Francúzi predstavili maskotov pre OH, majú tvar národného symbolu

Maskoti pre olympijské a paralympijské hry v Paríži 2024.
Maskoti pre olympijské a paralympijské hry v Paríži 2024. (Autor: Paris2024/ instagram)
SITA|14. nov 2022 o 14:25

Ide o tzv. frýgické čiapky.

PARÍŽ. Organizátori olympijských a paralympijských hier v Paríži 2024 v pondelok zverejnili maskotov pre tieto podujatia.

Budú nimi červené kužeľovité pokrývky hlavy s ohnutou špičkou - tzv. frýgické čiapky. Tie sú známe v krajine aj ako čiapky slobody.

Tento typ čiapok sa používal v minulosti v rôznych obdobiach v rôznych lokalitách - počas antiky v Perzii, na Balkáne, v Trácii, Dácii či Frýgii. A práve po Frýgii na území dnešného Turecka takáto pokrývka hlavy dostala pomenovanie.

V závere 18. storočia bola jedným zo symbolov Veľkej francúzskej revolúcie. V krajine takú čiapku stále zobrazujú na buste Marianne, národnej personifikácii Francúzskej republiky, ktorá vznikla po spomenutej revolúcii.

Maskoty OH a PH 2024 majú trojuholníkový tvar, priateľský úsmev, modré oči, stužku vo farbe francúzskej trikolóry a farebné tenisky. Maskot paralympiády sa od olympijského výrazne líši iba tým, že jednu nohu má nahradenú protézou.

Organizátori informovali, že nechceli vybrať zvieracieho maskota či inú kreatúru po vzore predošlých OH a PH, vybrali si radšej niečo, čo je "alegóriou slobody".

"Frýgická čiapka stelesňuje schopnosti, ktoré spoločne máme, keď sa ako kolektív rozhodneme povstať a spoločnej bojovať za zlepšenie.

Bolo to tak počas revolúcie a bude to tak aj v prípade olympijských a paralympijských hier v Paríži 2024, pretože to bude revolúcia prostredníctvom športu," uviedla za organizátorov Julie Matikhineová, ktorá má na starosti budovanie značky podujatia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Francúzi predstavili maskotov pre OH, majú tvar národného symbolu