Obetujú základnú školu. V Austrálii postavia nový olympijský štadión

Olympijský štadión v Brisbane
Olympijský štadión v Brisbane (Autor: TASR/AP)
SITA|24. nov 2023 o 16:23

Olympijské hry v Brisbane budú tretie na austrálskom kontinente.

BRISBANE. Organizátori olympijských hier v roku 2032 v austrálskom Brisbane sa rozhodli úplne zbúrať miestny kriketový štadión a na jeho mieste postaviť úplne nový, ktorý prepoja s miestny metrom.

Výstavba novej arény si vyžiada aj sťahovanie jednej zo základných škôl. Búracie práce by sa mali začať v roku 2025 po prestížnom kriketovom meraní síl medzi Austrálčanmi a Angličanmi, hotový by mal byť v roku 2030.

Vicepremiér štátu Queensland Steven Miles v piatok potvrdil, že prestavba štadióna známeho ako Gabba bude stáť približne 2,7 miliardy austrálskych dolárov, v prepočte zhruba 1,62 miliardy eur. Miles uviedol, že projekt zvýši kapacitu štadióna na 50-tisíc miest.

„Posudzovali sme štyri možné varianty pre Gabbu a dospeli sme k záveru, že demolácia a prestavba bude pre mesto najvýhodnejšia.“

Brisbane dostalo právo usporiadať OH 2032 na zasadnutí MOV v Tokiu počas predvlaňajších olympijských hier v japonskej metropole.

Brisbane bude hostiť olympijské hry štyri roky po Los Angeles 2028 a osem rokov po Paríži 2024.

Olympijské hry sa celkovo tretíkrát budú konať v Austrálii a prvýkrát po 32 rokoch. Predtým bol najmenší kontinent hostiteľom OH v Melbourne 1956 a v Sydney 2000.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Obetujú základnú školu. V Austrálii postavia nový olympijský štadión