Päť dôvodov, prečo Portugalsko triumfovalo na európskom šampionáte

Futbalisti Portugalska pózujú po zisku titulu majstrov Európy.
Futbalisti Portugalska pózujú po zisku titulu majstrov Európy. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|11. júl 2016 o 01:09

V siedmich dueloch na turnaji zvíťazili v riadnom hracom čase len raz. Napriek tomu Portugalčania získali titul majstra Európy.

1. Psychická i fyzická odolnosť

Po úvodných remízach s Islandom 1:1 a Rakúskom 0:0 museli v poslednom zápase základnej časti s Maďarskom bodovať. Trikrát v ňom prehrávali a neboli ďaleko od vypadnutia. Vždy dokázali zdvihnúť hlavy a vyrovnať.

Po tomto zápase sa u Portugalcov zrodila víťazná mentalita. Až v troch dueloch išli do predĺženia. Na turnaji odohrali spolu 720 minút, najviac zo všetkých mužstiev. V každom zápase ukázali výbornú kondičnú pripravenosť.

Portugalsko sa stalo majstrom Európy: fotogaléria

13.7.2018

Vo štvrťfinále s Poľskom si zachovali chladnú hlavu aj počas jedenástkového rozstrelu. Vo finále ich nezlomilo ani zranenie Cristiana Ronalda.

„Keď sme prišli o kľúčového hráča, bolo to náročné. Spoluhráčov som sa snažil motivovať, aby sme to vyhrali preňho,“ vyhlásil pre uefa.com obranca Pepe.

2. Futbal nemá logiku

V siedmich dueloch na turnaji zvíťazili Portugalčania v riadnom hracom čase len raz – v semifinále s Walesom 2:0. Aj tak sa stali majstrami Európy.

Nie vždy musí zvíťaziť mužstvo, ktoré hrá najpôsobivejšie alebo si vytvorí najviac šancí. Platí to aj v tomto prípade. „Počas turnaja sme si prešli tvrdou kritikou, ale tá nás nezlomila. Dokázali sme všetkým, že

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Päť dôvodov, prečo Portugalsko triumfovalo na európskom šampionáte