Lahm: MS vo futbale nepatria do Kataru. Bola to chyba

Philipp Lahm.
Philipp Lahm. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. nov 2022 o 16:18

Bývalý kapitán Nemecka sa na šampionáte nezúčastní.

BERLÍN. Niekdajší kapitán nemeckej futbalovej reprezentácie Philipp Lahm sedem dní pred začiatkom MS vo futbale 2022 v Katare povedal, že bolo chybou prideliť organizáciu turnaja tejto krajine Blízkeho východu.

Lahm: Podmienky pre pracovníkov sú zničujúce

Lahm, ktorý je šéfom nemeckého organizačného výboru majstrovstiev Európy v roku 2024, v nedeľu v stĺpčeku pre Zeit Online napísal, že majstrovstvá sveta „nepatria“ do Kataru a kritizoval situáciu v oblasti ľudských práv v krajine.

Lahm priznal určitý pokrok, ale tvrdí, že „homosexuáli sú naďalej kriminalizovaní, ženy nemajú rovnaké práva ako muži a existujú obmedzenia slobody tlače a prejavu“.

Dodal, že podmienky pre migrujúcich pracovníkov sú „zničujúce“.

Zástupcov FIFA kritizoval už v roku 2014

Lahm, ktorý s Nemeckom vyhral majstrovstvá sveta v roku 2014, kritizoval Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) za pridelenie turnaja Kataru, a povedal, že boli k dispozícii lepší kandidáti.

„FIFA poškodila futbal a vlastnú dôveryhodnosť ako západnej organizácie,“ povedal Lahm, ktorý tiež spochybnil nadšenie Kataru pre tento šport.

„Futbal nie je v Katare populárny šport a dievčatá tu nemajú prakticky žiadnu príležitosť hrať ho,“ povedal Lahm a dodal, že sa nezúčastní na podujatí, ktoré potrvá od 20. novembra do 18. decembra.

Lahmove komentáre prichádzajú po rozsiahlych protestoch v nemeckej I. a II. bundeslige, počas ktorých fanúšikovia vyjadrili rovnaké obavy.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Lahm: MS vo futbale nepatria do Kataru. Bola to chyba