Slováci sú pripravení na paralympiádu. Obhajoba medailí bude náročná, hovorí Varga

vedúci slovenskej paralympijskej výpravy Tomáš Varga
vedúci slovenskej paralympijskej výpravy Tomáš Varga (Autor: TASR)
TASR|28. aug 2024 o 13:47

Na predošlých dvoch hrách získali zhodne 11 cenných kovov.

PARÍŽ. Slovenskí športovci sa už udomácnili v paralympijskej dedine, vyskúšali si športoviská a sú pripravení zabojovať o dobré výsledky na XVII. paralympijských hrách v Paríži 2024.

Tie odštartujú už v stredu večer slávnostným otváracím ceremoniálom, na ktorom ponesú slovenskú zástavu parastolná tenistka Alena Kánová a paracyklista Patrik Kuril.

Do dejiska hier dorazila už takmer celé slovenská výprava okrem paraatlétov, ktorí budú prilietať postupne ako poslední od 28. augusta do 1. septembra. Vedúci výpravy Tomáš Varga uviedol, že po príchode do dediny museli odstrániť zopár menších problémov, no všetko by už malo byť zabezpečené.

"Doteraz sme boli skoro stále v dedine, pretože sme riešili ubytovanie. Niektoré veci sa pokazili, zničili, niekde nešla elektrina. Boli nejaké problémy, ale myslím si, že teraz je už na 99 percent vecí vyriešených a sme skutočne pripravení na štart," uviedol.

Paralympijská dedina je rovnaká ako bola tá olympijská, slovenská výprava je ubytovaná v menšej budove.

"Podmienky sú dobré. Naša budova je relatívne malá, no z pohľadu bezbariérovosti je jedna z najlepších." K pohybu po dedine pre športovcov s obmedzenou mobilitou pomáhajú špeciálne elektrické kreslá a malé elektrické autobusy, pre výpravy sú k dispozícii aj voľne dostupné bicykle.

Väčšina slovenských reprezentantov si stihla vyskúšať aj športoviská, kde absolvovali tréningy pred ostrým štartom. Ten je vo štvrtok, keď sa začne väčšina zo súťaží.

"Zatiaľ nikto nehlásil nejaké problémy, všetci to vnímajú pozitívne a asi najviac nadšení sú strelci, čo je fajn, pretože streľba je jeden z našich kľúčových športov. Veľmi chvália aj plavecký bazén, ktorý je na prerobenom ragbyovom štadióne," povedal Varga.

VIDEO: Tibor Varga pred začiatkom paralympiády

Slováci získali na uplynulých dvoch letných vydaniach hier v Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020 zhodne jedenásť medailí z toho až päť zlatých. Varga verí, že výprava prinesie cenné kovy aj z Paríža, no uvedomuje si, že oproti predchádzajúcim hrám bude vo Francúzsku väčšia konkurencia.

"Je to ťažká méta. Počet medailí, ktorý sa nám naposledy podaril, je myslím si výnimočný. Priblížiť sa k tomuto číslu bude veľmi náročné. je tu iná konkurencia, ako bola v Tokiu. Predsa aj tie protipandemické obmedzenia ju do istej miery znížili. Myslím si, že to nebolo až tak nabité, ako to bude tu. No som presvedčený, že o nejaké kovy zabojujeme aj tu."

Hry slávnostne otvoria v stredu v noci, pričom organizátori si aj pár hodín pred ceremoniálom nechávali viacero tajomstiev jeho priebehu. Rovnako ako počas olympiády, ani paralympiáda neodštartuje na štadióne. Slávnosť sa odohrá na najväčšom námestí francúzskej metropoly Place de la Concorde.

"Pre nás je pozitívne, že sa odchod výprav posunul, pôvodne to bolo už okolo 14.00 z dediny, no našťastie to bude až okolo piatej. Samotný presun bude asi 40 minút, prídeme niekam do polovice Champs-Élysées, odkiaľ budeme pomaly pochodovať k Place de la Concorde," priblížil Varga.

Slávnostné otvorenie potrvá približne až do 23.15 h. Časť výpravy tak opustí ceremoniál skôr: "Je tam možnosť skorších odchodov pre tých, ktorí súťažia hneď v prvý deň, keďže tí, čo zostanú až do konca, budú mať návrat až okolo druhej po polnoci."

Slovensko bude mať na otvorení 36 členov, väčšina realizačného tímu sa tak nepredstaví priamo medzi pochodujúcimi výpravami.

"Je to podujatie hlavne pre športovcov, takže realizačné tímy nepôjdu v plnom režime. Ale športovci tam budú všetci, ktorí budú môcť a nesúťažia na druhý deň ráno," vysvetlil Varga.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Paralympijské»Slováci sú pripravení na paralympiádu. Obhajoba medailí bude náročná, hovorí Varga