tím výborne pracoval v defenzíve a vyrážal do nebezpečných protiútokov.

Obranný val súpera sa Nemcom podarilo prekonať až v 92. minúte, keď sa presadil striedajúci Niclas Füllkrug.

Bol to moment, ktorý nám môže pomôcť so všetkým. S tímovou atmosférou či eufóriou v krajine, vyhlásil Füllkrug.

Rekord v počte štartov na EURO vytvoril nemecký brankár Manuel Neuer. Legendárny gólman nastúpil už na svoj 18. zápas na európskom šampionáte, čím prekonal brankársky rekord niekdajšieho talianskeho reprezentanta Gianluigiho Buffona.

Neuer sa počtom štartov na ME vyrovnal v národnom historickom rebríčku bývalému stredopoliarovi Bastianovi Schweinsteigerovi. Zároveň to je pre neho 122. duel v reprezentácii, dostal sa práve pred Schweinsteigera (121) a osamostanil sa v tejto štatistike na piatom mieste. Lídrom je Lothar Matthäus (150).

EURO 2024: Konečná tabuľka skupiny A

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»10. deň na EURO: Maďar pripomenul kolaps Eriksena. Kapitán Szoboszlai zostal v slzách