Švajčiari lamentujú: Dalo sa to čakať. Môže ešte Vlhovú niekto zastaviť?

Petra Vlhová po triumfe v obrovskom slalome v Jasnej.
Petra Vlhová po triumfe v obrovskom slalome v Jasnej. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|12. mar 2021 o 22:10

Slovenská lyžiarka je favoritkou na dva glóbusy.

BRATISLAVA. Z mínus 36 je plus 64. To prvé číslo vyjadruje stratu Petry Vlhovej pred piatkovým slalomom v Aare v celkovom hodnotení Svetového pohára na Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú.

To druhé číslo je už náskok Slovenky, ktorá sa vďaka víťazstvu a zisku stovky bodov vrátila na čelo priebežného poradia.

„A Gutová-Behramiová to všetko musí sledovať len z domu. Ale dalo sa to čakať,“ naráža švajčiarsky portál Blick.ch na fakt, že Gutová-Behramiová útok Vlhovej nemá šancu zastaviť.

V Aare totiž neštartuje, je špecialistkou na rýchlostné disciplíny a slalomy nejazdí.

Môže ju ešte niekto zastaviť?

Ešte pred týždňom bola pritom Vlhová v nepríjemnej situácii. Viac ako dva mesiace nevyhrala žiadne preteky, prišla o prvú priečku vo Svetovom pohári, trápila sa. Chýbala jej ľahkosť.

Na Gutovú-Behramiovú strácala 187 bodov a zdalo sa, že veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári je stratený.

Odvtedy je však Vlhová nezastaviteľná. V troch pretekoch získala 280 bodov z 300 možných. Minulý víkend skončila v Jasnej v slalome druhá, v obrovskom slalome prvá a teraz vyhrala aj slalom v Aare.

A v sobotu bude mať šancu svoj náskok pred Gutovou-Behramiovou ešte zvýšiť. V Aare sa totiž pôjde ďalší slalom (prvé kolo o 10.30, druhé kolo o 13.45).

„Pre Vlhovú to momentálne vyzerá veľmi dobre,“ píše Blick.ch a dodáva: „Nevyhnutne vyvstáva otázka - dá sa Vlhová ešte zastaviť?“

„Gutovú-Behramiovú už vidí iba ako malú bodku v spätnom zrkadle. Vlhová teraz jazdí ako stroj. Kedy sa jej konečne minie palivo?" pýta sa Blick.ch.

Vlhová má pole position

Iný švajčiarsky portál Watson.ch prirovnáva situáciu k formule 1.

„Vlhová má pole position,“ píše web o súboji o veľký glóbus medzi Liptáčkou a Gutovou-Behramiovou.

Dodáva, že Vlhová je vo výbornej pozícii aj v boji o malý glóbus za slalom. V hodnotení disciplíny má po piatku náskok pre Američankou Mikaelou Shiffrinovou 85 bodov a pred Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou 90 bodov. Do konca sezóny sa pôjdu ešte dva slalomy, v hre je teda maximálne 200 bodov.

„Vlhová môže o malý glóbus prísť zrejme iba vtedy, ak v niektorom zo zostávajúcich pretekov vypadne alebo spraví veľkú chybu. Za posledné tri roky však v slalome vypadla iba raz. Inak, až na jednu výnimku, bola vždy v najlepšej päťke. A z posledných desiatich slalomov vyhrala sedem,“ upozorňuje Watson.ch..

Vlhová má opäť radosť, píšu Taliani

„Vždy na plný plyn,“ píše o piatkovom triumfe Slovenky taliansky web Neveitalia.it.

„Bola to Vlhovej noc. Teraz má osud vo svojich rukách,“ zhodnotil portál situáciu v boji o veľký glóbus.

Nevyhnutne vyvstáva otázka - dá sa Vlhová ešte zastaviť?


Blick.ch

„Ďalšie veľmi dôležité víťazstvo, druhé za sebou po obrovskom slalome v Jasnej, šieste v sezóne a dvadsiate v kariére. Ale predovšetkým sto bodov, ktoré Vlhovú približujú k snu o celkovom triumfe vo Svetovom pohári,“ vyratúva Neveitalia.it.

Aj taliansky web pripomína, že v sobotu môže Slovenka náskok ešte zvýšiť a na budúcotýždňové finále Svetového pohára vo švajčiarskom Lenzerheide ísť v ešte lepšej pozícii.

„Fantastická Vlhová má opäť radosť,“ píše Neveitalia.it.

Súperky majú len matematickú šancu

Vlhová vyhrala v tejto sezóne už šieste preteky. To sa jej nikdy v minulosti nepodarilo. Doteraz bolo jej maximom päť víťazstiev, ktoré dosiahla v dvoch predchádzajúcich sezónach.

Túto zimu vyhrala jeden obrovský slalom, jeden paralelný obrovský slalom a štyri klasické slalomy. To ju pasuje v tejto disciplíne za najväčšiu favoritku na malý glóbus.

„Shiffrinová a Liensbergerová majú stále matematickú šancu Vlhovú dostihnúť, ale vzhľadom na vyrovnanosť všetkých troch je to veľmi nepravdepodobné,“ píše web Medzinárodnej lyžiarskej federácie. 


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Švajčiari lamentujú: Dalo sa to čakať. Môže ešte Vlhovú niekto zastaviť?