Sedem kandidátov sa hlási na prezidenta MOV, svoju víziu predstavia už čoskoro

Súčasný prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
Súčasný prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. okt 2024 o 13:36

Pravidlá MOV zakazujú kandidátom zverejňovať videá, organizovať verejné stretnutia alebo sa zúčastňovať na verejných diskusiách.

LAUSANNE. Sedem kandidátov na post prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) predstaví na začiatku budúceho roka svoj program členom strešného orgánu olympijského hnutia za zatvorenými dverami v Lausanne. MOC stanovil termín prezentácií na 30. januára 2025.

Bude to ich jediné vystúpenie v rámci kampane. Pravidlá MOV zakazujú kandidátom zverejňovať videá, organizovať verejné stretnutia alebo sa zúčastňovať na verejných diskusiách.

"Toto stretnutie za zatvorenými dverami poskytne členom MOV možnosť osobne si vypočuť každého kandidáta a jeho vízie," uviedol olympijský orgán v oficiálnom vyhlásení.

Voľby nástupcu Thomasa Bacha sa uskutočnia 18. až 21. marca 2025 neďaleko starovekej Olympie.

Medzi kandidátmi sú traja členovia výkonného výboru - viceprezident Juan Antonio Samaranch ml. zo Španielska, jordánsky princ Feisal al-Hussein a Kirsty Coventryová zo Zimbabwe.

Ďalší štyria sú prezidenti riadiacich orgánov olympijských športov - Sebastian Coe z Veľkej Británie (atletika), David Lappartient z Francúzska (cyklistika), Morinari Watanabe z Japonska (gymnastika) a Johan Eliasch, ktorý má švédsko-britské občianstvo (lyžovanie).

Bach pôsobí vo svojej funkcii takmer 12 rokov, v auguste na OH v Paríži potvrdil, že na svojom poste už nebude pokračovať.

Jeho odchod sa zavŕši v júni po trojmesačnom prechodnom období s jeho nástupcom. Informovala agentúra AFP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Sedem kandidátov sa hlási na prezidenta MOV, svoju víziu predstavia už čoskoro