Sagana čaká v prvej etape veľký súboj s hviezdami, čo ešte prinesie Tour 2021?

Peter Sagan a Primož Roglič. Dvaja favoriti, ktorí vlani na Tour nenaplnili svoje ciele. SLovinec nezískal žltý dres, Sagan zelený. Tento rok budú chcieť uspieť.
Peter Sagan a Primož Roglič. Dvaja favoriti, ktorí vlani na Tour nenaplnili svoje ciele. SLovinec nezískal žltý dres, Sagan zelený. Tento rok budú chcieť uspieť. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|24. jún 2021 o 13:40

Petra Sagana čaká veľký súboj hneď v sobotu.

PARÍŽ. V sobotu štartuje v Breste 108. ročník Tour de France. Tento rok sa na pretekoch zíde silné štartové pole. Napínavé boje sľubuje nielen boj o žltý dres, ale aj v šprintérskych etapách. 

Pripravili sme preto šesť predpovedí o tom, čo prinesie tohtoročná Tour.

Van der Poel bude v žltom drese

Nemal by mu ujsť. Kým jeho starý otec Raymond Poulidor počas 14 Tour nebol lídrom pretekov ani jediný deň, jeho vnuk má veľkú šancu už pri svojom premiérovom štarte. 

Pasuje mu hneď prvá etapa, ktorej záver nie je vôbec jednoduchý.

„Bude to zaujímavé. Ktokoľvek vyhrá, bude musieť podať zbesilý výkon. Finiš pasuje Van der Poelovi aj Van Aertovi,“ predpovedá Julian Alaphilippe. 

Ak by Holanďan v prvej etape žtý dres nezískal, v utorok má šancu na reparát. A bez preháňania, môže vyhrať aj tretiu alebo štvrtú etapu.

Prvé štyri dni je stále v hre, v piatej etape je na programe časovka a v nej naisto naberie istú stratu.

Holanďan prekvapil už na pretekoch Okolo Švajčiarska, kde viedol preteky dva dni. Tento scenár sa s veľkou pravdepodobnosťou zopakuje aj na Tour de France.

Veľký súboj hviezd klasík

V plnej sile proti sebe rok súperili dva razy na klasikách a stretli sa aj na pretekoch Tirreno - Adriatico. Pre fanúšikov je to jeden z najväčších ťahákov.

Peter Sagan proti trojici Julian Alaphilippe, Wout van Aert a Mathieu van der Poel. 

Na pretekoch sa všetci štyria stretávajú skôr sporadicky a nie vždy každý z nich útočí na víťazstvo. Na Tour to bude ich zámer hneď v prvej etape. Tá môže priniesť napínavý súboj v etape, ktorá sa končí trojkilomtrovým stúpaním.

„Dúfam, že konečne uvidíme tento súboj ako sa rútia k cieľu a bojujú medzi sebou,“ vraví bývalý profesionálny cyklista Chris Horner.

Zatiaľ odborníci favorizujú Alaphilippa či van der Poela. Horner upozorňuje, že sa nehovorí o Saganovi. Podľa neho je to chyba, lebo práve Slovákovi podobný finiš pasuje.

Záver prvej etapy prirovnal k finišu 3. etapy na Tour 2012. „Bolo úžasné ako zvíťazil a v cieli rukami naznačoval akoby bežal. Podľa mňa bude chcieť ukázať ľuďom, ktorí tvrdili, že už nie je ako kedysi, že sa mýlili. Teraz je vo výbornej forme,“ predpovedá Horner. 

Každopádne záver prvej etapy sľubuje jedinečný súboj, na konci ktorého nie je len etapové víťazstvo ale aj žltý dres pre lídra. 

Peter Sagan ho získal v rokoch 2016 a 2018. Celkovo ho mal na sebe v 4 etapách. Podobný súboj sa môže zopakovať aj v druhej etape. 

Peter Sagan proti Woutovi van Aertovi už viackrát šprintoval. Po ich súboji v 11. etape na Tour 2020 rzhodcovia potrestali slovenského cyklistu.
Peter Sagan proti Woutovi van Aertovi už viackrát šprintoval. Po ich súboji v 11. etape na Tour 2020 rzhodcovia potrestali slovenského cyklistu. (Autor: TASR/AP)

Boj o celkové víťazstvo bude otvorený do konca

Veľké časové rozdiely v celkovom poradí budú tento rok skôr šokom. Vzhľadom na kvalitu súperov aj na trasu to vyzerá na otvorený boj o sekundy.

Veľa etáp je totiž rovinatých alebo majú zvlnený profil - 13. V nich ak nejaké rozdiely budú, skôr budú kozmetické. Aj medzi horskými etapami má polovica cieľ po klesaní. V nich sa zvyknú rozdiely medzi pretekármi skôr zneutralizovať, ako narastať. 

Etáp, ktoré skutočne rozhodnú tohtoročnú Tour je málo. Navyše každý z favoritov o nich vie.

S výnimkou časoviek sú to najmä etapy 9, 17 a 18. „Tohtoročná trasa je otvorená s minimom dojazdov na vrchole,“ potvrdzuje Julian Alaphilippe.

Ak budú v poslednom týždni malé rozdiely môže to prospieť priebehu pretekov, pretože viacero cyklistov bude mať šancu na výborný výsledok.

Jumbo a Roglič nezopakujú svoju chybu

Keď vlani všetko smerovalo k tomu, že prvý raz bude na Tour víťaz zo Slovinska. Všetci čakali, že to bude Primož Roglič a nie Tadej Pogačar.

Mladík vtedy veľmi prekvapil v časovke, kde dokázal na krajana získať minútu a 56 sekúnd. Vyzliekol ho zo žltého dresu len deň pred príjazdom do Paríža. 

Roglič ani jeho tím Jumbo-Visma už podobnú chybu neurobia. Aj tento rok je v predposlednej etape časovka.

Primož Roglič stratil vlani víťazstvo na Tour v časovke deň pred koncom celých pretekov.
Primož Roglič stratil vlani víťazstvo na Tour v časovke deň pred koncom celých pretekov. (Autor: TASR/AP)

Ak však bude Slovinec lídrom Tour v druhej polovici, nepoľaví ani na zlomok sekundy.

O tom ako vážne svoju prípravu berie svedčí, že trať časovky v Bordeaux si prešiel už v polovici apríla. Deň po svojom víťazstve na pretekoch Okolo Baskicka sadol do auta a cestoval 700 kilometrov. Na to aby si prešiel trať časovky ho neodradilo ani dlhé cestovanie ani dážď. 

Odvtedy sa prakticky s malou výnimkou neustále pripravuje na Tour. Rolu favorita omieta.

„Ja som vlani nezvíťazil,“ vraví, aby smeroval tlak na iných. Lenže ním je, hoci s rivalmi hrá poker, keďže Tour bude jeho prvý štart po dvoch mesiacoch. 

V jeho prípade bude skutočne kľúčová časovka. 

Víťazstvá Cavendisha

Pred pol rokom mal obavy, že prišiel koniec jeho kariéry. Nemal výkonnosť a nebol o neho záujem. Na to aby vôbec získal kontrakt v Deceunincku si sám zohnal sponzora.

A dostáva minimálny plat – 40-tisíc eur. Stačilo polroka v belgickom tíme a v šprinte je znova nebezpečný. 

Cavendish má nesmierne nasadenie a výborný tím okolo seba. „Každý vie, že ak vám šprint rozbieha Morkov, vyhráte. Teraz som mal šancu byť na jeho zadnom kolese a vidíte, dokonca aj ja vyhrám,“ žartoval po tom, čo zvíťazil v etape na Okolo Belgicka.

Tridsaťšesťročný Brit v priamom súboji zdolal najsilnejších šprintérov tejto sezóny – Caleba Ewana, Tima Merliera, Giacoma Nizzola, Dylana Groenewegena či Pascala Ackermanna.

S väčšinou z nich sa stretne aj na Tour. Ak sa Cavendish vyhne pádom, pripíše si ďalšie etapové víťazstvo. A s veľkou pravdepodobnosťou nebude len jedno. 

„Špeciálnu prípravu na Tour som nemal, ale keďže som väčšinu šprintérov pred týždňom zdolal, pomohlo mi to získať sebavedomie,“ hovoril Cavendish.

Taliansky šampión a Ekvádorčan môžu prekvapiť 

V rovinatejších etapách a šprintoch Sonny Colbrelli. Na prvý pohľad nemá toľko víťazstiev ako najsilnejší šprintéri. Lenže na pretekoch Okolo Romandie aj Critérium du Dauphiné sa dokázal udržať s favoritmi aj v náročných dňoch.

Na oboch vyhral bodovaciu súťaž. V Romandii zdolal aj Petra Sagana. Týždeň pred Tour vyhral taliansky šampionát na náročnej kopcovitej trati.

„Hlavným cieľom bude vyhrať etapu, a potom sa pokúsim vybojovať aj zelený dres,“ tvrdí 31-ročný Colbrelli.

V boji o celkové prvenstvo patria medzi veľkých favoritov Slovinci – Roglič, Pogačar, Walesan Thomas.

Trochu v ústraní tejto silnej trojice je Ekvádorčan Richard Carapaz. Víťaz pretekov Okolo Švajčiarska. V stúpaniach je výbušný, dokáže jazdiť dobre takticky, nepanikári.

Vlani na Vuelte potrápil aj Rogliča, keď skončil celkovo druhý.

Ak sa vyvinie situácia v jeho prospech na Tour, bude mať za sebou výnimočne silnú podporu tímu Ineos a môže útočiť na víťazstvo. Carapaz má z veľkých etapákov víťazstvo na Gire 2019. Vtedy ho súperi trochu podcenili, keď mu dali viac šancí v etapách.

Na Gire vtedy zdolal napríklad Rogliča, Vincenza Nibaliho, Simona Yatesa či Mikela Landu.

Tour de France

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Sagana čaká v prvej etape veľký súboj s hviezdami, čo ešte prinesie Tour 2021?