O rok chce Zuzulová zaútočiť na slalomový glóbus

SITA|14. mar 2008 o 14:42

BORMIO 14. marca (SITA) - Slovenská lyžiarka Veroniku Zuzulovú delilo od premiérového triumfu v pretekoch Svetového pohára iba sedem stotín. Suverénka sezóny, Rakúšanka Marlies Schildová mala namále, ...

BORMIO 14. marca (SITA) - Slovenská lyžiarka Veroniku Zuzulovú delilo od premiérového triumfu v pretekoch Svetového pohára iba sedem stotín. Suverénka sezóny, Rakúšanka Marlies Schildová mala namále, hoci 23-ročná Bratislavčanka po dojazde do cieľa neverila, že by mohla v súboji s ňou uspieť.

"Druhé kolo bolo nesmierne náročné. Po jeho absolvovaní som neverila, že by som mohla vyhrať, veď mi takmer vypadla palica a od hora až dolu som mala na rozbitej a mäkkej zjazdovke dosť problémov," tvrdila bývalá juniorská svetová šampiónka z roku 2002.

Zuzulová sa na striebornú pozíciu vyšvihla z piatej priečky po 1. kole, keď na Schildovú strácala až 65 stotín. Na štart druhého však nastupovala s odhodlaním zaútočiť na medailové pozície. "Vždy sa s dá ešte niečo urobiť a ja sa o to určite pokúsim," vyhlásila Veronika po úvodnom kole a spustila sa na rozmočenom snehu pri teplote 10°C - ako tvrdila, z nie veľmi náročného kopca - v ústrety životnému úspechu. Dosiahla piaty najlepší čas, ale v súčte oboch kôl sa prepracovala na skvelé 2. miesto. Osemdesiat bodov jej stačilo na to, aby v konečnom účtovaní slalomu predstihla vicemajsterku sveta 2005 v tejto disciplíne Fínku Tanju Poutiainenovú a vybojovala si skvelú tretiu priečku.

"Získať medailové umiestnenie v celkovom hodnotení slalomu bolo mojím predsezónnym cieľom," priznala Veronika Zuzulová, ktorá jazdí za súkromný klub Ski Zu Bratislava, ale zastrešuje ju VŠC Dukla Banská Bystrica. "Som rada, že som svoje úsilie napokon dotiahla do úspešného konca a splnila som si cieľ. Uvidíme, aká bude príprava na nový ročník, no určite by som v nej chcela zaútočiť na malý glóbus."

Zuzulová má za sebou životnú sezónu. Dokončila všetkých deväť slalomov a ani raz sa vo výsledkovej listine neocitla na horšej ako 10. priečke. Trikrát skončila druhá, raz tretia, štvrtá a piata, dvakrát šiesta a jedenkrát desiata. Iba ona, Fínka Poutiainenová a Švédka Borssenová bodovali vo všetkých deviatich slalomoch aktuálnej sezóny.

"Mám obrovskú radosť! Hoci som mala na trati v druhom kole veľké problémy, takmer som vyhrala. Z druhých miest vo Svetovom pohári si dnešné vážim azda najviac, lebo to boli najťažšie preteky z tých, v ktorých som skončila druhá. Marlies opäť ukázala, že je vynikajúca. Ja však dúfam, že v budúcej sezóne ju už konečne zdolám," zastrájala sa Veronika.

Dvadsaťtriročná Bratislavčanka Zuzulová sa v Bormiu dostala už ôsmykrát v kariére na stupeň víťazov v pretekoch Svetového pohára, tretíkrát si vybojovala druhú priečku. Predtým bola druhá v januárových slalomoch v Špindlerovom Mlyne a Maribore. Tentoraz však bola k prvenstvu najbližšie - chýbalo jej iba 7 stotín. V Maribore ju Hospová predstihla o 46 stotín a v Špindlerovom Mlyne zasa Schildová o 32.

Práve Marlies Schildová bola suverénne najlepšou slalomárkou sezóny, keď vyhrala až päťkrát. "Druhé kolo bolo mimoriadne náročné - zjazdovka aj rozostavenie bránok. Málokedy som sa z prvenstva tešila tak, ako dnes. O svoj druhý malý glóbus som musela bojovať oveľa tvrdšie, preto je aj moja radosť z jeho zisku väčšia," skonštatovala Schildová.


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»O rok chce Zuzulová zaútočiť na slalomový glóbus