Vráti sa olympiáda do Francúzska? MOV odporučil Alpy na ZOH 2030

Olympijské kruhy v Paríži.
Olympijské kruhy v Paríži. (Autor: TASR/AP)
TASR|13. jún 2024 o 08:35

O štyri roky neskôr by sa mali zimné hry konať v Salt Lake City.

LAUSANNE. Výkonná rada Medzinárodného olympijského výbora (MOV) odporučila francúzske Alpy ako kandidáta na usporiadanie ZOH v roku 2030.

O štyri roky neskôr by sa zimné hry mali uskutočniť v americkom stredisku Salt Lake City.

Členovia majú definitívne schváliť obe kandidatúry na 142. zasadnutí v Paríži (24. júla), dva dni pred slávnostným otvorením tohtoročných OH vo francúzskej metropole.

Podľa Karla Stossa, šéfa komisie pre výber budúcich hostiteľov hier sú tieto dva projekty veľmi odlišné a dokazujú, že neexistuje jeden univerzálny model na organizovanie olympijských a paralympijských hier.

Kandidatúra Francúzska v roku 2030 musí pred konečným výberom získať konečné finančné záruky od štátu a dvoch regiónov Auvergne-Rhone-Alpes a Provence-Alpes-Cote d'Azur, ktoré budú olympijské hry hostiť.

Po víťazstve pravicového Národného združenia (RN) v eurovoľbách francúzsky prezident Emmanuel Macron vypísal na 30. júna a 7. júla predčasné parlamentné voľby.

"Sme presvedčení, že obe záruky získame ešte pred zasadnutím MOV. Sme v úzkom kontakte s vládami a prezidentmi oboch regiónov.

Povedali nám, že 'situácia je taká, že voľby budú v júni a potom 7. júla. Medzi 7. júlom a zasadnutím budú garancie potvrdené" uviedol Stoss podľa DPA.

Francúzska ponuka umožní využiť 95 percent existujúcich športovísk. V krajine galského kohúta boli naposledy ZOH v roku 1992 v Albertville, predtým aj v Chamonix 1924 a v Grenobli 1968.

Teraz by malo byť centrom prímorské stredisko Nice spolu s alpskými regiónmi (Meribel, Courchevel, Val d'Isere a La Clusaz).

Salt Lake City hostilo hry v roku 2002, spolieha sa na existujúce športoviská a nepotrebuje výrazné finančné investície. Najbližšie ZOH budú v roku v 2026 v talianskych mestách Miláno a Cortina d'Ampezzo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Vráti sa olympiáda do Francúzska? MOV odporučil Alpy na ZOH 2030