Pred štvrťstoročím dal prvý hetrik. Veterán Jágr je stále oporou

Jaromír Jágr (vpravo) je stále platným hráčom Floridy Panthers.
Jaromír Jágr (vpravo) je stále platným hráčom Floridy Panthers. (Autor: SITA/AP)
SITA|3. feb 2016 o 15:13

Kde inde môžete prísť do arény s 20-tisíc ľuďmi spraviť niečo veľké, za čo vás vytlieskajú alebo vybučia? Kde?, pýta sa Jaromír Jágr.

NEW YORK. Uplynulo už presne štvrťstoročie od zápasu, v ktorom vtedy ešte hokejový zelenáč Jaromír Jágr dosiahol svoj prvý hetrik v NHL.

Písal sa 2. február 1991, keď sa talent z Kladna troma gólmi do siete bostonského Norma Fostera postaral o víťazstvo Pittsburghu 6:2. Dvakrát sa presadil v presilovke, raz v rovnovážnom počte hráčov na ľade, pripomenul server nhl.com.

Mario Lemieux, Mark Recchi, Kevin Stevens, Jiří Hrdina či obrancovia Paul Coffey s Larrym Murphym - aj to boli v tom čase jeho spoluhráči. A spoločnými silami vybojovali pre Penguins v ročníku 1990/1991 prvý Stanleyho pohár v klubovej histórii.

Keď bol mladý, chcel ovládnuť kanadské bodovanie

Prešlo dvadsaťpäť rokov a Čech je stále platným hráčom v NHL, teraz v drese Floridy. V 47 dueloch tejto sezóny nastrieľal pätnásť gólov a pripojil k nim devätnásť asistencií.

S celkovo 737 presnými zásahmi je na štvrtej priečke histórie medzi kanoniermi. Iba štyri zápisy ho delia od tretieho Bretta Hulla.

Aj takéto góly dal Jaromír Jágr v sezóne 2015/2016.

"Keď som bol mladší, mojím cieľom bolo ovládnuť kanadské bodovanie. Ak sa mi to podarilo, sezóna bola dobrá. Ak nie, nebol to vydarený ročník. Tak som bol vtedy nastavený," pripomenul v minulosti pre D Magazine Jágr.

Je menej sebecký

Počas kariéry päťkrát získal Trofej Arta Rossa určenú najproduktívnejšiemu mužovi základnej časti. "Všetko sa mení s pribúdajúcimi rokmi. Zmýšľanie je iné. Ste menej sebecký," hovorí Jágr.

"Keď ste mladý, chcete celému svetu dokázať, že vy ste najlepší. A keď ste najlepšie plateným hráčom tímu a nehráte najlepšie, médiá si na vás zgustnú viac než na komkoľvek inom. "

jaromir_res.jpg

Jaromír Jágr strieľa gól do siete Vancouveru. FOTO - SITA/AP.

Dookola tvrdí, že chce, aby čas medzi koncom kariéry a jeho smrťou bol čo najkratší. "Kde inde môžete prísť do arény s 20-tisíc ľuďmi spraviť niečo veľké, za čo vás vytlieskajú alebo vybučia? Kde?," pýta sa Jágr.

"Je to šou. Takéto vzrušenie inde nezažijete. Čo budem sedieť doma, pozerať sa na to v televízii a želať si, aby som mohol byť pri tom?"

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pred štvrťstoročím dal prvý hetrik. Veterán Jágr je stále oporou