Potichu na vrchol: Florida Panthers percentuálne najlepším tímom NHL

Oh My Hockey|19. feb 2021 o 15:21

Šliapu favoritom na päty a aj tak sa o nich veľmi nehovorí.

Florida Panthers. Organizácia zvyknutá na sklamania, nezáujem, neúčasť v play-off. Plná zmien a zvučných mien, ktoré majú neúspešný kurz zmeniť, obrátiť kormidlo na správnu stranu. Začiatok sezóny 2020/21 vlieva fanúšikom Cats novú nádej.

Ako o najlepšom mužstve v NHL sa píše o Toronte Maple Leafs. "Javorové listy" získali v doterajších 18 dueloch 28 bodov, o šesť bodov vedú tabuľku celej NHL. O kanadskej divízii nehovoriac, tu majú osembodový náskok pred Montrealom Canadiens a Edmontonom Oilers.

Lenže čo do percentuálnej úspešnosti získavania bodov sú na druhej priečke. Na pozícii číslo jedna sa vyníma floridské mužstvo. Pred sezónou by si iste veľké percento ľudí myslelo, že ak to tak má byť, bude to Tampa. Pravdu však nájdeme inde. Florida Panthers v 14 zápasoch získali 78,6% bodov. Dokopy 22.

"Jedna vec, ktorú sme chceli skutočne dosiahnuť, bol silný úvod sezóny," priznáva pre oficiálny klubový web kouč Joel Quenneville. "Podarilo sa. Náš štandard sme povýšili na základe našej hry. Aj naše očakávania od nás samých by mali byť správne nastavené, aby nás mohli posunúť vpred. Snažíme sa zlepšovať a navzájom sa poháňať k lepším výsledkom."

Predzvesť lepších časov? Na to je ešte skoro. Nutno podotknúť, že sa Panthers stále boria s niekoľkými problémami.

Hlavným je brankársky post. Jednotkou, čo dovedie "panterov" na vrchol, mal byť už od minulého ročníka Sergej Bobrovskij. Jeho výsledky však nie sú zďaleka uspokojivé, ani napriek výbornému štartu tímu do sezóny. Zachraňovať musí Driedger.

Vlani to ruský dvojnásobný víťaz Vezina Trophy dotiahol aspoň na rovných 90% úspešnosti. V siedmich zápasoch, do ktorých nastúpil v prebiehajúcom ročníku, to s ním nevyzeralo práve ružovo. Priemerne inkasoval 3,33 gólu na zápas pri 88,4-percentnej úspešnosti. Napriek tomu má na konte päť výher.

Bohužiaľ, štatistika GSAA (góly chytené navyše) je uňho na hodnote -4,7. Za sezónu 2019/20 mu v tejto kolónke svietilo až hrozivých -14,9. Je nutné podotknúť, že rozprávame o druhom najlepšie platenom gólmanovi ligy. Za desať miliónov sa očakávajú lepšie výsledky.

Našťastie našli Panthers Chrisa Driedgera. Medzi brankármi, ktorí sa predstavili aspoň v piatich zápasoch, je s percentuálnou úspešnosťou 92,4% jedenásty. Bilanciu má rovnakú ako skúsenejší kolega - sedem duelov, päť víťazných, jedna prehra po predĺžení.

Driedger sa vynikajúcimi výkonmi prezentoval už vlani.

Čo do tímových štatistík, Florida Panthers pod Quennevillom dokázali nájsť cestu, ako sa preštrikovať tŕnistou cestou k výhram. Sedem z desiatich víťazstiev sa zrodilo po ťažkom boji do konca, len s jednogólovým vedením. Panthers aj napriek vysokým prehrám (1:4 s Detroitom či 1:6 proti Tampe) dokázali nájsť pohodu a ďalšie zápasy vyhrávať. Ani raz neprehrali dve stretnutia po sebe. Podobne sa vedia "oklepať" aj po prvom góle súpera. Až šesťkrát museli otáčať nepriaznivý stav 0:1, aby si došli po dva body.

Zdá sa, že Quenneville im namiešal recept na výhru. Hoci čo sa týka počtu inkasovaných gólov v zápase, patria do podpriemeru. Čo sa týka strelených, sú deviati v súťaži. Nedominujú ani jednej z týchto štatistík. Podobne vyzerajú aj štatistiky striel. Ak by sme vzali priemerný duel Floridy Panthers, po zaokrúhlení by sme dostali vyrovnanú streleckú bilanciu 31:31.

V zápasoch nedominujú, neničia protivníkov, no dokážu si udržať misky váh na svojej strane. Kto argumentuje, že hrali štyri zápasy proti Detroitu - to je síce pravda, ale ďalšie tri odohrali proti Tampe Bay. Silného rivala zo slnečného štátu porazili dvakrát, prvýkrát po piatich rokoch ho zdolali na jeho domácom ľade.

Výnimkou pritom nie sú výsledky typu 5:4 či 6:4. Ofenzívu Floridy tiahne podceňovaný Jonathan Huberdeau. V 14 dueloch má 20 bodov, čo znamená, že má našliapnuté na 80 bodov v 56-zápasovej sezóne. Jeho bodový priemer zatiaľ patrí do top pätice súťaže a ak nepočítame Toronto a Edmonton, je dokonca najvyšší. Nad bod na zápas sa dostal aj Fín Aleksander Barkov. Efektívni sú aj Patric Hörnqvist (13 bodov), Carter Verhaeghe (12 bodov) či bek Aaron Ekblad (9 bodov).

Pamätáte si na aféru okolo Keitha Yandlea, ktorého sa Bill Zito podľa informácií Nicka Kypreosa snažil vymeniť, a preto mu takmer prerušil najdlhšiu aktívnu sériu zápasov hraných po sebe? Nestalo sa tak. Yandle má deväť bodov, je s Ekbladom na piatom mieste bodovania tímu. Jeho séria je štvrtou najdlhšou v histórii NHL, aktuálne činí 880 zápasov. Keď nastúpi do nasledujúcich štyroch, vyrovná tretie miesto Stevea Larmera.

Keď Cats angažovali Radka Gudasa, veľa expertom sa to nepozdávalo. Silný obranca, čo vyniká najmä fyzickou hrou, však dodal Panthers presne to, čo mal. Vďaka nemu je hra proti Floride o dosť boľavejšia. S počtom hitov 76 je druhý v celej NHL. Brady Tkachuk na prvom mieste má o dva bodyčeky viac, avšak hral až 19 duelov. Gudas len 14.

Panthers zažívajú suverénne najsilnejší štart za posledných päť rokov. Keď vezmeme do úvahy percentuálnu úspešnosť získavania bodov po 14 dueloch a porovnáme to s celou ligou, vyjdú nám tieto výsledky:

  • 2020/21 - 22 bodov - 78,6% - 1. miesto v NHL
  • 2019/20 - 18 bodov - 64,3% - 10. miesto v NHL
  • 2018/19 - 15 bodov - 53,6% - 18. miesto v NHL
  • 2017/18 - 10 bodov - 35,7% - 30. miesto v NHL
  • 2016/17 - 13 bodov - 46,4% - 24. miesto v NHL

Ak sa pýtate, či je tohtosezónny štart najlepší v ich histórii, pýtate sa správne. Máte pravdu, je.

Veľmi sa o nich nepíše. Očakáva sa postupný prepad formy, lebo ak sa pozrieme na zúbok Torontu, Tampe Bay či Vegas, v zápasoch sú strelecky resp. gólovo dominantnejší. "Hot start" Floridy ešte nemusí nič znamenať, no určite prekvapil celú NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Potichu na vrchol: Florida Panthers percentuálne najlepším tímom NHL