Prezident Ruského olympijského výboru odstúpil z funkcie, chce dať šancu niekomu novému

Stanislav Pozdňakov
Stanislav Pozdňakov (Autor: REUTERS)
REUTERS|15. okt 2024 o 16:23

Pozíciu zastával od roku 2018.

MOSKVA. Prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov v utorok oznámil, že sa stiahne z funkcie, aby dal šancu niekomu novému, odvolávajúc sa na „geopolitické výzvy“, ktoré trápia ruský šport.

Rusko bolo desaťročia jedným z hlavných uchádzačov a držiteľom medailí na letných a zimných olympijských hrách, ale nedávno im bolo zakázané súťažiť ako tím na olympijských hrách v Paríži kvôli invázii Ruska na Ukrajinu.

"Geopolitické výzvy, ktorým naša krajina čelí, nás nútia zefektívniť a sústrediť riadenie kľúčových oblastí, vrátane vrcholového športu," povedal Pozdňakov, ktorý stál na čele Ruského olympijského výboru od roku 2018.

Pozdňakov vyjadril presvedčenie, že výkonný výbor Ruského olympijského výboru podporí jeho návrh pri najbližšom stretnutí 7. novembra.

Iba niektorí ruskí športovci dostali Medzinárodným olympijským výborom povolenie súťažiť ako jednotliví neutrálni športovci v Paríži po absolvovaní kontrolného procesu, ktorý mal odstrániť všetkých, ktorí verejne podporovali vojnu na Ukrajine alebo mali väzby na ruskú armádu.

Ruskí predstavitelia si sťažovali, že obmedzenia sú nespravodlivé a diskriminačné. Niektorí športovci, ktorí dostali povolenie, odmietli ponuky na súťaž ako neutrálni.

Pozdnyakov, bývalý olympijský šermiar, v apríli uviedol, že účasť na súťažiach je osobné rozhodnutie každého ruského športovca. Zároveň však zdôraznil, že Ruský olympijský výbor podporuje tých, ktorí považovali podmienky stanovené MOV za neprijateľné.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Prezident Ruského olympijského výboru odstúpil z funkcie, chce dať šancu niekomu novému