Jány dosiahol v Riu životný úspech a vybojoval si miestenku do Tokia

Slovenský strelec Patrik Jány (uprostred) - ilustračná fotografia.
Slovenský strelec Patrik Jány (uprostred) - ilustračná fotografia. (Autor: Michal Svítok TASR)
TASR|30. aug 2019 o 19:54

Slovenský reprezentant obsadil tretie miesto.

SP v športovej streľbe - Rio de Janeiro

Vzduchová puška - 60m:

1.Jü Chao-nanČína252,8
2.Petar GoršaChorvátsko249,9
3.Patrik JánySlovensko228,8

RIO DE JANEIRO. Slovenský reprezentant v streľbe Patrik Jány obsadil tretie miesto vo vzduchovej puške 60 na podujatí Svetového pohára v Rio de Janeiro a vybojoval si miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu.

Dvadsaťdvaročný mladík si tak splnil veľký cieľ a zároveň dosiahol životný úspech. Doteraz sa len dvakrát prebojoval medzi najlepšiu osmičku na veľkých podujatiach medzi seniormi.

Dokázal to vlani na SP v Mníchove, kde obsadil finálovú ôsmu priečku a potom v júni na II. európskych hrách v Minsku, na ktorých si svoje maximum o jednu pozíciu vylepšil. Dva týždne po EH navyše získal na 30. Svetovej letnej univerziáde v Neapole zlato.

Jány predvádzal v Riu už v kvalifikácii veľmi dobré výkony, keď v nej obsadil druhú priečku s nástrelom 629,7 b. Predbehol ho len Číňan Sung Pu-chan (632,1). Vo finále neodštartoval najlepšie, no postupne sa prepracoval na druhú priečku.

Keď zostali v hre už len traja, Jány sa dostal do rozstrelu s Chorvátom Petarom Goršom, ktorý prehral a obsadil tretie miesto. Z triumfu sa nakoniec tešil Číňan Jü Chao-nan s nástrelom 252,8 bodov, čím vytvoril nový svetový rekord.

Jány sa ešte predtým predstavil v ľubovoľnej malokalibrovky 3x40, v ktorej obsadil 18. miesto výkonom v kvalifikácii 1172 bodov.

Na miestenku do Tokia nedosiahol Juraj Tužinský, keď obsadil deviate miesto vo vzduchovej pištoli 60 a tesne mu ušla finálová osmička. Účasť v nej by mu zaručila aj cestu na budúcoročné hry.

Tužinský nastrieľal v kvalifikácii 580 bodov rovnako ako ôsmy Turek Yusuf Dikec, no ten trafil o jednu desiatku viac a tak postúpil on.

"Lepšie to už nemohlo ani vyjsť. Išiel som si do Ria po miestenku, veľmi som po nej túžil a medaila k tomu je už len príjemný bonus. Vedel som, že na to mám, no paradoxne som pred Riom cítil formu skôr v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 ako vo vzduchovke.

Moje vystúpenia v oboch môžem hodnotiť pozitívne. Aj v ĽM 3x40 to bolo taktiež moje najlepšie umiestnenie. Výkon v kvalifikácii vzduchovky bol veľmi dobrý, strieľal som vyrovnane od začiatku až do konca, bez nejakých väčších chýb, čo sa aj odrazilo na celkovom súčte.

Tlak som cítil, no snažil som sa nepripúšťať si ho až tak. Musím však priznať, že keď vo finále vypadol Ind Deepak Kumar, tak som vedel, že mám istotu miestenky a potom sa mi strieľalo už oveľa ľahšie.

Pre mňa je to ako splnený sen, že budem môcť štartovať na olympijských hráč. Tento rok som sa už veľakrát priblížil k vidine miestenky a ani raz mi to nevyšlo.

Chvíľami som ostával už aj trochu skeptický, ale napokon sa to aj podarilo," uviedol pre agentúru SITA šťastný a spokojný P. Jány.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Jány dosiahol v Riu životný úspech a vybojoval si miestenku do Tokia