Nowitzki s Piercom sa stanú voľnými hráčmi

SITA|30. jún 2010 o 14:30

Dirk Nowitzki oznámil vedeniu klubu basketbalovej NBA Dallas Mavericks, že si uplatní opciu v zmluve a vyskúša si pozíciu voľného hráča.

DALLAS. Agentúru AP o tom informoval zdroj, ktorý si neželá byť menovaný, pretože Mavericks nemali v úmysle zverejniť túto skutočnosť.

Prezident klubu Donnie Nelson však už má kúpenú letenku do Nemecka, aby osobne presvedčil jedného z najlepších krídelníkov súťaže, že najlepším riešením bude pre neho zotrvanie v Dallase. "Je našou jednoznačnou prioritou," prízvukoval Nelson.

Mavericks rokovali s 32-ročným bývalým MVP Nowitzkým o predĺžení súčasného kontraktu, ale ponúkali mu iba trojročnú spoluprácu.

Na trhu s voľnými hráčmi by sa mohol nájsť klub ochotný podpísať zmluvu na štyri roky a možno aj s klauzulou o súhlase s výmenou do iného tímu. Mavericks by mohli na situácii získať, ale aj veľa stratiť. V roku 2004 takýmto spôsobom prišli o rozohrávača Steva Nasha. "Vieme, čo všetko sa môže stať. Od 1. júla vstúpia do hry všetky doteraz nepoznané faktory," uvedomuje si riziká Nelson.

Aj Pierce si vyskúša voľný trh

Zoznam voľných hráčov na trhu basketbalovej NBA, ktorý sa otvorí vo štvrtok 1. júla, rozšíri dlhoročný líder tímu Boston Celtics Paul Pierce.

Krídelník informoval vedenie finalistu uplynulého ročníka súťaže, že využije príležitosť a rok pred vypršaním platnosti doterajšieho kontraktu sa pokúsi ako voľný hráč dosiahnuť podpis novej štvorročnej zmluvy v hodnote viac ako 90 miliónov dolárov. V nasledujúcej sezóny by si podľa pôvodných podmienok zarobil 21,5 milióna USD. O nečakanom kroku kapitána šampiónov z roku 2008 referoval spravodajský portál ESPN.com odvolávajúc sa na textovú správu Pierceovho agenta Jeffa Schwarza.

Jao Ming zostane v Houstone aj ďalšiu sezónu

Čínsky basketbalista Jao Ming sa nebude spoliehať na priazeň trhu s voľnými hráčmi presýteného nevídanou kvalitou a radšej stavil na istotu predĺženia zmluvy so svojím doterajším klubom Houston Rockets. V Texase ho viazala päťročná zmluva, ale pred poslednou sezónou mohol využiť opciu a zaradiť sa od 1. júla na zoznam voľných hráčov. Po ročníku, ktorý musel pre komplikované zranenie a následnú rekonštrukciu chodidla vynechať úplne celý, sa pivot rozhodol pre pokračovanie spolupráce s jediným tímom, v ktorom od svojho príchodu do NBA hrával.

"Rok bez basketbalu je dlhá doba. Nikdy predtým som v podobnej situácii nebol, zbieram akúkoľvek skúsenosť, ktorá by mi mohla pomôcť pri tvorbe predstavy o tom, čo ma ešte čaká a čo by bolo najlepšie pre mňa aj Rockets. Rozhodol som sa pred pár dňami, niet pre mňa lepšieho riešenia, ako zostať v Rockets," povedal hráč, ktorý by si mal v nasledujúcej sezóne zarobiť 17,7 milióna dolárov.

Rockets si Jao Minga vybrali z prvého miesta draftu 2002, v septembri 2005 s ním predĺžili zmluvu na päť rokov. "Jao Ming je ústrednou postavou Rockets, základom našej organizácie. V nasledujúcom ročníku od neho očakávame veľké veci," povedal generálny manažér klubu Daryl Morey. O osude Minga po sezóne 2010/11 však nechcel hovoriť. Rockets sa po otvorení trhu musia ešte rozhodnúť, či ponúknu zmluvy chráneným voľným hráčom Luisovi Scolovi a Kylovi Lowrymu, opciu majú aj na predĺženie kontraktu s Chuckom Hayesom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Nowitzki s Piercom sa stanú voľnými hráčmi