Sagan: Technológie zmenili cyklistiku, je viac robotická

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|1. feb 2021 o 22:30

Technológie podľa neho cyklistiku zmenili.

BRATISLAVA. Do prvého súťažného štartu Petra Sagana v tomto roku, ako aj do štartu jarnej cyklistickej sezóny ostávajú necelé štyri týždne.

Trojnásobný majster sveta rozdal pred novým ročníkom len minimum rozhovorov.

Jeden z nich poskytol populárnemu slovenskému youtuberovi Danielovi Štrauchovi, známemu pod prezývkou GoGo.

Roboti na bicykloch? Neatraktívne

Okrem súboja na stacionárnom bicykli s mladým influencerom hovoril aj o svojom vzťahu k moderným technológiám. Tie prenikli nielen do bežného života, ale tiež do cyklistiky.

Podľa Sagana ju výrazne zmenili.

„Keď som začínal v roku 2010 medzi profesionálmi, využívali sme len tachometer a merač tepov. Existovali ešte merače výkonu a podľa nich sa robili prvé tréningy. Technológiami a znalosťami sa cyklistika zmenila a je viac robotická. Akoby to už ani nebol šport,“ vravel 31-ročný cyklista.

Hoci sú dnes preteky predvídateľnejšie, nemyslí si, že by niekedy pretekárov nahradili na bicykloch roboti, ktorých by na diaľku ovládali ľudia.

„Na to by sa asi nikto nepozeral. Máme tu podobné súťaže modelov ovládaných na diaľku alebo na elektrických bicykloch, ale nemyslím si, že by toto bolo pre ľudí dostatočne atraktívne," uviedol.

Strach a peniaze nikdy nemal

Počas rozhovoru o prenikaní technológií do života úspešný cyklista spomenul, že na strednej škole študoval odbor technicko-administratívny pracovník.

„Asi desať hodín týždenne sme mali informatiku. Bol to môj obľúbený predmet,“ opisoval.

„Učili sme sa aj prstoklad. Mali sme z toho písomky. Koľko klepov za minútu urobíš. Koľko z toho sú chyby. Ak si to stihol rýchlo, mohol si sa na počítači aj pohrať," opísal.

Veľkým priaznivcom technológii však nie je, hoci uznáva, že technológie treba akceptovať a zmieriť sa s tým.

„Ak sa má tomu niekto venovať, musí ho to baviť. Ak by ste posadili za počítač mňa a mal by som programovať, asi tam neobsedím. Moje zamestnanie je spojené s pobytom vonku. Musím robiť to, pri čom sa zabavím a vyvetrám sa na čerstvom vzduchu.“

Rozhovor s Gogom zakončil vyhlásením: „Peniaze a strach som nikdy nemal.“

Slovenský cyklista vstupuje do dvanástej profesionálnej sezóny. Podľa predbežného programu by mal po klasikách na otváracom víkende (Omlooop Het Nieuwsblad a Kuurne – Brussel - Kuurne) štartovať na etapových pretekoch Tirreno – Adriatico.

Následne ho čaká päť klasík, z nich tri sú monumentálne.

V tíme Bora-Hansgrohe zaradili Sagana rovnako ako vlani predbežne na talianske Giro d'Italia aj Tour de France. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Sagan: Technológie zmenili cyklistiku, je viac robotická