Mal podplácať organizátora olympiády. Obvinili šéfa japonského vydavateľstva

Olympijské kruhy.
Olympijské kruhy. (Autor: TASR/AP)
SITA|5. okt 2022 o 12:12

Cuguhiko Kadokawa prijal zodpovednosť a vzdal sa funkcie predsedu spoločnosti Kadokawa Group.

TOKIO. Vedúceho predstaviteľa veľkého japonského vydavateľstva Cuguhika Kadokawu v utorok obvinili z podplácania bývalého člena organizačného výboru OH v Tokiu Harujukiho Takahašiho.

Je podozrivý v troch prípadoch korupcie v súvislosti so získaním sponzorov pre vlaňajšiu olympiádu.

Kadokawu zatkli ešte 14. septembra pre podozrenie z toho, že zaplatil Takahašimu 69 miliónov jenov (asi 480-tisíc eur), aby sa jeho spoločnosť podieľala na organizácii OH.

"Cítim, že musím prijať zodpovednosť. Kadokawa čelí veľkej kríze a na jej zvládnutie treba nové vedenie," uviedol obvinený Cuguhiko Kadokawa, syn zakladateľa tokijského vydavateľstva, ktorý sa vzdal funkcie predsedu.

Spolu s ním zatkli v rámci rozsiahlej protikorupčnej akcie aj dvoch jeho zamestnancov.

"Úprimne sa ospravedlňujeme našim čitateľom, autorom, akcionárom, investorom a všetkým, ktorých to mohlo zasiahnuť," uviedla spoločnosť Kadokawa Group v oficiálnom stanovisku.

Takahaši je podozrivý z prijatia 15 miliónov jenov (asi 108-tisíc eur) od spoločnosti Daiko Advertising Inc. z Osaky. Zatkli ho ešte v auguste a obvinili ho z prijatia úplatku vo výške 51 miliónov jenov (asi 363-tisíc eur) od bývalého šéfa odevnej spoločnosti Aoki Holdings a dvoch jeho zamestnancov.

Neskôr mu pribudlo obvinenie z prijatia 76 miliónov jenov (približne 542-tisíc eur) od vydavateľstva Kadokawa. Vo väzbe je nepretržite od 17. augusta. Celá kauza môže ohroziť kandidatúru japonského Sappora na usporiadanie ZOH 2030.

Takahaši vraj tiež prijal milióny dolárov za to, že loboval u členov Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby OH v roku 2020 organizovalo Tokio. V minulosti pracoval pre veľkú japonskú reklamnú agentúru Dentsu, ktorá sa tiež zaslúžila o pridelenie hier Tokiu.

Starala sa o všetky marketingové záležitosti okolo OH a vďaka sponzorským zmluvám s miestnymi spoločnosťami získala takmer tri miliardy eur. Celkové náklady na usporiadanie hier boli 12,7 miliardy eur. Takahaši popiera branie úplatkov, spomenutí sponzori hier mu vraj platili za poradenstvo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Mal podplácať organizátora olympiády. Obvinili šéfa japonského vydavateľstva