Z olympijského týždňa sa stanú hry. MOV schválil OH v E-športoch

Thomas Bach.
Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. júl 2024 o 22:01

Prvé by sa mali konať v Saudskej Arábii.

PARÍŽ. Delegáti 142. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v Paríži jednomyseľne schválili Saudskú Arábiu ako dejisko premiérových olympijských hier v E-športoch, ktoré sa uskutočnia na budúci rok.

Vyhoveli tak odporúčaniu exekutívy MOV.

Podľa MOV sú akceptovateľné virtuálne športy, športové simulácie a E-športy, ktoré korešpondujú s olympijskými hodnotami.

MOV vníma podporu E-športu ako prejav snahy prilákať mladých fanúšikov. V roku 2023 sa spolupodieľal na olympijskom týždni E-športu v Singapure, na ktorom sa predstavilo 130 hráčov z celého sveta.

"Nech je náš názor na E-šport a gaming akýkoľvek, čísla hovoria samé za seba. Na celom svete sú tri miliardy ľudí, ktorí majú skúsenosti s hraním.

Pokiaľ chceme niečo znamenať v živote mladých ľudí a inšpirovať mladú generáciu olympijskými hodnotami, tak musíme ísť tam, kde sú mladí ľudia. Do skutočného, ale aj virtuálneho sveta," uviedol prezident MOV Thomas Bach.

Saudskoarabský Rijád je v týchto dňoch dejiskom Svetového pohára v E-športe.

Spolupráca s MOV bude pokračovať vypracovaním programu a disciplín, ktoré budú zahrnuté do olympijského programu, takisto aj kvalifikačného procesu a podmienok pre hráčov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Z olympijského týždňa sa stanú hry. MOV schválil OH v E-športoch