Prvý boj vzdal. Neviem, čo mám na to povedať, tvrdí Sagan

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|11. júl 2022 o 16:01

Čo priniesol prvý týždeň na Tour de France?

Prvý týždeň veľké prekvapenie nepriniesol. Wout van Aert odovzdal žltý dres po šiestej etape priamo obhajcovi Tadejovi Pogačarovi, ktorý zatiaľ jazdí bezchybne.

1. Pogačar zvláda prekážky s ľahkosťou

Prvý týždeň na Tour de France priniesol rôznorodé prekážky, aby otestoval viacero stránok cyklistov. Pre lídrov na celkové poradie bolo viacero etáp stresujúcich, pretože priebeh nemajú pevne v rukách a hrozí im, že preteky napríklad po zbytočnom páde stratia. 

Je až neuveriteľné, ako všetky prekážky dokázal s ľahkosťou prekonať Tadej Pogačar. Či to boli veterné etapy, skrátená verzia klasiky Paríž – Roubaix alebo dojazd v krátkom stúpaní, Slovinec útočil. 

„Takto silného som ho ešte nevidel,“ hovorí jeho tímový kolega Brandon McNulty pre velonews. 

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mal slabé miesto. Ak v minulých rokoch súperi takto označovali jeho tímových kolegov, po 9. etape uznali aj súperi, že UAE Emirates ukázali svoju silu. 

„Čakal som, že žltý dres pustia niekomu z úniku. Išli silné tempo a kontrolovali situáciu. Neviem, prečo, ale nám to neprekáža,“ vravel športový riaditeľ tímu Jumbo Frans Maassen pre holandskú televíziu NOS. 

Pogačar mal vlani po 9 etapách už dvojminútový náskok. Tento rok je to 39 sekúnd, čo nie je veľa. 

„To je rozdiel, ktorý stratíte za jednu horšiu etapu,“ vraví druhý muž v poradí Jonas Vingegaard. 

Na druhej strane uznáva: „Ale Tadej nemáva zlé dni. Je veľmi silný. Ak s ním chceme súperiť, musíme ísť na maximum,“ povedal pre wielerflits. 

Bývalý športový riaditeľ Johan Bruynnel si myslí, že Pogačar nie je nezdolateľný a UAE Emirates urobili chybu.

Mali nechať radšej dres lídra silnému tímu, ktorý by musel etapy kontrolovať. Ako príklad uviedol tím Bora-Hansgrohe a Lennarda Kämnu, ktorý bol blízko k víťazstvu v siedmej etape.

„Najdôležitejšie bude pre súperov unaviť jeho tímových kolegov a izolovať Pogačara. To je úloha silných tímov ako sú Jumbo a Ineos v ďalších týždňoch,“ tvrdí Bruynel pre wielerflits. 

2. Sagan prvý cieľ vzdal

Jeho nastavenie sa dá odhadnúť od miery, ktorou žartuje v rozhovoroch či baví divákov. Zakaždým, keď bol na Tour silný a darilo sa mu, robil z etáp predstavenie a ľudí rozosmieval. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Prvý boj vzdal. Neviem, čo mám na to povedať, tvrdí Sagan