Nowitzki zrejme skončí v reprezentácii, v Litve zlyhal

Dirk Nowitzki (vpravo).
Dirk Nowitzki (vpravo). (Autor: TASR/AP)
SITA|14. sep 2011 o 11:29

Nemcom sa na ME nepodarilo postúpiť z nadstavbovej kvalifikačnej E-skupiny, nad ich sily boli basketbalisti Španielska, Francúzska, Litvy i Srbska. Hviezda NBA vzala zlyhanie tímu na seba.

VILNIUS. Dlhoročný najlepší nemecký basketbalista Dirk Nowitzki sa po neúspešnom pokuse priviesť svoju reprezentáciu na majstrovstvách Európy v Litve (31. 8. - 18. 9.) do štvrťfinále ospravedlnil za svoje zlyhanie.

"Mladí chlapci boli úžasní, Chris Kaman bol úžasný, no ja som nebol v takej forme, aby som dominoval na tomto šampionáte. Zlyhanie beriem na seba, je mi to veľmi ľúto," povedal novinárom vo Vilniuse sklamaný 33-ročný šampión zámorskej NBA 2010/11 v drese Dallas Mavericks. "Máme v tíme mladých, talentovaných hráčov, ktorí sú ochotní na sebe pracovať. Z prehier sa treba poučiť."

Nemcom sa vo Vilniuse nepodarilo postúpiť z nadstavbovej kvalifikačnej E-skupiny, nad ich sily boli Španieli, Francúzi, Litovčania i Srbi.

Würzburský rodák Nowitzki (213 cm) nastúpil vo všetkých ôsmich zápasoch a dosiahol v nich priemer 19,5 bodu a 6,6 doskoku na jeden duel. V tradične vynikajúcom svetle sa predviedol na čiare trestného hodu (45/42, úspešnosť 93,3 %), zaskvel sa aj v streľbe spoza trojkového oblúka (19/8 - 42,1 %).

Mimoriadne populárny "Dirkules" reprezentoval svoju vlasť dovedna 141-krát, štartoval na šiestich majstrovstvách Európy (striebro v Belehrade 2005), dvoch svetových šampionátoch (bronz v Indianapolise 2002) a olympiáde v Pekingu 2008.

"Jeden z najkrajších momentov kariéry som prežíval ako vlajkonosič nemeckej výpravy na olympijských hrách. Dvere do reprezentácie nechávam otvorené," uviedol Dirk Nowitzki. Ako však píše na basketbal špecializovaný nemecký publicista Sven Simon, "Nowitzki priamo nepovedal, že skončil. Od reprezentácie si určite oddýchne, má však už 33 rokov, a preto je reálne, že išlo o jeho poslednú akciu v nemeckom drese."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nowitzki zrejme skončí v reprezentácii, v Litve zlyhal