Olympijské prímerie sa konať nebude. Výzvu odmietol Zelenskyj aj Putin

Olympijské kruhy v Paríži.
Olympijské kruhy v Paríži. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. máj 2024 o 11:12

Ponuku na prímerie navrhol Emmanuel Macron.

KYJEV. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol výzvu Francúzska na uzavretie olympijského prímeria počas OH v Paríži.

Takýto krok by podľa neho pomohol ruským jednotkám v posune na fronte. Myšlienku na prímerie nepriamo odmietol v piatok aj ruský prezident Vladimir Putin.

"Kto môže zaručiť, že Rusko nevyužije tento čas na presun svojich síl na naše územie? Nedôverujeme Putinovi," povedal Zelenskyj v rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom podľa agentúry AFP.

S výzvou na prímerie prišiel práve Macron. "Sme proti akémukoľvek prímeriu, ktoré hrá do karát nepriateľovi," dodal ukrajinský prezident.

Putin je v týchto dňoch na návšteve Číny. Olympijské spoločenstvo obvinil, že porušuje svoju chartu a "nedovolí ruským športovcom vystupovať na hrách s ruskou zástavou, vlajkou a hymnou".

S myšlienkou olympijského prímeria síce principiálne súhlasí, kritizuje však prístup k ruským športovcom: "Porušujú pravidlá a od nás požadujú ich plnenie. Drahí priatelia, takto sa ďaleko nedostaneme. Takto sa ešte nikto nikdy nedohodol."

Olympijské hry sa začnú 26. júla a vyvrcholia 11. augusta. Niektorí ruskí športovci budú môcť na parížskych OH štartovať za striktných podmienok - bez národných symbolov a iba v prípade, že neprejavujú podporu vojne na Ukrajine.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Olympijské prímerie sa konať nebude. Výzvu odmietol Zelenskyj aj Putin