Pred tromi rokmi bol najlepší. Známy fínsky brankár opúšťa NHL

Pekka Rinne pri konci v Nashville Predators v NHL.
Pekka Rinne pri konci v Nashville Predators v NHL. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|13. júl 2021 o 20:45

Zatiaľ nie je jasné, či definitívne končí kariéru.

NASHVILLE. Fínsky hokejový brankár Pekka Rinne sa po pätnástich sezónach strávených v NHL rozhodol ukončiť zámorskú kariéru.

V drese Nashvillu Predators odchytal celkovo 683 zápasov, v roku 2018 získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára súťaže.

"Viac ako 15 rokov som bol na neuveriteľnej ceste, ktorá mi zmenila život. Rozhodnutie skončiť nebolo ľahké, ale viem, že v tejto chvíli správne," vyhlásil 38-ročný Fín.

Rinne v minulej sezóne odchytal 24 zápasov, v ktorých dosiahol úspešnosť zákrokov 90,7 percenta. Vo svojom poslednom zápase, 10. mája proti Caroline Hurricanes, vychytal shutout. Celkovo si v NHL udržal čisté konto v 60 zápasoch.

V profilige dosiahol 369 víťazstiev, čo ho radí v historických rebríčkoch na 19. pozíciu po boku Toma Barrassa. V NHL iný fínsky brankár neodchytal viac stretnutí, nedosiahol viac víťazstiev a ani shutoutov.

Rinne v zámorí získal aj Trofej Kinga Clancyho udeľovanú hráčovi, v ktorého osobe sa najlepšie spájajú hráčske a ľudské kvality.

S fínskou reprezentáciou získal striebro na MS 2014, o dva roky neskôr definitívne uzavrel pôsobenie v národnom tíme.

Aktuálne nie je známe, či Pekka Rinne definitívne konči s hráčskou kariérou, alebo bude pokračovať v Európy, napríklad v rodnom Fínsku, kde medzi seniorov prenikol v klube Kärpät Oulu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pred tromi rokmi bol najlepší. Známy fínsky brankár opúšťa NHL