O postupe Fínov rozhodli skúsenosť a väčšie individuality

SITA|3. jan 2012 o 12:49

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov sa do semifinále na majstrovstvách sveta juniorov po troch rokoch nedostala, v pondelkovom štvrťfinále ju zastavili pred jeho dverami po výhre 8:5 Fíni.

CALGARY.

Hráči zo severu Európy uspeli aj v tretej štvrťfinálovej bitke v histórii MSJ medzi oboma tímami a v desiatom vzájomnom súboji na šampionáte dosiahli šieste víťazstvo. Slováci s nimi odohrali vo väčšine duelu vyrovnanú partiu. Fíni mali vo svojom strede väčšie individuality, ktoré rozhodli zápas. Dominoval predovšetkým prvý útok s bratmi Markusom a Mikaelom Granlundovcami.

O výsledku rozhodla druhá dvadsaťminútovka, ktorú Fínsko vyhralo 4:1. Zlomovými momentami boli za stavu 2:2 vylúčenie Bubelu a v následnej presilovke chyba defenzívy, ktorá nechala priveľa času a priestoru na presnú strelu pre Mikaela Granlunda. Fíni sa ujali vedenia 3:2 a na ich hokejky sa vrátila istota.

"Prvá i posledná tretina boli z našej strany sympatické, rozhodla druhá. Tá z našej strany nebola optimálna. Hráči znervózneli, boli častejšie vylučovaní. Deväť vylúčených na našej strane je veľa. Osemkrát nás však poslal na trestnú lavicu jeden z rozhodcov, hráči boli voči nemu podráždení a mali sme ich problém upokojiť. Je pekné dať v ofenzíve Fínom 5 gólov, ale aj brankári by mali podať nadpriemerný výkon."

"Ak chceme zdolávať najlepších, musia nám zachytať skvele aj brankári. Na druhej strane im však ani spoluhráči niekedy príliš nepomohli," hodnotil stretnutie reprezentačný tréner Ernest Bokroš.

Slovenskí hráči aj napriek nepriaznivému vývoju neskladali zbrane. Za stavu 2:6 sa presadil Mráz a potom znížil na rozdiel dvoch gólov Ďaloga.

V rozlete ich zastavilo vylúčenie Chovana na 5 minút plus do konca zápasu za narazenie súpera. O zákroku sa diskutovalo aj po zápase, riešiť ho mali aj na nočnom direktoriáte turnaja. Ak by sa ukázal omyl rozhodcu, Chovan bude k dispozícii aj na súboj o 5. miesto v stredu s Českom.

"Chovan nemal dostať päťminútový trest. Mohli to byť dve minúty. Bolo to pre nás veľmi prísne. Nechcem komentovať rozhodcov, bolo to ich rozhodnutie, nás však spomalilo. Myslím si, že ak by sme nehrali v oslabení, mohli sme sa ešte vrátiť do zápasu. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Mohli sme dať štyri góly za štyri minúty ako v sobotu," pripomenul súboj so Švajčiarskom Tomáš Jurčo.

Aj v pondelkovom zápase sa ukázala kvalita na strane fínskych hráčov, ktorí sa dokázali vyrovnať s náročnými situáciami. Aj keď fínska obrana nehrala práve najlepšie, ofenzíva jej pomohla a Suomi sú v semifinále. Slováci sa často dostávali pod tlak, v ktorom robili chyby, nedokázali načas pristúpiť k hráčom súpera a severania si utvárali šance.

"Kvalita je na strane našich súperov. Kým oni pravidelne hrávajú za seniorov, naši hráči väčšinou len v juniorských tímoch. Nemáme také individuality ako Fíni. Ich skúsenosti zo seniorských zápasov sa potom v týchto náročných stretnutiach prejavujú. Naši hráči sa učia hrať veľký hokej," priznal Ernest Bokroš.

Príjemným prekvapením šampionátu z pohľadu Slovenska je, že hráči z projektu HK Orange sa minimálne vyrovnali hokejistom pôsobiacim v zámorí a viacerí ich aj prevýšili.

"Chlapci z Púchova sú lepšie pripravení. Zo strany hráčov zo zámoria vidím trocha aj podcenenie, nevenovali šampionátu takú pozornosť. Majstrovstvá sveta sú náročné, v krátkom čase sa hrá veľa zápasov, treba byť poriadne pripravený," uviedol Ernest Bokroš, ktorý si v pondelok večer pozrel v Calgary súboj Česka s Ruskom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»O postupe Fínov rozhodli skúsenosť a väčšie individuality