Je to ohromná hanba, hovorí ruská trénerka. Účasť Rusov na záverečnom ceremoniáli je otázna

OH 2024.
OH 2024. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. júl 2024 o 16:09

MOV povolil Rusom účasť na hrách, ale pod podmienkou viacerých prísnych kritérií.

BRATISLAVA. Rozhodnutie o účasti ruských športovcov, ktorí budú na OH 2024 v Paríži súťažiť pod neutrálnym štatútom, na záverečnom ceremoniáli padne neskôr.

Uvádza sa vo vyhlásení tlačovej sekcie Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Výkonná rada MOV ešte v apríli nepovolila Rusom a Bielorusom zúčastniť sa na otváracom ceremoniáli, ktorý je na programe v piatok 26. júla.

Záverečný ceremoniál olympiády vo francúzskej metropole sa uskutoční 11. augusta. Informuje o tom web insidehames.biz.

"O účasti neutrálnych športovcov na záverečnom ceremoniáli sa rozhodne neskôr, pretože záverečný ceremoniál nie je určený pre tímy, ale pre všetkých športovcov, aj tých, ktorí budú bojovať o cenné kovy pod neutrálnou vlajkou, so špeciálnym štatútom a za špecifických podmienok“ vysvetli MOV vo svojom vyhlásení.

MOV povolil Rusom účasť na hrách, ale pod podmienkou viacerých prísnych kritérií. V Paríži sa predstaví dovedna 15 športovcov z Ruska.

Súťažiť budú v piatich športoch - sedem tenistov, traja reprezentanti kajaku a kanoistiky, traja cyklisti, jeden reprezentant v skokoch na trampolíne a jeden plavec.

„Prijatie iba 15 ruských športovcov ako neutrálnych na olympiáde v Paríži je úplným zlyhaním Medzinárodného olympijského výboru (MOV),“ povedala pre ruskú štátnu spravodajskú agentúru RIA Novosti trénerka ruskej reprezentácie v modernej gymnastike Valentina Rodionenková, ktorá dodala:

„Je to ohromná hanba. Na mieste je sa zároveň opýtať, čo bude s danými 15 športovcami a kto zaručí ich bezpečnosť.“

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Je to ohromná hanba, hovorí ruská trénerka. Účasť Rusov na záverečnom ceremoniáli je otázna