Hry genocídy, nazvala olympijské hry v Číne šéfka Tibetskej siete

Tanečníci vystupujú v programe počas slávnostného uvedenia motta zimných olympijských hier.
Tanečníci vystupujú v programe počas slávnostného uvedenia motta zimných olympijských hier. (Autor: TASR/AP)
SITA|19. okt 2021 o 12:59

Thomas Bach jej odkazuje, že tento problém je nad rámec pôsobnosti MOV a nehodlá ho riešiť.

ATÉNY. Ani utorkové odovzdanie olympijskej pochodne do rúk čínskym organizátorom ZOH 2022 v Pekingu sa nezaobišlo bez protestných hlasov aktivistov za ľudské práva.

Ich zástupcovia ešte pred aktom na gréckej pôde vyzvali športovcov, sponzorov aj najväčšie svetové mocnosti, aby bojkotovali hry v najľudnatejšej krajine sveta, ktorá sa vyznačuje aj genocídou časti svojho obyvateľstva.

Pokrytectvo MOV

Aktivistické skupiny, ktoré v pondelok prerušili ceremoniál zapaľovania olympijského ohňa v južnom Grécku, opäť obvinili Medzinárodný olympijský výbor z uznania legitimity voči porušovaniu ľudských práv v Číne.

"Opäť sme svedkami pokrytectva predstaviteľov MOV," povedala v Aténach výkonná riaditeľka Medzinárodnej tibetskej siete Mandie McKeownová.

Ide o globálnu organizáciu, ktorá je akousi koalíciou mimovládnych organizácií spojených s Tibetom. "Odovzdávajú olympijskú pochodeň hostiteľskej vláde, ktorá je mimoriadne vzdialená od rokmi udržiavaného hodnotového olympijského ideálu," povedala.

"Zdá sa, že realita, v ktorej žijeme, je značne pokrivená, keď panuje všeobecná podpora Hier genocídy."

Bach to riešiť odmieta

Terčom v oku svetových organizácií na ochranu ľudských práv je čínske zaobchádzania s ujgurskými moslimami v severozápadnom regióne Sin-ťiang ako aj zásahy proti demonštrantom v Hongkongu a dlhodobá neznášanlivá politika voči Tibetu a Taiwanu.

MOV na čele so svojím prezidentom Thomasom Bachom však tvrdí, že tento problém je nad rámec pôsobnosti MOV a nehodlá ho riešiť.

"Olympijské hry nemôžu riešiť všetky výzvy nášho sveta. Môžu však byť príkladom pre svet, kde všetci rešpektujú rovnaké pravidlá a jeden druhého," uviedol Thomas Bach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Hry genocídy, nazvala olympijské hry v Číne šéfka Tibetskej siete