Francúzsko zamietlo tisícky žiadostí Rusov a Bielorusov o akreditáciu na OH pre hrozbu špionáže

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. júl 2024 o 14:10

Spomedzi 4340 zamietnutých žiadostí sa necelých sto spájalo s možnými pokusmi o zahraničnú intervenciu.

BRATISLAVA. Francúzske bezpečnostné služby zamietli viac ako štyritisíc ruských a bieloruských žiadostí o akreditáciu na olympijské hry v Paríži.

Dôvodom bola hrozba špionáže a kybernetických útokov. Ako referuje web Politico, povedal to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

V súvislosti s OH prišli Francúzom tisíce žiadostí pre široký okruh osôb, najmä športovcov, dobrovoľníkov a personál. Mnohé boli zamietnuté, vrátane žiadostí ruských a bieloruských občanov podozrivých zo špionáže.

Spomedzi 4340 zamietnutých žiadostí sa necelých sto spájalo s možnými pokusmi o zahraničnú intervenciu, hlavne z Ruska a Bieloruska, uviedol Darmanin.

„Okrem spravodajstva a tradičnej špionáže je tu možnosť získať prístup k bránam počítačovej siete na vykonanie kybernetického útoku. Napríklad sme odmietli veľké množstvo 'novinárov', ktorí tvrdili, že informujú o olympijských hrách,“ dodal Darmanin.

Zároveň zdôraznil, že v súvislosti so športovým sviatkom, ktorý sa začne 26. júla, neevidujú žiadnu teroristickú hrozbu.

Začiatkom júla pritom francúzska polícia uskutočnila niekoľko operácií a zatknutí v súvislosti s teroristickými hrozbami počas OH v Paríži.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Paríž 2024»Francúzsko zamietlo tisícky žiadostí Rusov a Bielorusov o akreditáciu na OH pre hrozbu špionáže